Aνεβαίνει το προεκλογικό «θερμόμετρο» στον Δήμο Ιωαννιτών

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ: Πρώτα η πόλη και οι συμπολίτες και μετά τα κόμματα!

- Έμφαση σε μία ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση έδωσε ο πρ. Δήμαρχος, κατά τη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που παραχώρησε

- «Ουδέποτε αποσύρθηκα», τόνισε χαρακτηριστικά…

DHMARXEIO IOANNINA

• Πέντε μήνες απέχουν οι κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, παρόλο που το διάστημα αυτό είναι μεγάλο, ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από εκείνους τους Δήμους όπου οι προεκλογικές «ζυμώσεις» έχουν ξεκινήσει για τα καλά και εντείνονται όσο περνούν οι μέρες.
Χθες κυρίαρχο θέμα ήταν η συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, επιβεβαιώνοντας την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος τον ερχόμενο Μάιο. Ο κ. Γκόντας έκανε λόγο για αρραγή παράταξη, ενώ τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τον όρο «ελεύθερη και ακηδεμόνευτη από κόμματα Τοπική Αυτοδιοίκηση». Παραδέχθηκε δε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις να αποσυρθεί και δήλωσε έτοιμος για προγραμματικές συγκλήσεις με άλλες παρατάξεις για το καλό της πόλης.
Κάπως έτσι ο Δήμος μας μπαίνει στο «κλαμπ» των ΟΤΑ, όπου τη δημαρχία διεκδικούν περισσότερα του ενός στελέχη με πολιτική αναφορά στον χώρο της κεντροδεξιάς. Περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Λευτέρης Αυγενάκης συστήνοντας σεβασμό στους κανόνες της παράταξης και αλληλεγγύη στον δεύτερο γύρο!

Ούτε με… καλάσνικοφ!
Ευσεβείς πόθους ορισμένων στους οποίους δε θα κάνει το χατίρι χαρακτήρισε ο Νίκος Γκόντας τα περί απόσυρσής του από τη διεκδίκηση του Δήμου Ιωαννιτών που η αλήθεια είναι ότι συζητήθηκαν έντονα το προηγούμενο διάστημα. Όλα αυτά στο πλαίσιο της πρώτης μετά από πολύ καιρό εκτενούς συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρώην Δήμαρχος.
Απαντώντας σε ερώτηση, παραδέχθηκε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις να αποσυρθεί, έσπευσε όμως να σημειώσει ότι αυτό θα συνέβαινε μόνο… αν τον πυροβολούσαν με καλάσνικοφ!
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το γεγονός ότι επί τόσο καιρό κρατούσε μία στάση σιωπής, η οποία ερμηνεύτηκε από πολλούς ως «ένδειξη» απόσυρσης, υπογράμμισε ότι «θα ήταν λάθος το να θέσω σε προεκλογική περίοδο από το περασμένο καλοκαίρι μία ολόκληρη πόλη. Ουδέποτε αποσύρθηκα και όλοι μας ήμασταν ανελλιπώς παρόντες σ’ όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση...
Στην έναρξη της συνέντευξης τύπου ο Νίκος Γκόντας ανέδειξε ιδιαίτερα τις ρίζες της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», η οποία, όπως είπε, «έχει αναδειχθεί από τους συμπολίτες μας, ήταν σταθερά πρώτη δύναμη σε όλες τις πρόσφατες εκλογές και, αν ήταν διαφορετικός ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, θα μπορούσε να είναι δημοτική αρχή σε όλες τις προηγούμενες διαμάχες. Θα ήταν λοιπόν τουλάχιστον ανορθόδοξο να μην κατέβει στις εκλογές του Μαΐου».
Ιδιαίτερα τόνισε ο πρώην Δήμαρχος τη φράση «ακηδεμόνευτη από κόμματα Αυτοδιοίκηση», σημειώνοντας πως «για μας είναι πρώτα η πόλη και οι συμπολίτες και μετά τα κόμματα. Καλοδεχούμενη φυσικά η στήριξη, αλλά δε θα υπογράψουμε και γραμμάτια ή συναλλαγματικές». Συμπλήρωσε δε πως «ουδέποτε εξαρτήσαμε την κάθοδό μας στις εκλογές με τις αποφάσεις της Ν.Δ.. Άλλωστε, η Ν.Δ. ως πολικός φορέας, όπως διακηρύττει, είναι εκείνη που πιστεύει στην ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ακούσαμε πρόσφατα και για ακόμη φορά από τον ίδιο τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη».

Κριτική στη Δημοτ. Αρχή
Περνώντας στα της πόλης και της νυν Δημοτικής Αρχής, ο Νίκος Γκόντας σημείωσε πως στα πέντε χρόνια της θητείας της λείπει η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και η υλοποίηση ενός έστω μεγάλου έργου. «Οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από την απόδοσή της. Εμείς ως παράταξη παρείχαμε συναίνεση για να μη χαθούν ευκαιρίες για την πόλη, όμως τελικά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αντιδιαστολή, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των δικών του Δημοτικών Αρχών, τονίζοντας πως «επί των ημερών μας τα Γιάννενα ήταν πόλη πρωταθλήτρια σε έργα». Όπως επισήμανε, έγιναν έργα με κονδύλια της Ε.Ε. όπως η Κενάν Μεσσαρέ και άλλα, με αυτοχρηματοδότηση όπως το πάρκιγκ της Κεντρικής Πλατείας και το ξενοδοχείο «Grand Serai».

Προγραμματικές συγκλήσεις
Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και την επόμενη ημέρα, ο πρ. Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται, ενώνοντας δυνάμεις με άλλες παρατάξεις σε προγραμματική βάση, για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα του τόπου, όπως για παράδειγμα είναι η λίμνη». Έσπευσε δε, απαντώντας σε ερώτηση, να διευκρινίσει ότι δεν εξαιρεί κανέναν από τις προγραμματικές συγκλήσεις. «Θα ακούσουμε τις απόψεις και θέσεις όλων. Μπορεί να διαφωνούμε σε διάφορα, όμως υπάρχουν θέματα όπου μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκόντας κατέληξε εκφράζοντας την άποψη πως «καθένας που κατέρχεται υποψήφιος σε εκλογές είναι νικητής. Αυτό πιστεύω και για την Τατιάνα Καλογιάννη». Πρόσθεσε δε πως η παράταξή του θα πορευτεί αρραγής ως το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ενώ έκανε λόγο για πάντρεμα παλιών και νέων στελεχών στον συνδυασμό που θα συγκροτηθεί για τις επικείμενες εκλογές.

Παραινέσεις Αυγενάκη...
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον Δήμο Ιωαννιτών με δύο υποψηφιότητες από τον χώρο της κεντροδεξιάς, δηλαδή αυτές του Νίκου Γκόντα και της Τατιάνας Καλογιάννη απασχολούν τα κεντρικά της Ν.Δ., η οποία δεν κατάφερε να λύσει τους «γόρδιους δεσμούς». Σε πρόσφατη δήλωσή του λοιπόν ο Γραμματέας της παράταξης Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε με νόημα τα ακόλουθα: «Σε πολλούς δήμους οι δυνάμεις μας είναι ενωμένες γύρω από μία υποψηφιότητα κι εκεί ασφαλώς δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη νίκη. Σε δήμους, όμως όπου υπάρχουν περισσότερα στελέχη που διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες και στο ήθος της παράταξης, και αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης στο 2ο γύρο. Αυτό απαιτούμε από τα στελέχη μας».