Πλήθος κόσμου χθες στη Γιαννιώτικη αγορά

Η «Black Friday» μικρή μόνο ανάσα για επιχειρήσεις που… αργοπεθαίνουν!

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν γίνει 1.689 διαγραφές από τα μητρώα τομέα μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

• Ι. ΜΗΤΣΗΣ (Πρόεδρος): Πρέπει να αλλάξουμε το τοπικό παραγωγικό μοντέλο…

EKPTOSEIS BLACK FRIDAY

 

• Θεσμός έχει γίνει πλέον και για τα Γιάννενα η περίφημη «Black Friday», η ημέρα που τα εμπορικά καταστήματα κάνουν γενναίες προσφορές στα είδη τους προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές.
Ήταν πολύς ο κόσμος χθες στην αγορά, ειδικά στα πολυκαταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που όλα δείχνουν πως έκαναν… χρυσές δουλειές. Μια μέρα υψηλού τζίρου αρκεί όμως για να διασώσει επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες στενάζουν υπό το βάρος των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική.
Η εικόνα που παρουσιάζει ο επιχειρηματικός κόσμος στην πρωτεύουσα της Ηπείρου

είναι «μαύρη», στην κυριολεξία και χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης, σύμφωνα με τα οποία εκατοντάδες επιχειρήσεις της πόλης έχουν βάλει λουκέτο από το 2010 και μέχρι σήμερα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τοπική οικονομία.

Μεγάλες προσφορές
Γενναίες προσφορές σε όλα ή σε επιλεγμένα είδη έκαναν χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες τα εμπορικά καταστήματα στα Γιάννενα ακολουθώντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος τη… μόδα της Αμερικανόφερτης «Βlack Friday» που πλέον έχει καθιερωθεί και στον τόπο μας. Καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, οπτικά, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, βιβλιοπωλεία και φυσικά τα πολυκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών και καλλυντικών πούλησαν είδη τους με εκπτώσεις που ξεκινούσαν από 20% και έφταναν έως και το ποσοστό του 70%! Ελκυστικές μειώσεις τιμών στις οποίες μικροί και μεγάλοι Γιαννιώτες φαίνεται πως ενέδωσαν!

Κίνηση στην αγορά
Μπορεί χθες να μην παρατηρήθηκαν στα πολυκαταστήματα οι τόσο μεγάλες oυρές που είχαν σχηματιστεί πριν από τρία χρόνια, στην πρώτη διοργάνωση της «Black Friday» στα Γιάννενα, ωστόσο, είναι γεγονός ότι η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους το πρωί αλλά και το απόγευμα ήταν πολύ μεγάλη με τους πολίτες να αναζητούν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Εξάλλου, για μία ακόμη φορά μαθητές το… έσκασαν χθες το πρωί απ’ το σχολείο για να προλάβουν τις προσφορές, ενώ ορισμένοι στήθηκαν από νωρίς έξω από καταστήματα ώστε να μη χάσουν τις προσφορές!

Η… ασπιρίνη δε φτάνει!
Καλή λοιπόν η «Black Friday», όμως μία μέρα με πολύ καλές εισπράξεις δεν αρκεί για να σώσει μία επιχείρηση η οποία το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς έχει μέτρια κίνηση, ενώ παράλληλα καλείται να ανταποκριθεί σε υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις! Απλά της δίνει μία μικρή «ανάσα», κάτι σαν προσωρινή παράταση ζωής. Eξάλλου, όπως είναι γνωστό, ούτε ένας βαριά άρρωστος μπορεί να θεραπευτεί μόνο με… ασπιρίνη! Το πολύ – πολύ να του περάσει για λίγο ο πονοκέφαλος!

Εκατοντάδες λουκέτα
Ενώ οι Γιαννιώτες έβγαιναν χθες μαζικά στην αγορά αναζητώντας τις εκπτώσεις της «Black Friday», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης παρουσίαζε σε γραπτή ανακοίνωσή του, σοκαριστικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού, ο οποίος αποτελεί μικρογραφία της χώρας μας.
Για να δείξει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, ο κ. Μήτσης παρέθεσε στοιχεία εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ. Σύμφωνα μ’ αυτά, από το 2010 και ως το τρέχον έτος στον τομέα της μεταποίησης διαγράφηκαν, δηλαδή έβαλαν λουκέτο, συνολικά 1.689 επιχειρήσεις, 1.087 περισσότερες από αυτές που την ίδια περίοδο εγγράφηκαν στα μητρώα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων!

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου
Ο κ. Μήτσης εξέδωσε την ανακοίνωση με αφορμή την κατάθεση του Προϋπολογισμού και την ψήφιση των πρώτων μέτρων ελάφρυνσης του πακέτου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Όπως σχολιάζει, «κάθε μέτρο στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης του μη μισθολογικού κόστους αλλά και των υψηλών φορολογικών συντελεστών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ευπρόσδεκτο, γιατί δείχνει τη συνειδητοποίηση του δρόμου, τον οποίο οφείλει να βαδίσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αν εννοεί το στόχο της ανάπτυξης, όπως τον εννοούμε εμείς, οι χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που θέλουν κάποιοι να μας ονομάζουν, ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «την ίδια ώρα, η διατήρηση του νόμου Κατρούγκαλου, παρά τις… «ρωγμές» που επιχειρεί στον κορμό του η σημερινή κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις για τα δυσθεώρητα υπερπλεονάσματα των επόμενων ετών, οι συνεχείς μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο τομέα, αποθαρρύνουν την αισιοδοξία όσων επιχειρούν στον ιδιωτικό τομέα».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει με έμφαση πως «για να ελπίζουμε όλοι μας σε καλύτερες μέρες, είναι ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός των παραγωγικών προτεραιοτήτων της χώρα μας. Η μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξη δεν έρχονται ούτε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, ούτε με τη διατήρηση του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου».
Παράλληλα, επισημαίνει πως τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, η μεταποίηση και οι υπηρεσίες τεχνολογίας μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Νομού και της χώρας μας και όχι αντίθετα, η ακολουθούμενη επιχειρηματική τάση που σήμερα εμφανίζεται να είναι οι υπηρεσίες και η εστίαση και καταλήγει τονίζοντας: «Για την αναπροσαρμογή του τοπικού παραγωγικού μοντέλου, οφείλουμε άμεσα, να συμφωνήσουμε όλοι, επιχειρηματικός κόσμος και τοπικές αρχές».