Με το… δεξί ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι

ΣΠ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: H Ήπειρος κάνει ένα μεγάλο βήμα στη διαχείριση απορριμμάτων

Μείωση τελών για Δήμους - ιδιώτες αποφάσισε ο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων • Επιστολή Φάμελλου προς ΚΕΔΕ για την ανακύκλωση

ASA MONADA

• Με το… δεξί ξεκίνησε η λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, με το οποίο η Ήπειρος κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του ΦΟΔ­ΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος εξαίροντας τη συνεργασία με την Περιφέρεια που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη Μονάδα. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, η Διοίκηση του Φορέα αποφάσισε μείωση τελών για Δήμους και ιδιώτες.
Στο μεταξύ, ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος με επιστολή του προς την ΚΕΔΕ, κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της διαλογής απορριμμάτων στην πηγή, ενώ αναφέρεται και στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ΦΟΔΣΑ.

Ξεκίνησε καλά!
Ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ο πρώτος που άρχισε να μεταφέρει τα απορρίμματά του στη

νάδα Επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι, ενώ ήδη φτάνουν σ’ αυτήν και οχήματα από άλλους Δήμους όπως της Πάργας, της Δωδώνης κλπ.
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» σχετικά με το Εργοστάσιο, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως «ήδη με την έναρξή του δουλεύει πολύ καλά. Τα οφέλη της περιοχής μας από τη νέα Μονάδα θα είναι πολλά. Από τη μία, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας. Από την άλλη, δε θα κινδυνεύουμε πια με πρόστιμα από το ειδικό τέλος ταφής, ενώ το Εργοστάσιο στο μέλλον θα παράγει και ηλεκτρική ενέργεια από την επεξεργασία των απορριμμάτων»!
Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για «ένα αποφασιστικό βήμα όσον αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, το οποίο έγινε, όπως γνωρίζουμε όλοι, με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου, με την οποία όλοι οι ΦΟΣΔΑ έχουμε υπογράψει Προγραμματικές Συμβάσεις από το 2013».

Σταθμοί μεταφόρτωσης
Αυτό που απομένει να γίνει ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι, είναι να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης, οι οποίοι θα εξυπηρετούν κυρίως τους πιο μακρινούς προς τη Μονάδα Δήμους.
Συνολικά θα λειτουργήσουν οκτώ σταθμοί μεταφόρτωσης στην Ήπειρο, με τον Σπύρο Κωνσταντόπουλο να τονίζει ότι τα κατασκευαστικά έργα ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες και απομένει ο ορισμός του αναδόχου που θα τους λειτουργήσει. Αυτό εξάλλου είναι και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για τους σταθμούς και η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη η οποία έχει την αρμοδιότητα για το θέμα, δηλαδή να έχουν κατασκευαστεί και οι οκτώ ως τα τέλη της χρονιάς.

Μείωση τελών!..
Στο μεταξύ, μία πολύ σημαντική απόφαση έλαβε η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση. Πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των τελών που καταβάλλουν Δήμοι και ιδιώτες προς τον Φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. Η μείωση θα είναι της τάξης του 10% για τους Δήμους και του 15% για τους ιδιώτες. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στις δύσκολες αυτές συγκυρίες τόσο τους ΟΤΑ όσο και τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του Φορέα.

Επιστολή Φάμελλου
Τη συμμετοχή του σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση ζητάει ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος με Επιστολή του προς την ΚΕΔΕ.
Ο κ. Φάμελλος επισημαίνει τον κρίσιμο ρόλο των ΟΤΑ, οι οποίοι έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και αναβάθμισης της διαλογής στην πηγή, που αποτελεί, όπως σημειώνει, τον μοναδικό τρόπο προσέγγισης της κοινωνίας της ανακύκλωσης. «Σε αυτή την προοπτική δεν έχουμε περιθώρια ασυνεννοησίας και έλλειψης δυνάμεων», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο αναπλ. Υπουργός επισημαίνει ότι δεν διαπιστώνεται κανένα νομικό κενό και ασάφεια στη διαδικασία συγκρότησής τους, οι δε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν λάβει ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την ταχεία εφαρμογή του νόμου.