Με τους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας

Κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα ο θεσμός του «οικογενειακού γιατρού»

- Οι παθολόγοι, συμβεβλημένοι ή μη, θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν και να παραπέμπουν για εξετάσεις, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας…

- Ν.Δ.: Πρόχειρο και ανεφάρμοστο το μέτρο…

SYNTAGOGRAFHSH

• Συνεχίζεται το αλαλούμ που έχει προκαλέσει το Υπουργείο Υγείας με τον οικογενειακό γιατρό, έναν θεσμό που από 1η Ιανουαρίου λαμβάνει υποχρεωτική μορφή για όλους! Πολλοί είναι όμως ακόμη οι πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα, ενώ μεγάλη είναι και η απροθυμία γιατρών να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα ο πολυδιαφημισμένος θεσμός της Κυβέρνησης στην πράξη να τιναχθεί στον αέρα!
Σε ψήφισμά της η Πανελλήνια Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για «ανελέητο εκφοβισμό των πολιτών για εγγραφή μέχρι το τέλος του έτους στον δυσεύρετο ή ανύπαρκτο οικογενειακό γιατρό με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης».

Θολό το τοπίο…
Την ίδια ώρα - τονίζει ακόμη - εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, βιώνοντας τον φόβο απώλειας της πρόληψης και της ασφάλισης, αδυνατώντας να κατανοήσουν στο που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, για ποιό λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους, κλπ.
Οι τοπικές μονάδες και τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με καθολικό και ολοκληρωμένο τρόπο την αυξημένη ζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας λόγω και της εξ ορισμού υποστελέχωσής τους.
Τα Νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά πνιγεί από το κύμα αγανακτισμένων πολιτών που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία ακόμα και για συνταγογράφηση, ενώ οι υπηρετούντες ιατροί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες ΠΦΥ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι τα Νοσοκομεία προορίζονται για δευτεροβάθμια και ανώτερη περίθαλψη!

Συνταγματικώς κατοχυρωμένο
Στο ίδιο ψήφισμα, απευθυνόμενη προς τους ασφαλισμένους, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ τονίζει:
«Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Κανένας γιατρός είτε παθολόγος είτε παιδίατρος είτε γενικός γιατρός είτε άλλης ειδικότητας δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες, γεγονός που κατοχυρώθηκε εκ νέου με τον τελευταίο ΦΕΚ του κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο».

Αλλαγή με τους παθολόγους
Στο μεταξύ, βλέποντας προφανώς το χάος που έχει δημιουργηθεί, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στον θεσμό με τον «οικογενειακό γιατρό» που αφορούν τους παθολόγους.
Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ), γνωστοποίησε ότι θα συνεχισθεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από τους παθολόγους, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες οικογενειακών γιατρών έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ως προς το θέμα της παραπομπής ασθενών από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα στα νοσοκομεία, η διαδικασία δεν θα αφορά τους παθολόγους, συμβεβλημένους ή μη.
Σύμφωνα με την Ένωση ο υπουργός σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει, επίσης, κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους.
Επίσης το υπουργείο επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΠΕ συζητήθηκε και η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσής τους.

Σκληρή κριτική από Ν.Δ.
Με αφορμή το αλαλούμ που επικρατεί με τον νέο θεσμό, η Ν.Δ., μέσω του Γραμματέα του κόμματος Λευτ. Αυγενάκη, ασκεί σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση.
«Ο μύθος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για δωρεάν δημόσια υγεία καταρρέει, με το πρόχειρο και ανεφάρμοστο μέτρο του "οικογενειακού γιατρού" να αποτελεί τη χαριστική βολή», τονίζει, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη μεταρρυθμιστικό φιάσκο, με την κυβέρνηση να καλεί εκβιαστικά τους πολίτες σε κυνήγι οικογενειακού γιατρού, καθώς, όπως αναφέρει, για κάθε 10.000 ασφαλισμένους αντιστοιχεί μόλις ένας οικογενειακός γιατρός!
«Τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους καταστρατηγούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες, τόσο χρονικά όσο και χωροταξικά, από την στιγμή που ο πολίτης μπορεί να επισκεφθεί μόνο συγκεκριμένο ιατρό και σε συγκεκριμένο προκαθορισμένο χρόνο, λες και η ασθένεια μπορεί να προγραμματιστεί και να περιμένει τα αντανακλαστικά ενός ξεδοντιασμένου και αργοκίνητου συστήματος υγείας», υπογραμμίζει ακόμη.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ν.Δ., η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαιτεί τολμηρές τομές με βασικούς άξονες την ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη και την ηλεκτρονική κάρτα υγείας του ασθενούς.