Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ: Ευημερούν οι αριθμοί αντί οι άνθρωποι…

«Η πόλη έργα ακούει και έργα δεν βλέπει»!

Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ (Δήμαρχος Ιωαννίνων): Παραδίδουμε έναν Δήμο οικονομικά δυνατό…

ΣΤΕΦ. ΜΑΝΤΖΙΟΣ («Ανεξ. Δημοτική Πρωτοπορία»): Τον μετατρέψατε σε… πιστωτικό Ίδρυμα!

DHMOTIKO SYMBOYLIO 22 11

• Εκλογική χρονιά το 2019 και η συζήτηση στο προχθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων για την έγκριση ισολογισμού – απολογισμού 2017, είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού η Δημοτική Αρχή παρουσίασε μια εικόνα διαχείρισης ζηλευτή… παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα!
Εάν κάποιος που δεν ζει στα Γιάννενα παρακολουθούσε την τοποθέτηση τόσο του Δημάρχου Θ. Μπέγκα, όσο και του Αντιδημάρχου Οικονομικών Θ. Γιωτίτσα, θα νόμιζε ότι πρόκειται για την… γη της επαγγελίας, εκεί όπου οι δημότες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, με άλλα λόγια ότι όλα στην πόλη λειτουργούν ρολόι!
«Παραδίδουμε έναν Δήμο οικονομικά δυνατό» ανέφερε ο Θ. Μπέγκας, για να απαντήσει ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», Ν. Γκόντας ότι «η πόλη μας έργα ακούει και έργα δεν βλέπει»!
Αλλά και οι επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων επεσήμαναν ότι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη, δεν αντικατοπτρίζει όλα όσα περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος, ειδικά στο κομμάτι των έργων.
Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο διάστημα η Δημοτική Αρχή έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα περίχωρα, αφού εξαγγέλλει έργα που αφορούν κυρίως Δημοτικές Ενότητες, με την Αντιπολίτευση να την κατηγορεί για όψιμο ενδιαφέρον, καθώς πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ας σημειωθεί ότι χθες ο Θ. Μπέγκας ανακοίνωσε ένα ακόμη έργο, 600.000 ευρώ, που αφορά αναβάθμιση και βελτίωση υποδομών της Δ.Ε. Μπιζανίου.

Ζαλίζουν οι αριθμοί!
«Ο σχεδιασμός μας ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή βασίστηκε πάνω στο τρίπτυχο δεν υποθηκεύουμε το μέλλον του Δήμου, δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομική μας βιωσιμότητα, σχεδιάζουμε με βάση πραγματικούς πόρους. Πιστοί για 3η χρονιά σε αυτή τη φιλοσοφία, συνεχίσαμε να κατευθύνουμε τις δράσεις μας πάνω σε 4 βασικούς πυλώνες: Καθημερινότητα, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός-αθλητισμός, οικονομική ανάπτυξη του τόπου», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Γιωτίτσας, ο οποίος παρουσίασε πολλά νούμερα και δείκτες για να πείσει το Δημοτ. Συμβούλιο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου.
Μεταξύ άλλων όπως είπε, εισπράχθηκαν 18,4 εκατ. ευρώ από μισθώματα, τόκους καταθέσεων, ανταποδοτικά, κοινόχρηστους χώρους, εμπορία πόσιμου ύδατος, διάφορα τέλη, φόρους, εισφορές, προσκυρώσεις, και έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών, περίπου 3 εκατ. ευρώ από ανείσπρακτες οφειλές. Επίσης εισπράχθηκαν 765.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούσαν ρυμοτομίες, μειώθηκαν οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για δάνεια από 21 εκατ. το 2016 σε 18,6 εκατ. και τις λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις από 706.000 σε 392.000 στο τέλος του 2017. Ακόμη ολοκληρώθηκε η καταγραφή της φορολογητέας ύλης που αφορά το σύνολο των 92.000 ρολογιών ηλεκτρικού ρεύματος, τις άδειες των καταστημάτων, τους κοινόχρηστους χώρους, τα μισθωμένα ακίνητα του Δήμου.
Στο σκέλος των δαπανών πληρώθηκαν : 315.000 ευρώ για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ, 425.000 ευρώ φόρος εισοδήματος για μισθώματα και 100.000 ευρώ φόρος για τόκους καταθέσεων, 2,1 εκατ. ευρώ για δάνεια, 670.000 ευρώ για τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ όπου εγγυητής είναι ο Δήμος, 135.000 ευρώ για τόκους υπερημερίας, 1.3 εκατομμύριο ευρώ για ρυμοτομίες.

