Λείπουν φέτος, ελέω εκλογών, οι αμφιλεγόμενες εικαστικές παρεμβάσεις

Πειραματισμοί… τέλος και τα Γιάννενα φορούν τα καλά τους για τις γιορτές!

- Ένα παγωμένο «δάσος» με κόκκινα αστέρια θα στολίσει την Κεντρική Πλατεία • Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Θέλουμε μια πόλη χαρούμενη και ανοιχτή…

- Απόψε (19.00) η επίσημη έναρξη της γιορτινής περιόδου

DENTRAKIA ASPRA

• Tελευταίες γιορτές αυτές που έρχονται πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι... λογικό η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων να έχει τεθεί σε συναγερμό, προκειμένου να παρουσιάσει η πόλη το καλύτερο πρόσωπό της και να «διαγραφούν» από τη μνήμη των Γιαννιωτών τα λάθη και οι αμφιλεγόμενες επιλογές περασμένων ετών στον στολισμό, ειδικά της Κεντρικής Πλατείας, που τόσες συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσαν!
Φέτος, λοιπόν, τα Γιάννενα φορούν ένα πιο εξωστρεφές και χαρούμενο γιορτινό «ένδυμα», με ένα λευκό παγωμένο «δάσος» να κυριαρχεί στην Πλατεία, το οποίο σαφώς και αποτελεί… όαση σε σχέση με τις εικαστικές κατασκευές που τη στόλισαν πέρυσι, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν.
Για χαρούμενη και ανοιχτή πόλη έκαναν εξάλλου λόγο χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Δημαρχείο τόσο ο Θωμάς Μπέγκας όσο και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, καλώντας τους Γιαννιώτες να λάβουν μέρος στην αποψινή εκδήλωση που σηματοδοτεί το επίσημο άνοιγμα της φετινής Χριστουγεννιάτικης περιόδου για την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Πειραματισμοί… τέλος!
Τέλος έλαβαν οι… εικαστικές ανησυχίες και οι Χριστουγεννιάτικοι πειραματισμοί της Δημοτικής Αρχής που τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσαν πολύ θόρυβο στα Γιάννενα. Πλησιάζουν εκλογές και περιθώρια για αστοχίες δεν υπάρχουν φέτος, κάτι που τα στελέχη της αντιλήφθηκαν έγκαιρα και άλλαξαν… ρότα. Από αυτή τη «στροφή» μεγάλοι κερδισμένοι είναι φυσικά οι Γιαννιώτες, αλλά και οι επισκέπτες των γιορτών που θα απολαύσουν μία πιο χαρούμενη πόλη και μία πιο γιορτινή Κεντρική Πλατεία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, δέντρο μεγάλο δεν θα στολιστεί ούτε φέτος! Ένα λευκό «δάσος», τα δέντρα του οποίου θα είναι διακοσμημένα με κόκκινα αστέρια, λευκά ελάφια, αλλά και ένα μικρό χωριό θα είναι το κεντρικό θέμα στην Πλατεία Πύρρου. Παράλληλα, απέναντι, μπροστά στο διοικητήριο της Περιφέρειας, στολίστηκαν με λευκά αστέρια δύο μεγάλα φυσικά έλατα (φωτό). Σαφής αισθητική αναβάθμιση, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και προσωπικά η Πρόεδρός του Αλέκα Βακαλοπούλου.
Το «μενού» των γιορτών θα περιλαμβάνει επίσης συναυλίες, παιχνίδια για παιδιά, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, αναβίωση παραδοσιακών Ηπειρώτικων εθίμων, κάλαντα κ.ά..

