Κορύφωση του δράματος στους Βουλιαράτες Βορείου Ηπείρου

Με μοιρολόγια και τιμές ήρωα σήμερα το τελευταίο «αντίο» στο Κων/νο Κατσίφα

Πλήθος κόσμου από παντού καταφθάνουν στο ιστορικό χωριό για την κηδεία του 35χρονου παλικαριού που εν ψυχρώ εκτέλεσαν Αλβανοί αστυνομικοί

KATSIFAS KHDEIA

• Στο αγαπημένο του χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου θα αναπαυθεί ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας, που ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου έπεσε νεκρός από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας, πληρώνοντας με τη ζωή του την αγάπη του για την μητέρα πατρίδα.
Σήμερα το μεσημέρι (2 μ.μ. ώρα Ελλάδος) πλήθος συγγενών, φίλων, αλλά και απλού κόσμου που από χθες καταφθάνει μαζικά στους Βουλιαράτες, θα συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία το νεαρό Βορειοηπειρώτη, η κατάληξη του οποίου έχει συγκλονίσει τον απανταχού Ελληνισμό!

Θρήνος στους Βουλιαράτες…
Χρειάστηκε να περάσουν δέκα μαρτυρικές ημέρες και η οικογένεια να υποστεί τεράστια ψυχολογική και συναισθηματική φόρτιση από τις αλβανικές Αρχές, για να πάρει πίσω τη σορό του παιδιού της. Χθες το απόγευμα το άψυχο σώμα του Κωνσταντίνου, τυλιγμένο με την γαλανόλευκη, έφτασε στους Βουλιαράτες, με τον σπαρακτικό θρήνο της μητέρας του να σπάει κόκαλα! Της μητέρας που λίγες μέρες πριν, παρακαλώντας τις αλβανικές Αρχές να της δώσουν το παιδί της, έλεγε ότι θα γίνει «μάνα σκληρή» και θα κάνει την καρδιά της πέτρα, για τον ήρωα της, το παλικάρι της… Χθες όμως δεν άντεξε και ο σπαραγμός της λύγισε τους πάντες!

Με τιμές ήρωα…
Με μοιρολόγια και τιμές ήρωα θα πουν το τελευταίο αντίο σήμερα στον Κωνσταντίνο, η κηδεία του οποίου θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με έξοδα του Δήμου Δερόπολης, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου.
Στους Βουλιαράτες βρίσκεται ήδη από χθες και ο γνωστός Ηπειρώτης ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών Σάββας Σιάτρας, για να μοιρολογήσει τον Κωνσταντίνο, μετά από επιθυμία της οικογένειας. Εξάλλου, ο Σάββας Σιάτρας έχει στενούς δεσμούς με την Βόρειο Ήπειρο, την οποία συχνά επισκέπτεται και συμμετέχει στα δρώμενα της ελληνικής μειονότητας.

Μεγάλη κινητοποίηση
Η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα όμως έχει σημάνει «συναγερμό» τόσο στις αλβανικές, όσο και στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, υπό τον φόβο εντάσεων που μπορεί να δυναμιτίσουν περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλές Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις κι όχι μόνο εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να παραβρεθούν στην ταφή του συμπατριώτη τους, γι’ αυτό και ναυλώθηκαν πολλά λεωφορεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην κηδεία το «παρών» αναμένεται να δώσουν και εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων. Τη Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού Σάββας Αναστασιάδης.