Μαζί με τον τουρισμό αποτελεί «πυλώνα» για ένα καλύτερο μέλλον

Η Ήπειρος μπορεί να ελπίζει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα!

- Με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και την έγκριση από το ΥΠΑΑΤ 722 προτάσεων έκλεισε για την Περιφέρεια το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Θα σταθούμε στο πλάι τους… - Παρέμβαση Δήμου Ιωαννιτών για τις μειονεκτικές περιοχές

NEOI AGROTES

• Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί η Ήπειρος να στηρίξει τις προοπτικές που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτήν ως περιοχή και για τους κατοίκους της.
Από τη μία είναι ο τουρισμός, ένα πεδίο στο οποίο ξεδιπλώνονται τα τελευταία χρόνια ορισμένες σοβαρές πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη τη χάραξη της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία Θέατρα». Από την άλλη, ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής, δηλαδή η αγροτοκτηνοτροφία, όπου επίσης γίνονται εδώ και καιρό προσπάθειες ανάπτυξης.
Μία καλή ευκαιρία γι’ αυτό το τελευταίο δίνει το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το οποίο έχει «κυνηγήσει» πολύ η Περιφέρεια Ηπείρου, προσπαθώντας να προσελκύσει άνεργους νέους, με τα αποτελέσματα να είναι αρκετά ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για έναν τομέα που, παρά την παράδοση την οποία έχει η περιοχή μας, δεν είναι ιδιαίτερα… δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες!

Στη γενικότερη προσπάθεια πάντως θέτει και η Πολιτεία εμπόδια, με πιο πρόσφατο την απένταξη δεκάδων ορεινών κοινοτήτων της Ηπείρου από τον κατάλογο με τις μειονεκτικές περιοχές, για την οποία αντέδρασε χθες και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Αρκετοί νέοι αγρότες
Αρκετά ικανοποιητικά κινήθηκε το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών στην Ήπειρο, για την προσέλκυση αιτήσεων, στο οποίο η Περιφέρεια πραγματοποίησε πέρυσι μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία. Ο υλοποιήσιμος προϋπολογισμός του Προγράμματος για την Ήπειρο ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, όπως έκανε γνωστό χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
Όπως είπε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε την ένταξη του συνόλου των θετικά αξιολογούμενων προτάσεων και των επιλαχόντων στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Στην πρώτη προκήρυξη για την Περιφέρεια Ηπείρου υπήρχε προϋπολογισμός ύψους 5 εκατ. ευρώ. Μετά τις ημερίδες που έκανε η Περιφέρεια πέρυσι το καλοκαίρι, οι αιτήσεις έφτασαν τελικά τις 748, με τις 722 να εγκρίνονται.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
«Πέρυσι το καλοκαίρι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Θεωρούμε ότι έχει πλεονέκτημα ο τόπος στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, ως προς την ποιότητα και τη μοναδικότητα. Και έτσι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια στην οποία βρήκαμε προβλήματα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε όλο αυτό το νέο κόσμο», δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης.
Έσπευσε δε να διαβεβαιώσει πως «θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς. Και τους λέμε ότι όλοι μαζί, και με τις άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε, θα αλλάξουμε την κατεύθυνση στον τόπο, ποντάροντας στην μοναδικότητα των φυτών της περιοχής μας. Σας έχω πει και στο παρελθόν πως τα μοναδικά 5.000 φυτά που υπάρχουν στον τόπο μας, δίνουν πλεονέκτημα ώστε να έχουμε ειδικά προϊόντα».
Πέφτει η ανεργία...
Ο κ. Καχριμάνης δεν παρέλειψε χθες να κάνει αναφορά και στο ζήτημα της ανεργίας για την Περιφέρεια Ηπείρου, τονίζοντας πως έχει μειωθεί με τις προσπάθειες που γίνονται από την Περιφέρεια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ΕΛΣΤΑΤ έχει στοιχεία ότι η Ήπειρος με συντελεστή 4,49% είναι η πρώτη –μαζί με μια άλλη Περιφέρεια- στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Βέβαια, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία βγαίνουν από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ο αγώνας που γίνεται στην περιοχή μας μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, υπάρχει και το κεντρικό κράτος, ωστόσο, η Περιφέρεια Ηπείρου αγωνίζεται να αλλάξει τα πράγματα και να μην είμαστε οι φτωχοί συγγενείς του παρελθόντος».

Παρέμβαση Δήμου
Πάντως, δε λείπουν τα εμπόδια στη γενικότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής στην περιοχή μας. Ένα από αυτά είναι ο αποχαρακτηρισμός δεκάδων τοπικών κοινοτήτων της Ηπείρου από μειονεκτικές περιοχές, άρα και η στέρησή τους από ενισχύσεις που συνεπάγεται ο «τίτλος» αυτός, οι οποίες είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για νέους ανθρώπους να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και ο Δήμος Ιωαννιτών, 21 Κοινότητες του οποίου χάνουν τον μειονεκτικό χαρακτήρα τους. Με έγγραφό του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη εκφράζει με συγκεκριμένα στοιχεία τις αντιρρήσεις του, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό των συγκεκριμένων Κοινοτήτων του. Το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί και στους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, καθώς και σε φορείς και οργανισμούς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και ο Δήμος εκτιμά πως μπορούν να συνδράμουν στην ματαίωση του αποχαρακτηρισμού των μειονεκτικών Κοινοτήτων του.
Παράλληλα, ζητάει να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία βασίστηκε το σχέδιο απόφασης του Υπουργού, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων σχετικά με την τεκμηρίωση της απώλειας του μειονεκτικού χαρακτήρα των 21 Κοινοτήτων του Δήμου.