Έχοντας βιώσει την εγκατάλειψη πολλά χρόνια...

«ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ»: Πάνε... περίπατο τα σχέδια ανάπλασης του Πάρκου!

Μόνο στην αντικατάσταση του φωτισμού του προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών

LITHARITSIA MPARA1

• Αφού μπήκε στον… πάγο το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Δημοτική Αρχής για την ανάπλαση του Πάρκου στα «Λιθαρίτσια» και έχοντας αυτό βιώσει την εγκατάλειψη επί αρκετά χρόνια, θα αρκεστεί τελικά στην αναβάθμιση του φωτισμού του!
Καλή ως παρέμβαση η συγκεκριμένη, καθώς μιλάμε για τον πιο κεντρικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης, ο οποίος πράγματι δεν φωτίζεται επαρκώς σήμερα, όμως αυτό δεν είναι το μόνο που έχει ανάγκη το Πάρκο ώστε να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη ανταποκρινόμενο στο ρόλο του, δηλαδή αυτόν του χώρου βόλτας και αναψυχής για τους Γιαννιώτες.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, εκτός από τον φωτισμό απαιτούνται και μία σειρά από εκτεταμένες παρεμβάσεις στα «Λιθαρίτσια», όπως η περιποίηση του πρασίνου, η τοποθέτηση σκιάστρων, η αποκατάσταση των διαδρόμων του Πάρκου και του δαπέδου της πλατείας του κ.λ.π..
Στον… αέρα ο φωτισμός
Στο προσεχές μέλλον δεν προβλέπεται άλλη παρέμβαση στα «Λιθαρίτσια» πλην της αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού τους, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται ήδη στον αέρα. Η μελέτη προβλέπει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, την αποξήλωση των υφιστάμενων ιστών και φωτιστικών σωμάτων, την τοποθέτηση νέων και την εγκατάσταση υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Συνολικά θα εγκατασταθούν 20 ιστοί με αντίστοιχα φωτιστικά σώματα για τον φωτισμό των κύριων διαδρομών του Πάρκου και τέσσερις ιστοί με τρεις προβολείς ο καθένας για τον φωτισμό πλατωμάτων του. Οι ιστοί που θα εγκατασταθούν στις διαδρομές του Πάρκου δημιουργούν τέσσερις καθαρές φωτισμένες πορείες. Εκείνοι που θα εγκατασταθούν στο όριο του Πάρκου με το πλάτωμα και ουσιαστικά οι θέσεις τους θα είναι εντός του πράσινου τμήματος του Πάρκου, εξασφαλίζουν συνθήκες φωτιστικής άνεσης στο τμήμα της πλατείας που γειτνιάζει με το Πάρκο και τον στοιχειώδη φωτισμό ασφαλείας του υπόλοιπου τμήματος. Όπως επισημαίνει ο Δήμος, η προσπάθεια της μελέτης φωτισμού είναι να προφυλάξει τη νυχτερινή θέα, αποφεύγοντας ανεπιθύμητες θαμβώσεις και ενοχλητικές φωτιστικές δέσμες, ενώ το θερμό φως έχει επιλεγεί στην προσπάθεια να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το νυχτερινό περιβάλλον του Πάρκου. Εξάλλου, εκτός από τις τρεις βασικές πορείες που διασχίζουν το Πάρκο με κατεύθυνση προς το πλάτωμα, θα δημιουργηθεί και μία τέταρτη κάθετη σε αυτές φωτεινή διαδρομή που θα συνδέει τον γειτονικό χώρο στάθμευσης με το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο Θωμάς Μπέγκας «Παρεμβαίνουμε σε ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της πόλης, αναβαθμίζοντας τον φωτισμό στο Πάρκο ‘Λιθαρίτσια’. Είναι μια αναγκαία παρέμβαση που θα καταστήσει το χώρο ξανά ασφαλή την ίδια ώρα που θα τον αναδείξει ακόμα περισσότερο για τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες του Δήμου μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.