Μπροστά στο φόβο του εκλογικού του καταποντισμού…

Υποψήφιο – «σωσίβιο» ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Ιωαννιτών

- Η Ολομέλεια αποφάσισε… διεύρυνση με άλλα πρόσωπα και παρατάξεις

- Σε πανηγυρικό τόνο ο Θ. Μπέγκας ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα

MPEGKAS PAROYSIASH

• Η έναρξη από τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα του προεκλογικού του αγώνα, με την εκδήλωση που πραγματοποίησε η παράταξή του την Κυριακή, φαίνεται ότι επιταχύνει τις διεργασίες και στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει σε υποψήφιο.
Η Ολομέλεια του Κυβερνητικού κόμματος στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή, παίρνει μεν αποστάσεις από τη σημερινή Δημοτική Αρχή Μπέγκα- που για μεγάλο διάστημα «φλέρταρε» με τον ΣΥΡΙΖΑ- ωστόσο δεν φαίνεται και πρόθυμη να στηρίξει με «όλη της την καρδιά» μια νέα αμιγώς κομματική επιλογή, όπως ήταν του Λάζαρου Νάτση στις προηγούμενες εκλογές, καθώς το φάσμα της εκλογικής συντριβής είναι ορατό. Στο κείμενο της τελικής απόφασης καλεί την παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή» να προχωρήσει σε διαδικασία ανασυγκρότησης και να διευρύνει τις δυνάμεις της, απευθυνόμενη σε παρατάξεις και πρόσωπα που ενστερνίζονται «μια προοδευτική δημοκρατική προοπτική» για τα Γιάννενα. Όσον αφορά τη νυν Δημοτική Αρχή, της αναγνωρίζει ορισμένες θετικές προσπάθειες, της καταλογίζει όμως «σκεπτικισμό πατώντας σε δύο βάρκες απέναντι στις μεγάλες θεσμικές τομές» και ότι δεν έδωσε νέα πνοή στα Γιάννενα.
Η ανασυγκρότηση παραμένει μια «θολή» έννοια, καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνει και αλλαγή επικεφαλής, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε και στην Ολομέλεια από ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη κατεύθυνση, της διεύρυνσης κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Μωϋσή Ελισάφ, καθώς πρέπει πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Θ. Μπέγκα, ή κάποιον υποψήφιο που να προέρχεται ή να κινείται στις παρυφές του κεντροδεξιού χώρου. Για συνεργασία με κάποια παράταξη της Αριστεράς δεν γεννάται λόγος, καθώς είναι κατηγορηματική η άρνηση αυτών να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιος θα πάρει χρίσμα;
Τα «φώτα της δημοσιότητας» το τελευταίο 24ωρο έχουν πέσει πάνω στο δίδυμο Μπέγκα – Ελισάφ. Τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να υπάρχει ένα «ξεκαθάρισμα» όσον αφορά τις στηρίξεις των κομμάτων και ειδικότερα του ΚΙΝΑΛ, στο οποίο προσδοκούν και οι δύο. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι στην εκδήλωση του νυν Δημάρχου, έδωσαν το «παρών» σχεδόν όλα τα στελέχη της παράταξής του, που ανήκουν στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, αν και καταγράφηκαν και ηχηρές -αλλά αναμενόμενες- απουσίες όπως του πρώην Δημάρχου και προκάτοχου του κ. Μπέγκα, Φίλιππα Φίλιου, φυσικά του κ. Ελισάφ και των στελεχών που ανήκουν στη συνεργαζόμενη παράταξη του Παντελή Κολόκα.
Επίθεση Μπέγκα
