Σε κρίσιμη… καμπή οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο! 

Στο ΣτΕ την ερχόμενη Τετάρτη οι προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων

• Ομάδα παρακολούθησης του έργου θα συστήσει το Υπ. Ενέργειας

◗ Συμφωνία χθες για τον αγωγό East Med που θα φτάσει ως τη Θεσπρωτία…

YDROGONANTHRAKES

 

• Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν και σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου και του Ιονίου.
Η διαδικασία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να κρίνει την υπόθεση. Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη προσπάθειά του να κατευνάσει τους αντιδρώντες, προσανατολίζεται στη σύσταση ομάδας παρακολούθησης των ερευνών με τη συμμετοχή και οικολόγων, όπως προανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης.
Από το «μέτωπο» της ενέργειας προέκυψε πάντως χθες και μία θετική είδηση, η οποία αφορά τη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, διερχόμενος και από την Ήπειρο!

Το ΣτΕ αποφασίζει…
Την ερχόμενη Τετάρτη συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων και συγκεκριμένα της Greenpeace και της WWF κατά της διενέργειας ερευνητικών εργασιών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων και στη γειτονική Θεσπρωτία. Οι οικολόγοι αντιτίθενται ιδιαίτερα στις σεισμικές έρευνες που ήδη διεξάγονται στην περιοχή και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας καλείται να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα με τη μονογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου έκλεισε ο κύκλος των παραχωρήσεων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραχωρηθεί οι χερσαίες περιοχές Ιωαννίνων, Άρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καθώς και θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και την περιοχή δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σ’ αυτές τις έρευνες, εκτός από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean Oil, συμμετέχουν και διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil, η Total, η Repsol και η Edison.

Ομάδα παρακολούθησης
Τις έρευνες για υδρογονάνθρακες υποστηρίζει πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο, προκειμένου να κάμψει ή έστω να περιορίσει τις αντιδράσεις γι’ αυτές, προτίθεται να προχωρήσει στη σύσταση ομάδας παρακολούθησης για τις έρευνες με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, δηλαδή των συναρμόδιων υπουργείων, των εταιρειών που υλοποιούν τα ερευνητικά προγράμματα και των οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθεται σε αυτά.
Στόχος, όπως αναφέρεται σχετικά, είναι η παρουσίαση και άμεση αντιμετώπιση όπου είναι δυνατόν των ζητημάτων που ανακύπτουν σε σχέση με τις έρευνες προκειμένου οι εργασίες να υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις αλλά και χωρίς τριβές με την τοπική κοινωνία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, όποια κίνηση συμβάλλει στην αύξηση της διαφάνειας και το διάλογο είναι χρήσιμη, αρκεί, όπως τονίζουν, να μην προστεθεί άλλη μία γραφειοκρατική διαδικασία στην πορεία υλοποίησης των ερευνών.

Άλλο ένα μέτρο…
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, πέρα από την εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται η χρήση της τεχνολογίας της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μιας τεχνολογίας που έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Έρχεται ο East Med!
Mία καλή είδηση και για την Ήπειρο όσον αφορά στο ενεργειακό «μέτωπο» έγινε γνωστή χθες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel», σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και το Ισραήλ.
Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από επτά δις δολάρια.
Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα, για να φτάσει στο Οτράντο της Ιταλίας. Το αέριο της Ανατ. Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία. Στη γειτονική χώρα θα φθάνει μέσω του αγωγού IGI – Poseidon, που θα συνδέεται με τον EastMed στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας. Οι εργασίες για τον East Med θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.