«Μια πόλη χαράς…»
- Παρουσιάζοντας χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου το πρόγραμμα που έχει φτιάξει ο Δήμος σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για τη φετινή εορταστική περίοδο, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε με έμφαση πως «τα Γιάννενα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου κερδίζει για μια ακόμα χρονιά το στοίχημα των Χριστουγέννων και φιλοδοξούμε να είναι η πιο όμορφα στολισμένη πόλη της Ελλάδας. Μια πόλη ανοιχτή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της». Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στους Γιαννιώτες και στους επισκέπτες της πόλης να συμμετάσχουν στην αποψινή επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στην Κεντρική Πλατεία.
- Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής Νίκος Γκόλας σημείωσε πως «φέτος αναμένουμε περισσότερους επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά και θέλουμε να τους αφήσουμε ευχαριστημένους με τις εκδηλώσεις μας για να καταστήσουμε τα Γιάννενα πρωτεύουσα της χαράς και της διασκέδασης σε όλη τη χώρα».
- Στην επιχείρηση του Δήμου για τη δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας συμμετέχει ενεργά και το Πνευματικό Κέντρο με τον Πρόεδρό του Κώστα Γκόγκο να παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει εκπονήσει για τις ημέρες αυτές τονίζοντας ιδιαίτερα και τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του Δήμου.
- Τέλος, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου, έκανε λόγο για ένα «διαφορετικό εορταστικό σκηνικό, εικαστικό και παραδοσιακό» μέσα στο οποίο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο έχει προγραμματίσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Η επίσημη έναρξη
Με εκδήλωση που θα γίνει απόψε, ώρα 19.00, στην Κεντρική Πλατεία ξεκινάει επίσημα η γιορτινή περίοδος για τα Γιάννενα. Σ’ αυτήν θα συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα και θα ακολουθήσει συναυλία της Παυλίνας Βουλγαράκη, η οποία θα παρουσιάσει ένα live «όπου τα παράξενα πλάσματα μέσα μας θα συναντιούνται με τα όνειρα και τις ελπίδες μας και που τα τραγούδια θα γίνονται οι οδηγοί σε μακρινά ταξίδια της μέρας μέσα στη νύχτα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Τη συναυλία θα ανοίξει ο γιαννιώτης καλλιτέχνης Βαγγέλης Κοσίνας με τη μπάντα του.

Ατζέντα εκδηλώσεων
• Αύριο, Πέμπτη, από τις 19:30 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου θα παίξει γιορτινές μελωδίες στους πεζόδρομους της πόλης.
• Την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 11.30 Γιώργος Γάκης και Δημήτρης Υφαντής θα δώσουν συναυλία στην Κεντρική Πλατεία
• Την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30, χορωδίες σχολείων της πόλης τραγουδούν τα Χριστούγεννα στην Κεντρική Πλατεία.
• Την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30 η Φιλαρμονική Ορχήστρα βγαίνει ξανά στους πεζόδρομους της πόλης.
• Την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30, συναυλία των Goin’ Through μαζί με τον dj Sparky Κεντρική Πλατεία.
• Το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00, η Ομάδα θεατρικού παιχνιδιού του ΚΔΑΠ «Ρόδα» θα παίξει στην Κεντρ. Πλατεία. Την ίδια ώρα η Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Πνευματικού Κέντρου θα δώσει παράσταση αφήγησης με τίτλο «Τσουκουρουκου… λουκουμάδες» με τη Μαρία Μαχαίρα και τον Αντώνη Καρασταμάτη, ενώ κατά τις ώρες 12.00 - 16:00, θα γίνει Χριστουγεννιάτικη γιορτή σε Ανεξαρτησίας και Καλλάρη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα» με διάφορα δρώμενα και συναυλία του Δημήτρη Υφαντή.
Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα εκδηλώσεις όπως θεατρικές αφηγήσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από ΚΔΑΠ, αλλά και η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας μαζί με τα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου στο Πνευματικό Κέντρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε φέτος θα υπάρξει επίσημη υποδοχή της νέας χρονιάς στην Κεντρική Πλατεία. Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου, ώρα 12:00, θα δοθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου πρωτοχρονιάτικη συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.