Για τους πληγέντες από το σεισμό στα Γιάννενα προ διετίας…

Μια απάντηση του Χρ. Σπίρτζη μνημείο ανευθυνότητας και κρατικής παραλυσίας!

ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ανύπαρκτο το κυβερνητικό ενδιαφέρον αφού από 1,75 εκ. ευρώ διατέθηκαν σε δύο χρόνια μόλις 5 χιλ. ευρώ…

seismos

 

• Δύο και πλέον χρόνια μετά το σεισμό των 5.2 ρίχτερ της 15ης Οκτωβρίου 2016, που προκάλεσε υλικές ζημιές σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, ενώ δεν έχουν γίνει καν οι αυτοψίες!
Πρόκειται για πρωτοφανή και ανεξήγητη αδιαφορία της Κυβέρνησης, προς διάψευση των διαβεβαιώσεων που είχαν δοθεί για «άμεσες λύσεις και παρεμβάσεις».
Οι ευθύνες του αρμόδιου Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, καθώς κώφευσε ακόμη και στις επισημάνσεις του ΤΑΣ Κοζάνης για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους ελέγχους.
Το «μετρήσιμο» αποτέλεσμα της αδιαφορίας αυτής προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο Υπουργός: Όπως αναφέρει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Κώστας Τασούλας, το αρμόδιο Υπουργείο έχει απορροφήσει 5.054,71 ευρώ από τα προβλεπόμενα 1.775.480 ευρώ για τη δωρεάν στεγαστική συνδρομή στους πληγέντες!
Ο Κώστας Τασούλας σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Σπίρτζη στην ερώτηση που είχε καταθέσει από κοινού με την Άννα Ασημακοπούλου και τον Βασίλη Γιόγιακα, αναφέρει πως «αποτελεί μνημείο κρατικής παραλυσίας και κυβερνητικής ανευθυνότητας» και προσθέτει: «Διοικητικές αλλαγές, καθυστερήσεις σε τοποθετήσεις προϊσταμένων, εκδόσεις νέων εγκυκλίων που καταργούν παλιές και πολλά άλλα για τα οποία ευθύνεται η πολιτική ηγεσία έχουν οδηγήσει σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν διόρθωσε τη βαριά γραφειοκρατία που παρέλαβε, αλλά τη μετέτρεψε σε παραλυσία. Το παράδειγμα της μη αποκατάστασης των πληγέντων του προ διετίας σεισμού στα Γιάννενα είναι θλιβερά χαρακτηριστικό».
Στο κενό οι εκκλήσεις του ΤΑΣ
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παραθέτει επίσης και στοιχεία της απάντησης που δείχνει σε όλο της το εύρος τη γραφειοκρατία και την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα:
«Ενώ ο σεισμός- σημειώνει- έγινε στις 15.10.2016, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οριοθετήσεως των πληγεισών περιοχών εκδόθηκε 6 και πλέον μήνες αργότερα στις 26.04.2017! Με την ΚΥΑ αυτή, το έργο της αποκαταστάσεως των ζημιών σε κτήρια ανέλαβε ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων νομού Κοζάνης (ΤΑΣ ν.Κοζάνης).
Μετά πάλι από 6 και πλέον μήνες, στις 30.10.2017 ο ΤΑΣ Κοζάνης ενημερώνει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών του αντιστοίχου Υπουργείου "στέλνοντας την κατάσταση με τα ονόματα των πληγέντων, τα κτίσματα των οποίων υπέστησαν βλάβες και έπρεπε να ελεγχθούν”.
Ένα χρόνο μετά, στις 10.10.2018, ο ΤΑΣ Κοζάνης υπενθυμίζει στη Γενική Γραμματεία Υποδομών ότι πρέπει να οριστούν οι επιτροπές για να πραγματοποιηθούν οι αυτοψίες για το χαρακτηρισμό των κτηρίων!
Σε επισυναπτόμενο στην υπουργική απάντηση του κ. Σπίρτζη έγγραφο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ-ΒΕ) γίνεται η "ελπιδοφόρος" επισήμανση: "Εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει παρέλθει πολύς χρόνος άπρακτος, θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν από την Υπηρεσία μας, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε μετά τον ορισμό διοίκησης, οι σχετικοί έλεγχοι"»
Και το συμπέρασμα από όλο αυτό το οδοιπορικό κατά τον Κώστα Τασούλα είναι πώς «το παράδειγμα της μη αποκατάστασης των πληγέντων του προ διετίας σεισμού στα Γιάννενα είναι θλιβερά χαρακτηριστικό».