Βαρυσήμαντη παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη προς τον Επίτροπο Γ. Χαν

Η Αλβανία με τις συνεχείς προκλήσεις του Έντι Ράμα δεν έχει θέση στην Ε.Ε.!

Την απόφαση του Αλβανού Πρωθυπουργού για την αρπαγή περιουσιών στη Χειμάρρα καταδίκασαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ποτάμι και ΛΑΕ, ενώ κατατέθηκαν ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο Αόριστες δηλώσεις για μελλοντικές (!) αποφάσεις από την Κυβέρνηση

XAN RAMA

• Για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία χρόνια, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος, αποδοκιμάζει δημόσια και χωρίς «αστερίσκους» την πολιτική της Αλβανίας έναντι των ομογενών μας.
Η απόφαση του Έντι Ράμα, να υφαρπάξει με το «έτσι- θέλω» ελληνικές ιδιοκτησίες και να τις παραχωρήσει προς ιδιωτικοποίηση στο Αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού, προκάλεσε και προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Χθες απασχόλησε το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο, το σημαντικότερο όμως είναι, ότι η Αλβανία θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Ελληνικής Μειονότητας και για την καταπάτηση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη
Η πλέον βαρυσήμαντη παρέμβαση έγινε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση και για τα θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, με την οποία τον καλεί να λάβει άμεσα μέτρα «ώστε η συγκεκριμένη απόφαση να ανακληθεί και οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνει στον Ευρωπαίο Επίτροπο- που πρόσφατα είχε εκφραστεί με θετικό τρόπο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. με την Αλβανία- πώς η απόφαση του Ράμα, «συνιστά ευθεία παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», ενώ θέτει ευθέως και το ζήτημα που αφορά τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι «οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, δεν βοηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε. και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας!».

Να στείλει μήνυμα η Ε.Ε.
Καταλήγοντας ζητά τη λήψη μέτρων εκ μέρους της ΕΕ, η οποία με αυτό τον τρόπο -όπως υπογραμμίζει ο Κ. Μητσοτάκης- θα στείλει «σαφές μήνυμα προς την Αλβανική Κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να παύσει τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες που υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν αστάθεια στην κρίσιμη περιοχή των Δυτικών Βαλκανιών».

Παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
Την απόφαση Ράμα, καταδικάζουν σε υψηλούς τόνους και άλλα ελληνικά κόμματα, ενώ ερωτήσεις κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές Νότης Μαριάς, Κώστας Χρυσόγονος και Δημήτρης Παπαδημούλης και τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλοι, καθώς προχθές και χθες είχαν «παγώσει» σχεδόν τα πάντα στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε στο Στρασβούργο.

Αμηχανία στην Κυβέρνηση
Χθες πάντως κι ενώ από την Αλβανική Κυβέρνηση τηρείται απόλυτη σιωπή, δεν υπήρξε κάποια πρόσθετη παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ακόμη και σε διπλωματικό επίπεδο, γεγονός που προκαλεί την εντύπωση ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μάλλον διακατέχεται από αμηχανία από τις νέες προκλήσεις Ράμα.
Με δεδομένο μάλιστα ότι επικεφαλής του, είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται, μήπως οι χαμηλοί τόνοι που τηρούνται έχουν σχέση και με το περιεχόμενο των μυστικών συνομιλιών που είχαν γίνει στο προηγούμενο διάστημα, όταν περιχαρείς, πότε ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, και πότε – πρόσφατα- ο Έντι Ράμα, δήλωναν αισιόδοξοι και σίγουροι για επίτευξη συμφωνίας για τις «διαφορές» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αοριστίες Γ. Κατρούγκαλου
Χθες ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Πρακτορείο», επιβεβαίωσε την πολιτική των «χαμηλών τόνων» της Κυβέρνησης Τσίπρα. Εκτίμησε ότι με την προχθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, δόθηκε απάντηση(!) στην Αλβανία και αόριστα υποσχέθηκε να γίνουν τα αναγκαία βήματα ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο!
Την Κυβερνητική στάση «καυτηριάζει» και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του, αφού καλεί την Αλβανία να ανακαλέσει αμέσως τις αυθαίρετες αποφάσεις της, επικρίνει την Ελληνική Κυβέρνηση ότι «πιάστηκε και πάλι στον ύπνο» και της ζητά να κινητοποιηθεί αμέσως σε όλα τα επίπεδα για την ακύρωση της παρανομίας αυτής!

Το «Ποτάμι»
Το «Ποτάμι» σε ανακοίνωσή του, τονίζει μεταξύ άλλων, πως «η δια χειρός Αλβανού Πρωθυπουργού απόφαση απαλλοτρίωσης ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε Έλληνες μειονοτικούς της Αλβανίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε κανόνα δικαίου. Η εκμετάλλευση, από πλευράς αλβανικού κράτους, της ασάφειας των τίτλων κυριότητας των Ελλήνων μειονοτικών συνιστά μεθόδευση που δεν αρμόζει σε κράτος της ευρωπαϊκής ηπείρου και μάλιστα σε κράτος που προσδοκά να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το «Ποτάμι» καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση καταγγελία της πρωτοβουλίας αυτής της αλβανικής πλευράς και να καταστήσει σαφές στον κύριο Ράμα ότι η συνέχιση παρόμοιων πρακτικών θα καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή βήματα και παράλληλα θα απομακρύνει για πολύ την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Το ΚΚΕ
Για προκλητική απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και των περιουσιών αυτών των ανθρώπων, κάνει λόγο το ΚΚΕ, που ζητά να ανακληθεί. Επίσης προσθέτει πώς η απόφαση αυτή αποδεικνύει και πόσο ψεύτικο είναι το επιχείρημα ότι δήθεν η ένταξη χωρών σε συμμαχίες, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας κι εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Η ΛΑΕ
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΛΑΕ), καλεί τον Ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό της Ελληνικής ομογένειας της Αλβανίας. «Οι επιλογές του Εν. Ράμα και της κυβέρνησης του, αναφέρει, είναι απαράδεκτες και δεν βοηθούν στην καλή και ειρηνική συμβίωση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αλβανίας, αντίθετα δίνουν τροφή σε μισαλλόδοξες δυνάμεις και στις δύο χώρες. Η ΛΑΕ καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να στηριχθεί η ομογένεια μας στην Αλβανία και να μην περάσουν τα σχέδια ξεκληρίσματός της».