Ο κ. Μπέγκας επιτέθηκε, χωρίς να τους κατονομάσει, στους πρώην «συντρόφους» του, λέγοντας μεταξύ άλλων πώς: «Εμείς, ενώ σεβόμαστε την αφετηρία μας, αλλάζουμε όσα μπορούν να γίνουν καλύτερα, χαράζοντας νέα πορεία. Είμαστε η συνέχεια και η ανατροπή. Είμαστε το ποιοτικό και πολιτικό άλμα που έπρεπε να κάνει αυτή η παράταξη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Κάποιοι, επιτέλους, ήρθε καιρός να το πάρουν απόφαση. Η παράταξη Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα εκλέγει Δήμαρχο σ’ αυτή την πόλη και δε μπορεί να συμβεί το αντίστροφο. Δε φτιάχνουν οι Δήμαρχοι τις παρατάξεις. Οι παρατάξεις επιλέγουν, προτείνουν και ο λαός εγκρίνει».
«Απάντηση» μέσω… πρασίνου!
Η «απάντηση» της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», ήλθε με προτάσεις στο πλαίσιο διαβούλευσης για το πράσινο, στις οποίες επισημαίνεται «πως τόσο σοβαρά θέματα καλό είναι να μην αντιμετωπίζονται σε χρόνο που έχει ανοίξει η προεκλογική περίοδος», ενώ αφήνει αιχμές και για τυπική και όχι ουσίας διαδικασία, αναδεικνύοντας εμ­μέσως την προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής.
Βέβαιος για νίκη…
Κατά τα άλλα ο κ. Μπέγκας στην προεκλογική εκδήλωση της παράταξής του, εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη της, με το επιχείρημα πώς τίμησε την εντολή που του δόθηκε.
«Τίμησα το όνομά μου, έδωσα τον αγώνα μου να φανώ αντάξιός σας και σήμερα, στέκομαι εδώ πλάι στη λίμνη της ομορφότερης πόλης της Ελλάδας και δηλώνω, πρώτα σε σας, ότι με την αλήθεια του έργου μας και με το χέρι στην καρδιά, είμαι έτοιμος να δώσω στο πλευρό σας και την επόμενη μάχη», ήταν από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις του Θ. Μπέγκα.
Απολογισμός έργου…
Παράλληλα ανέφερε ότι σ’ αυτή τη δημοτική θητεία κυριάρχησε το «εμείς» κι όχι το «εγώ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Με αγάπη - το ξέρω- πολλοί από εσάς μου καταλογίζετε ότι δεν ασκώ «ηγεμονικά» τα προνόμια και την εξουσία του Δημάρχου. Σας απαντώ κι εγώ με αγάπη, ότι: αυτός ήμουν, αυτός είμαι και αυτός θα είμαι. Δεν πάσχω από «σύνδρομο Θεού». Με γοητεύει το ‘σύνδρομο λαού’».
Έκανε έναν μίνι απολογισμό έργου, χαρακτηρίζοντας:
- «θαύμα» το ότι μέσα στην κρίση κατασκευάστηκαν 40 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων σε όλο τον οικιστικό ιστό του Δήμου με ίδιους πόρους.
- «αξιοθαύμαστο» την ώρα που οι Δήμοι στενάζουν, να βρίσκεις πόρους και να φτιάχνεις 5,5 χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων, έκτασης μεγαλύτερης από 21 στρέμματα, σε όλη την πόλη.
- «αξιομνημόνευτο», το γεγονός ότι, καταφέραμε να αναπλάσουμε και να παραδώσουμε στην κοινωνία 148 χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους και πλατείες, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης από 32 στρέμματα. Το γεγονός ότι βρήκαμε και με απόλυτη διαφάνεια αξιοποιήσαμε τους πόρους για να παραδώσουμε στην κοινωνία 290.000 τ.μ. έργων με πλήρεις υπόγειες υποδομές.
Έρχονται τα καλύτερα…
Με τη φράση ότι «έρχονται τα καλύτερα» ο Δήμαρχος μίλησε για τη νέα τετραετία όπου «όλα όσα προγραμματίζουμε, θα κάνουνε τα σημερινά σπουδαία επιτεύγματα να δείχνουν μικρά», γιατί το όραμα για τα νέα Γιάννενα δεν είναι απλά μια θεωρία αλλά γίνεται πράξη.
«Στη δημοτική θητεία που διανύουμε τα έργα του Δήμου έγιναν εξασφαλίζοντας με οικονομία και νοικοκύρεμα, δικούς του πόρους. Τώρα έρχονται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και μας βρίσκουν πανέτοιμους. Με ώριμες μελέτες. Με ενταγμένα και, υπό ένταξη μεγάλα έργα», σημείωσε.