Ηλιοφάνεια την ημέρα όμως πολύ κρύο τη νύχτα στην Ήπειρο!

- Δύσκολες μέρες για κτηνοτροφία – καλλιέργειες από την ανομβρία…

PROBATA TRONE

• Τεράστια προβλήματα σε κτηνοτρόφους και αγρότες προκαλεί η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται στην Ήπειρο αυτή την περίοδο. Κι αν οι σχετικά καλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες, δίνουν μια μικρή παράταση στα νοικοκυριά όσον αφορά το θέμα της θέρμανσης, αντίθετα, μεγάλο «πονοκέφαλο» προκαλεί αυτή η πρωτοφανής ξηρασία στους αγροτο-κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση.
Ποτάμια και λίμνες έχουν στερέψει, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει επιστρατεύσει υδροφόρες, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους της υπαίθρου, αφού δεν υπάρχει σταγόνα νερό για τα κοπάδια τους. Την ίδια ώρα το κόστος για τους κτηνοτρόφους ανεβαίνει, αφού αναγκάζονται να εξασφαλίσουν και τροφή για τα αιγοπρόβατα!
Σε δυσχερή θέση και οι αγρότες, που βλέπουν τις πάσης φύσεως καλλιέργειες να καταστρέφονται! Μάλιστα, επειδή η ανομβρία προκαλεί μεγάλα προβλήματα, ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες, σε αρκετές περιοχές οι ΤΟΕΒ ξανάνοιξαν τα δίκτυα άρδευσης.

Περιμένοντας τη βροχή…
Δυστυχώς, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, αφού ούτε αυτή την εβδομάδα προβλέπονται βροχοπτώσεις στην περιοχή μας. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι την Τετάρτη τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ μικρή πτώση αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για εκδήλωση βροχών.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες εκείνες της Ευρώπης, όπου ο καιρός τον φετινό Οκτώβριο υπήρξε ιδιαίτερα ξηρός και χωρίς βροχές. Το Κέντρο Κλιματικών Ερευνών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) δημοσίευσε τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία για διάφορες περιοχές του πλανήτη, αναφορικά με το ποσοστό της απόκλισης του ύψους του υετού (βροχής) από τις φυσιολογικές τιμές. Στην Ευρώπη κατά τον μήνα Οκτώβριο πολλές περιοχές δέχθηκαν λιγότερο από το 50% του κανονικού για την περίοδο ύψος υετού, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία της ΝΟΑΑ.

Προβληματισμός…
Στο μεταξύ, σε στάση αναμονής βρίσκονται πολλά νοικοκυριά, που ακόμη δεν ήρθαν αντιμέτωπα με το δριμύ ψύχος. Βέβαια, η διαφορά τη μέρα με τη νύχτα και νωρίς το πρωί, είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο η ηλιοφάνεια και οι καλές για την εποχή θερμοκρασίες, κρατούν ακόμη σβηστά τα καλοριφέρ. Ο χειμώνας όμως είναι μπροστά, ενώ πολύ γρήγορα μπορεί να υπάρξει ριζική μεταβολή του καιρού, με πολικές θερμοκρασίες. Ο προβληματισμός είναι έντονος, καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν αντέχουν για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Οι παραγγελίες γίνονται με το… σταγονόμετρο, κυρίως από τα πιο ορεινά μέρη, ενώ επιστρατεύονται για ακόμη μια χρονιά οι εναλλακτικοί τρόποι, όπως τζάκια, σόμπες, κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας κ.α.