Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου συνεχίζει τη μυστική διπλωματία

Ο Αλβανός Υπ. Εξωτερικών προαναγγέλει «συμφωνία πακέτο» με την Ελλάδα!

- «Κερδίσαμε θαλάσσιο τμήμα που χάσαμε το 2009», υποστηρίζει o Mπουσάτι

- Ομολογία Ν. Κοτζιά: Ο Ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα!

MPOYSATI

• Λίγες ημέρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Κων. Κατσίφα, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι, επανέφερε στην επικαιρότητα τη συμφωνία, στην οποία φέρεται να έχουν καταλήξει Ελλάδα και Αλβανία για τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Ο χρόνος που διάλεξε ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών για να αποκαλύψει σε τηλεοπτική του συνέντευξη «με χάρτες και τεχνικές λεπτομέρειες» τη φερόμενη συμφωνία διευθέτησης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν: Έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά το τραγικό συμβάν στους Βουλιαράτες και τα όσα ακολούθησαν της κηδείας του Κων. Κατσίφα με την παράλληλη κήρυξη δεκάδων Ελλήνων- ως και της Κύπριας Ευρωβουλευτή Ελ. Θεοχάρους- ως ανεπιθύμητων.
Ο Μπουσάτι μάλιστα έχει δηλώσει ότι ο κατάλογος δεν έχει κλείσει ακόμη και αναζητούνται και άλλα άτομα να μπουν σε αυτόν! Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους η συνέντευξη Μπουσάτι είναι μια προσπάθεια να δείξει το «καλό πρόσωπο» της Αλβανίας προς την Ελλάδα και το πόσο αυτή ενδιαφέρεται για να επιτευχθεί η συμφωνία!

Συναγερμός στους Βορειοηπειρώτες
Οι κινήσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία από τους Βορειοηπειρώτες ανά τον κόσμο. Αναβρασμός υπάρχει στις Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις της Αμερικής, οι οποίες σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν συζήτησαν τρόπους αντίδρασης κατά της στάσης της Αλβανίας κατά των ομογενών, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα. Το επόμενο βήμα που σχεδιάζουν είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για διεθνοποίηση του ζητήματος και η αναζήτηση ευθυνών από την Κυβέρνηση Ράμα.
Την όξυνση των σχέσεων Ελλάδος- Αλβανίας με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του Κων. Κατσίφα, αναγνώρισε και ο μέχρι πρόσφατα Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει στο όνομα αρνητικών γεγονότων να οδηγούμαστε σε όξυνση διμερών σχέσεων».

Πολλά τα ερωτηματικά
Μετά τα όσα επακολούθησαν με τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε δοθεί η εντύπωση ότι οι συζητήσεις με την Αλβανία για την υπογραφή συμφωνίας για όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες είχαν «παγώσει». Διαφορετική εικόνα παρουσίασε όμως ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι καθώς στην τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι «πως γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα πλήρες πακέτο ώστε να λυθεί άπαξ δια παντός το θέμα». Αν και εστίασε στη συμφωνία διευθέτησης των θαλασσίων συνόρων, είναι σαφές ότι οι Αλβανοί επιδιώκουν να επιβάλλουν τις θέσεις και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις τους, για τους «Τσάμηδες», την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων κλπ.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι με ποιόν ακριβώς ο κ. Μπουσάτι συζητά την τρέχουσα περίοδο και ειδικά μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Το άλλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο εδώ και καιρό, είναι τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό «το πακέτο» που αναφέρει ο Μπουσάτι.
Η Ελληνική Κυβέρνηση ΣΥΡΙ­ΖΑ­ΝΕΛ μέχρι πρόσφατα και παρά τις εκκλήσεις- προκλήσεις της Αντιπολίτευσης απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις για το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων και οι όποιες πληροφορίες έβλεπαν το «φως», προέρχονταν από την Αλβανική πλευρά.
Η σιωπή της Κυβέρνησης ενισχύει τον προβληματισμό και την ανησυχία, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος, με δεδομένη μάλιστα την κατάληξη που έχει για τη χώρα μας, ο χειρισμός και η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία – όπως και για την προωθούμενη με την Αλβανία- δεν είχε διαβουλευτεί με κανέναν, παρά μόνο με το στενό κύκλο του κ. Τσίπρα.
Με την Αλβανία, υπάρχει μια επιπλέον σημαντική παράμετρος: Ότι εντός της Επικράτειάς της, ζει Ελληνική Μειονότητα, η οποία και θα πρέπει να διασφαλιστεί σε κάθε επίπεδο και δυστυχώς όπως έδειξε και η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα επιθετική από τις Αλβανικές Αρχές.

Ο Στρατός… αντιστέκεται!
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική, που εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τη συμφωνία με την Αλβανία, είναι η αναφορά του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, πως «ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει», όπως υπογράμμισε.
Διατύπωσε δε και μια ακόμη άποψη, που εγείρει νέα πολιτικά και όχι μόνο ζητήματα: Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς, τόνισε ότι «υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίζουν το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, των Παρισίων, οι οποίοι ανατρέχουν σε πρωτόκολλα του 1914, όπως είναι αυτό της Κέρκυρας, το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν είναι νομικώς ζωντανά»!

Ελληνική υποχώρηση!
Με καταγεγραμμένες δημόσια αυτές τις θέσεις, εξηγείται γιατί οι Αλβανοί ξεθαρρεύουν και θέτουν συνεχώς νέα ζητήματα, με την Ελλάδα να κάνει επίσης συνεχώς παραχωρήσεις. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, καθώς όπως αποκάλυψε ο Μπουσάτι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έκανε πίσω στα όσα είχαν συμφωνηθεί το 2009 επί κυβερνήσεων Καραμανλή- Μπερίσα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009.
«Η Ελλάδα συνειδητοποίησε πως έφτασε η ώρα για μια τέτοια συμφωνία" είπε για να προσθέσει σε πανηγυρικό περίπου τόνο, πώς με τον νέο τρόπο μέτρησης και των σημείων αναφοράς που τέθηκε από τους Μπουσάτι και Κοτζιά στην Κρήτη, η Αλβανία αποκαθιστά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που είχε χαθεί με τη συμφωνία του 2009».

* * *

Η συμφωνία που είχαν καταλήξει Κοτζιάς και Μπουσάτι, περιλαμβάνει όμως την επίλυση και άλλων «διαφορών», που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά απαιτήσεις των Αλβανών έναντι της χώρας μας. Για αυτές δεν ακούγεται πλέον λέξη, ούτε από την Αλβανική πλευρά. Κι αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό.