Επεισόδια, αποδοκιμασίες και χωριστές εκδηλώσεις

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Μια γιορτή της Δημοκρατίας με… διχασμένη κοινωνία

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να καταθέσουν στεφάνια στην Αθήνα

Στα Γιάννενα «μακριά κι αγαπημένα» Πανεπιστήμιο και Εργατ. Κέντρο…

POLYTEXNEIO KEFALI

• Επέτειος που σηματοδοτεί μία μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας, η οποία επιτεύχθηκε μέσα και από τους αγώνες της φοιτητικές νεολαίας είναι αυτή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που γιορτάζεται σήμερα τόσο στα Γιάννενα όσο και σ’ όλη τη χώρα.
Ωστόσο, οι εορτασμοί, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, δεν είναι… ανέφελοι, ούτε στέκονται ικανοί να ενώσουν μία κοινωνία που μοιάζει διχασμένη, έστω κι αν όλοι αναγνωρίζουν ότι τα μηνύματα εκείνου του αγώνα για ψωμί, παιδεία και ελευθερία παραμένουν επίκαιρα, ειδικά σήμερα.
Επεισόδια στο Πολυτεχνείο με πρωταγωνιστές αντεξουσιαστές, προπηλακισμοί κυβερνητικών βουλευτών, χωριστές εκδηλώσεις από φορείς που επιλέγουν να τιμήσουν ο καθένας μόνος του την επέτειο του Πολυτεχνείου είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και των φετινών εορτασμών. Αυτό το τελευταίο ισχύει και για την πρωτεύουσα της Ηπείρου, όπου το Πανεπιστήμιο και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων θα τιμήσουν ξεχωριστά το Πολυτεχνείο.
Εκρηκτικό το κλίμα
Εκρηκτικό ήταν χθες το πρωί το κλίμα στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο. Ομάδα αναρχικών επιχείρησε να κάνει κατάληψη σε κτίριο του Ιδρύματος στην οδό Πατησίων, ωστόσο αυτό απεφεύχθηκε με παρέμβαση φοιτητών. Επίσης, χθες τα ξημερώματα ομάδα κουκουλοφόρων πραγματοποίησε επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.
Τους αποδοκίμασαν…
Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Φίλης, Κώστας Γαβρόγλου και Θοδωρής Δρίτσας, επιχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι και προπηλακίστηκαν από νεαρούς. Δεκάδες άτομα άρχισαν να σπρώχνονται, ενώ άρχισαν να εκτοξεύονται νερά και καφέδες. Τελικά, μετά από αρκετή ώρα έντασης, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να μπουν στο Πολυτεχνείο και απομακρύνθηκαν. Σημειώνεται, πάντως, πως λίγες στιγμές αργότερα έφτασαν στον χώρο του Πολυτεχνείου προκειμένου να καταθέσουν στεφάνια στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία εισήλθαν κανονικά, χωρίς πρόβλημα.
Δρακόντεια μέτρα
Ενόψει της κορύφωσης σήμερα των εκδηλώσεων, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ είναι δρακόντεια. Αστυνομικοί, κυρίως από τα ΥΜΕΤ, θα καραδοκούν μέσα σε μικρά οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές προσωπικού και όχι μόνο και τα οποία θα βρίσκονται σε καίρια σημεία της Αθήνας προκειμένου να αιφνιδιάζουν άτομα που συμμετέχουν σε επεισόδια ή σε καταδρομικές επιθέσεις, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες ή να υπάρχουν συλλήψεις αντιεξουσιαστών που κινούνται συνήθως σε μικρές ομάδες.
Χωριστές εκδηλώσεις
Η 45η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί σήμερα και στα Γιάννενα από δυο διαφορετικά «στρατόπεδα»! Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει, μαζί με εκπροσώπους τοπικών φορέων, κατάθεση στεφάνων ώρα 11 π.μ., στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στην οδό Δομπόλη. Μία ώρα αργότερα, στις 12 μ., θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων στον ίδιο χώρο από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Παράλληλα, στις 5 μ.μ. θα ξεκινήσει από την οδό Δόμπολη η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με Φοιτητικούς Συλλόγους της πόλης.
Ανακοινώσεις
Συνεχίστηκαν χθες οι ανακοινώσεις φορέων της πόλης για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
• Στο πλαίσιο αυτό, το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «στην εποχή της βαρβαρότητας των μνημονίων, της καπιταλιστικής κρίσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ».
• Από τη μεριά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων τονίζει σε δική του ανακοίνωση ότι «45 χρόνια από την εξέγερση και το ψωμί – παιδεία – ελευθερία είναι ακόμη ζητούμενο για το λαό. Ψωμί ίσον ανεργία ή μισθός επίδομα. Παιδεία ίσον πανάκριβο κόστος για τους γονείς. Ελευθερία ίσον μνημόνια και εξάρτηση».