Και άλλα νούμερα!...
Πέραν των ανελαστικών υποχρεώσεων ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έκανε ειδική αναφορά σε δράσεις και έργα με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, όπως, μεταξύ άλλων, η μείωση των δημοτικών τελών με μια σημαντική ελάφρυνση 10% στις κατοικίες στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο, η ελάφρυνση σε ευπαθείς ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι άποροι, τα ΑΜΕΑ, με την θέσπιση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού τιμολογίου (σ.σ. μόλις προχθές ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ιωαννίνων με επιστολή του στον Δήμαρχο εξέφραζε την απογοήτευσή του και για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΥΑΙ απέναντι στους πολύτεκνους), η επιδότηση του Αστικού ΚΤΕΛ, η αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Ακόμη, σύμφωνα με τον Θ. Γιωτίτσα επετεύχθη ένα σημαντικό ταμειακό πλεόνασμα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ στα ανταποδοτικά, το οποίο κατανεμήθηκε τη φετινή χρονιά σε σημαντικές δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας, δημοπρατήθηκαν έργα με εξασφαλισμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός «κουμπαράς» από τα χρήματα που οι δημότες πλήρωσαν για εισφορές. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στους ίδιους με έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκ. ευρώ, ενισχύθηκαν οι πιστώσεις για προμήθειες του εργοταξίου από 550.000 ευρώ το 2016 σε 800.000 το 2017 κ.α.

«Δοξάστε μας…»!
«Για μια ακόμη φορά, για μια ακόμη χρονιά και σε ένα Απολογισμό-Ισολογισμό αυτόν του 2017, η Δημοτική Αρχή εφάρμοσε το περιβόητο “Δοξάστε μας”», απάντησε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Ν. Γκόντας στην εισήγηση του Αντιδημάρχου Θ. Γιωτίτσα.
Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «αντί να ευημερούν οι πολίτες, στη θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, εξακολουθούν να ευημερούν οι αριθμοί. Έχουμε πολλάκις επισημάνει την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει στο ελάχιστο ένα πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων, για να έρχεται σήμερα να επαίρεται ότι διατηρεί τα ταμεία γεμάτα, δημοσιοποιώντας νούμερα χωρίς να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα….».
Κύριος εισηγητής από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» ήταν ο δημοτ. σύμβουλος Στέφανος Μάντζιος, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην Δημοτ. Αρχή, η οποία όπως είπε «για μια ακόμη φορά είχαν βαπτίσει την αποτυχία σε επιτυχία. Οι αποκλίσεις μεταξύ εισπραχθέντων και προϋπολογισθέντων είναι τεράστιες».
Και επεσήμανε την πλήρη εγκατάλειψη των τοπικών κοινοτήτων. «Βάζετε στον προϋπολογισμό ένα σωρό έργα ή μελέτες και δεν εκτελείτε τίποτα από αυτά. Κατόπιν όλων αυτών το μόνο που έχετε επιτύχει είναι να μετατρέψετε το Δήμο σε πιστωτικό ίδρυμα αποταμίευσης και το διαφημίζετε. Εκείνο για το οποίο διακρίνεστε τελικά είναι η αναποτελεσματικότητα και η ανικανότητα» κατέληξε ο κ. Μάντζιος.