Με την ανακοίνωση υποψηφιότητας Νίκου Γκόντα…

Συμπληρώνεται το «παζλ» των βασικών διεκδικητών του Δήμου Ιωαννιτών

- Ρεκόρ υποψηφίων δημάρχων αναμένεται στις εκλογές του Μαΐου • Αυτόνομη κατεβαίνει η παράταξη Α. Μπαρτζώκα

- Εκδήλωση - βολιδοσκόπησης προθέσεων των συμβούλων του πραγματοποιεί την Κυριακή ο Θ. Μπέγκας

DHMARXEIO IOANNINON

• Με τη χθεσινή ανακοίνωση του Νίκου Γκόντα για την εκ νέου υποψηφιότητά του στο Δήμο Ιωαννιτών, συμπληρώνεται ουσιαστικά το σημαντικότερο τμήμα του «παζλ» των υποψηφίων δημάρχων.
Αν δεν υπάρξουν «ανατροπές» μέχρι την οριστικοποίηση των συνδυασμών, οι δημότες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ ενδεχομένως και εννέα (!) υποψήφιους δημάρχους.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό- που είναι και απόρροια της απλής αναλογικής- είναι οι «διπλές» υποψηφιότητες από συγγενείς πολιτικούς- αυτοδιοικητικούς χώρους. Στην κεντροαριστερά έχει σχηματιστεί εδώ και αρκετό καιρό το «δίπολο» Θωμά Μπέγκα- Μωϋσή Ελισάφ. Στην κεντροδεξιά πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η νυν Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη και χθες ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας. Η 5η υποψηφιότητα επικυρώθηκε προχθές βράδυ και αυτή είναι του Άρη Μπαρτζώκα και της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», η οποία επίσης έχει ερείσματα στην κεντροδεξιά.
Οι πέντε αυτές παρατάξεις, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα καθορίσουν το εκλογικό «παιχνίδι» καθώς οι υπόλοιπες θα έχουν περιορισμένο ρόλο, κινούμενες στο χώρο της Αριστεράς, η οποία όπως όλα δείχνουν θα εμφανιστεί και πάλι με 2 – 3 σχήματα. Ένα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τον σημερινό επικεφαλής της Τάκη Τασούλα να δώσει ίσως τη θέση του σε κάποιο άλλο στέλεχος, ένα με την Αριστερή Παρέμβαση, με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα και ένα τρίτο της ΔΡΑΣΥ, που δεν αποκλείεται όμως να «συμμαχήσει» με κάποια από τις άλλες παρατάξεις. Επίσης δεν φαίνεται να προχωρά η υποψηφιότητα του πρώην Αντιδημάρχου επί δημαρχίας Φ. Φίλιου Βασίλη Μασσαλά, που μάλλον θα παραμείνει σε «στάση αναμονής».

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το μόνο ερωτηματικό που παραμένει αναπάντητο, είναι του υποψήφιου που θα στηρίξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο σημερινός επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης επιμένει να είναι εκ νέου υποψήφιος, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται όμως να εξετάζει κι άλλες εναλλακτικές προτάσεις.
Όποιον κι αν επιλέξει, ακόμη κι αν τελικά αποφασίσει να «κρυφθεί» πίσω από κάποιο άλλο σχήμα, η δυναμική του πλέον δεν είναι ικανή να διαφοροποιήσει τα χαρακτηριστικά των εκλογών στο Δήμο Ιωαννιτών, στις οποίες όπως προαναφέραμε θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η πρώτη πεντάδα.

Δυσκολίες για υποψηφίους
Η υπερπληθώρα υποψηφίων δημάρχων, έχει όμως και παρενέργειες στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Με δεδομένο ότι θα εκλεγούν λίγοι σύμβουλοι από κάθε παράταξη, προκαλείται προβληματισμός σε όσους θέλουν να εμπλακούν στην προεκλογική διαδικασία, καθώς οι πιθανότητες εκλογής είναι μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό προσθέτει δυσκολία στους επικεφαλής των συνδυασμών για την επιλογή των καλύτερων δυνατόν υποψηφίων σε γνώσεις, εμπειρία και ικανότητες, ενώ στην πορεία ίσως αποδεχθεί και ο αστάθμητος παράγοντας που ίσως οδηγήσει σε συνεργασίες προ των εκλογών.

Η ανακοίνωση Ν. Γκόντα
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Γκόντα, ήταν το θέμα συζήτησης χθες στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσε σχεδόν σιωπηλός τις διεργασίες που γινόταν εντός και εκτός παράταξής του. Στην ολιγόλογη δήλωσή του, δεν αφήνει καμία αιχμή, δεν εκφράζει καμία πικρία, παρά μόνο αναφέρεται στον κοινό αγώνα που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.
Το πλήρες κείμενό της έχει ως εξής: «Σεβόμενος το έργο και την διαχρονική προσφορά της παράταξής μας στην πόλη, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου Ιωαννίνων. Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους καλό αγώνα επ’ αγαθώ του τόπου μας. Υπάρχουν πολλά και μεγάλα θέματα και προβλήματα στον τόπο μας στα οποία μπορούμε να συμπορευτούμε. Άλλωστε το επιβάλλει το συμφέρον της πόλης μας και των συμπολιτών μας».

Ο Άρης Μπαρτζώκας
Την αυτόνομη κάθοδο της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», επισημοποίησε η γενική της συνέλευση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την απόφαση της Γ.Σ. μπήκε οριστικά τέλος στις διάφορες διαδόσεις των τελευταίων ημερών, περί δήθεν διαδικασιών ενσωματώσης σε υφιστάμενες ή σε υπό δημιουργία παρατάξεις. Παράλληλα εξελέγη και νέα Γραμματεία, που την αποτελούν οι: Νίκος Βούστρος, Βασίλης Σταμάτης, Τριαντάφυλλος Μιχαηλίδης, Θωμάς Παπαδημητρίου και Κώστας Ρώσσης. Αυτοδικαίως συμμετέχουν επίσης ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Μπαρτζώκας και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου.

Ο Θωμάς Μπέγκας
Η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται από τους άλλους υποψηφίους, οδήγησε τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα σε επιτάχυνση των διαδικασιών στην παράταξή του «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», οργανώνοντας συγκέντρωση το μεσημέρι της Κυριακής στο Du Lac με θέμα: Πορεία προς τις εκλογές, το έργο και η προοπτική μας.
Εκεί θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μπέγκας θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει ποιοι από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους του θα συνεχίσουν μαζί του και ποιοι όχι, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετά ανοικτά ζητήματα, με ορισμένους να συζητάνε με τον κ. Ελισάφ και άλλοι όπως οι Θ. Μανταλόβας, Ν. Γκόλας και Παντελής Κολόκας να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές. Αστάθμητος παράγοντας για την παράταξη του Θωμά Μπέγκα, είναι η στάση που θα κρατήσει τελικά το ΚΙΝΑΛ: Αν επιλέξει τη στήριξη του Μωϋσή Ελισάφ, που είναι μέλος του, τότε ίσως μετρήσει αρκετές απώλειες συμβούλων. Αν όχι, τότε θα συνεχίσει με καλύτερες προϋποθέσεις.
Γεγονός είναι πάντως είναι ότι από χθες το προεκλογικό παιχνίδι στο Δήμο Ιωαννιτών άνοιξε για τα καλά…