Λίγοι έμειναν στην ύπαιθρο και η Πολιτεία τους κάνει τη ζωή δύσκολη

Zουν μέσα στα δάση, αλλά άδειες για καυσόξυλα δεν τους δίνουν!

- Σε απόγνωση οι κάτοικοι χωριών του Ανατολικού Ζαγορίου μετά από απόφαση της αρμόδιας Δ/νσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου να μην επιτρέψει φέτος το κόψιμο ξύλων

- Έντονη η αντίδραση του Δήμου

KAYSOKSYLA

Μπορεί το φθινόπωρο να αποδείχθηκε πολύ… γλυκό μέχρι σήμερα, όμως ο χειμώνας είναι μπροστά μας και είναι σίγουρο ότι θα έχει και τα κρύα του, τα οποία ειδικά στα ορεινά χωριά της Ηπείρου είναι πολύ πιο έντονα.
Όλη αυτή την περίοδο λοιπόν οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών φροντίζουν να προμηθευτούν καυσόξυλα για να έχουν εξασφαλισμένη θέρμανση στους δύσκολους μήνες που έρχονται. Ωστόσο, υπάρχουν και... παρατράγουδα σ’ αυτή τη διαδικασία, με ευθύνη μάλιστα φορέων της Πολιτείας, η οποία, αντί να στηρίζει με κάθε μέσο τους λιγοστούς κατοίκους των χωριών, τους κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη λες και θέλει να τους… εξοντώσει!
Κάπως έτσι, με απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας ανακαλεί άδεια καυσοξύλευσης σε δάση του Ανατολικού Ζαγορίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι ορισμένων χωριών του να έχουν μείνει προς το παρόν χωρίς ξύλα για τα σπίτια τους και να βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση! Εξάλλου, οι ξυλόσομπες και τα τζάκια είναι ο κύριος τρόπος θέρμανσης στα χωριά. Το θέμα ανέδειξε ο Δήμος Ζαγορίου καλώντας την Υπηρεσία να επιτρέψει να συνεχιστεί για το καλό των δημοτών του μία διαδικασία νόμιμη, η οποία ισχύει εδώ και χρόνια.

Χωρίς καυσόξυλα!
Μέσα σε πλούσια δάση είναι χτισμένα τα χωριά του Ανθρακίτη, των Καρυών και του Καβαλλαρίου στο Ανατολικό Ζαγόρι. Από αυτά αντλούσαν οι κάτοικοί τους καυσόξυλα κάθε χειμώνα για να καλύπτουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους. Ωστόσο, φέτος κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ξύλα, κάτι που τους έχει αναστατώσει, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και η θέρμανση, ειδικά σε τόσο ορεινά χωριά, είναι απολύτως απαραίτητη.
Aιτία γι’ αυτό, όπως κάνει γνωστό με χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ζαγορίου, η ξαφνική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας, με την οποία δεν επιτρέπει να δοθούν ποσότητες καυσόξυλων από δημοτικά ή δημόσια δάση στα οποία δεν υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας!
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δικαιολογημένη αναστάτωση και αντίδραση των κατοίκων, αλλά και του Δήμου Ζαγορίου, δεδομένου ότι έρχεται καθυστερημένα ενώ έπρεπε ήδη να έχει γίνει η ξύλευση και προμήθεια των καυσόξυλων για τον χειμώνα που είναι βαρύς στα χωριά της περιοχής.

Εκδίδονταν διάταξη
Στα δάση του Ανθρακίτη, των Καρυών και του Καβαλλαρίου, όπως και για άλλα χωριά στο Ζαγόρι, μέχρι πρότινος υπήρχε διαφορετική διαδικασία. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων και με την έκδοση ρυθμιστικών διατάξεων καυσοξύλευσης (ΔΑΔ), λύνονταν το πρόβλημα που υπήρχε λόγω έλλειψης μελετών. Φέτος, παρόλο που αρχικά εγκρίθηκε η ίδια διαδικασία μετά από αίτημα του Δήμου προς την Δασική Υπηρεσία και έπειτα από σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Η Δ/νση Δασών ενώ αρχικά ενέκρινε την έκδοση των σχετικών διατάξεων, ξαφνικά προέβη στην ανάκλησή τους και σε ερώτημα του Δήμου μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις.

«Δεν είναι λύση…»
Πάντως, η Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων σε έγγραφό της στις 31 Οκτωβρίου επισημαίνει ότι η έκδοση των δασικών ρυθμιστικών διατάξεων καυσοξύλευσης δεν είναι λύση στο πιεστικό διαχρονικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται διατάραξη και υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως λόγω υπερκαρπώσεων αλλά και έλλειψης ενός ενιαίου σχεδιασμού και μελέτης. Με άλλα λόγια, αντί να ελέγχει πιο αυστηρά την ισχύουσα διαδικασία ώστε να μην καταστρατηγείται, ουσιαστικά «καταργεί» την Δασική Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης με την οποία ξεπερνιούνταν η απουσία διαχειριστικών μελετών ή πινάκων υλοτομίας.

Στα δημόσια δάση…
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα παραγωγικά και εκμεταλλεύσιμα δάση στο Ζαγόρι ο Δήμος έχει προωθήσει σειρά διαχειριστικών μελετών (άλλες ολοκληρώθηκαν και ορισμένες έχουν ανατεθεί και εκπονούνται) και πινάκων υλοτομίας για να στηριχθούν οι δασεργάτες της περιοχής και να γίνεται ορθολογική διαχείριση του δασικού πλούτου.
Αντίθετα, για δημόσια δάση η Δασική Υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί σε όλα ως προς τη σύνταξη μελετών. Υπάρχουν όμως και δάση, όπως αυτά που προκύπτει τώρα το πρόβλημα, που δεν είναι παραγωγικά, όπως επισημαίνει ο Δήμος και θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των μονίμων κατοίκων με υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας για τα σημεία και τις ποσότητες ξύλευσης μέσα από μελέτες καυσοξύλευσης για μια πενταετία.

Έκκληση του Δήμου
Ο Δήμος Ζαγορίου κλείνει την ανακοίνωσή του καλώντας, έστω και την ύστατη ώρα, την Δασική Υπηρεσία «να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα αυτών των δασών στα συγκεκριμένα χωριά και σε άλλα που πρόλαβαν (πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης) οι κάτοικοι να προμηθευτούν τα ξύλα για τον χειμώνα και να επιτρέψει να συνεχιστεί η διαδικασία που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνει, θα αφήσει χωρίς καυσόξυλα δικαιούχους σε αυτά τα χωριά με ότι αυτό συνεπάγεται.