Γεμάτο χθες το κέντρο, ανοιχτά και αύριο τα καταστήματα

H κίνηση ενόψει εορτών επιτέλους «ζεσταίνει» τη Γιαννιώτικη αγορά!

Με μικρές αυξομειώσεις, σταθερό το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού • Ανατροπή στον καιρό, με κρύα, βροχές και χιόνια …

AGORA BLAXLEIDH XRISTOYGENNA

• Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν ως τα Χριστούγεννα και η κίνηση στη Γιαννιώτικη αγορά είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν τα αναγκαία είδη για το σπίτι αλλά και δώρα τα οποία αναμένουν τα παιδιά και φυσικά οι εορτάζοντες.
Φέτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, το κόστος για το γιορτινό τραπέζι είναι περίπου το ίδιο σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα, χωρίς να λείπουν αυξομειώσεις σε κάποια απ’ τα είδη που παραδοσιακά περιλαμβάνονται σ’ αυτό. Οι καταναλωτές πάντως κάνουν την έρευνά τους πριν ψωνίσουν κι αυτή είναι η καλύτερη τακτική για να γλιτώσουν χρήματα!
Όσο για τον καιρό των γιορτών, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα είναι λίγο πιο… Χριστουγεννιάτικος απ’ ότι αναμενόταν!
Κίνηση στην αγορά
Μαζικά βγαίνουν οι πολίτες τις τελευταίες μέρες στην αγορά των Ιωαννίνων, η οποία, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο. Χθες τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα επικράτησε το αδιαχώρητο στο κέντρο, τόσο στους πεζόδρομους όσο και στις οδούς της πόλης, όπου τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.
Για την εξυπηρέτηση του κόσμου, σήμερα τα εμπορικά θα είναι ανοιχτά 9.00 – 15.30, ενώ αύριο, Κυριακή θα λειτουργήσουν κανονικά με το ωράριό τους να είναι 11.00 – 15.30. Ανοιχτά θα είναι και τα κουρεία – κομμωτήρια της πόλης σήμερα, ώρες 08.30 – 14.00 και 17.30 – 21.00, ενώ αύριο θα λειτουργήσουν 10.00 – 15.00.
Το γιορτινό τραπέζι
Πρώτο μέλημα των καταναλωτών η προμήθεια των αναγκαίων ειδών για το τραπέζι των Χριστουγέννων, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και την Παραμονή. Εδώ τα νέα είναι μάλλον θετικά, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ, το κόστος του είναι σχεδόν αμετάβλητο, με οριακά πτωτική τάση κατά 0,11%, σε σχέση με το 2017.
Πιο συγκεκριμένα, το Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6 έως 8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 149,09 ευρώ έναντι 149,26 ευρώ πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, με ελαφρώς διαφοροποιημένο καλάθι προϊόντων. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, στασιμότητα ή οριακή υποχώρηση (ποσοστιαία μείωση 0,11%) οφείλεται στην εξισορρόπηση των αυξητικών από τη μία πλευρά τάσεων στα φρούτα και λαχανικά (+5,71%) και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (+0,59%) και των αντίστοιχων πτωτικών στα γλυκά/εδέσματα (-2,01%).
Άνοδος – πτώση…
Ειδικότερα, στα ίδια με πέρυσι επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι μέσες τιμές των κρεατικών, με μικρή ανοδική μεταβολή του κόστους του αρνιού (+1,56%) και της κατεψυγμένης γαλοπούλας (+3,13%), οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από τη μείωση της τιμής του χοιρινού (-5,56%). Παράλληλα, η κατηγορία των φρούτων - λαχανικών επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής της πατάτας (+60,38%), η οποία αποδίδεται στο ιδιαίτερα χαμηλό συγκριτικό έτος βάσης (2017) αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί τη φετινή περίοδο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και αυξημένου κόστους παραγωγής. Στα υπόλοιπα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας καταγράφεται μείωση ή στασιμότητα του κόστους διάθεσής τους στο καταναλωτικό κοινό.
Τέλος, τα γλυκά και εδέσματα, μετά την περυσινή άνοδο των τιμών τους λόγω αυξημένου κόστους των πρώτων υλών παραγωγής κυρίως όσον αφορά στους κουραμπιέδες, φέτος φαίνεται να κοστίζουν φθηνότερα, ανεξαρτήτως σημείου πώλησης (ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, σούπερ μάρκετς).
Άλλα ψώνια
Πέρα από τα τρόφιμα, εκείνο που αναζητούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι καταναλωτές αυτές τις μέρες στη Γιαννιώτικη αγορά είναι παιχνίδια, gadgets όπως τάμπλετ, ακουστικά, κινητά τηλέφωνα κ.λ.π. και βιβλία για τα παιδιά που τα Χριστούγεννα έχουν την... τιμητική τους. Ακολουθούν ρούχα και υποδήματα για όσους γιορτάζουν, ενώ έπονται αξεσουάρ και είδη οικιακού εξοπλισμού.
Πάντως, οι αγορές γίνονται με σύνεση, καθώς, παρά τα επιδόματα και τα αναδρομικά που εισπράττονται ήδη έστω και «κουτσουρεμένα», οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σφιχτοί, αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις για όλους αυτή την περίοδο είναι μεγάλες.
Καιρός… γιορτινός!
Ανατρέπονται οι αρχικές προγνώσεις για τον καιρό των Χριστουγέννων που τον ήθελαν ήπιο γενικά με αρκετό ήλιο και καλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ανήμερα τα Χριστούγεννα το σκηνικό θα μεταβληθεί άρδην και θα γίνει πιο… γιορτινό για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τη Δευτέρα, Παραμονή των Χριστουγέννων, θα είναι γενικά καλός ο καιρός στην περιοχή μας. Σήμερα αναμένονται κάποιες ασθενείς βροχές, ενώ αύριο και τη Δευτέρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις και διαστήματα με ήλιο. Η θερμοκρασία το τριήμερο θα κυμανθεί από 3 βαθμούς το πρωί έως 10 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ωστόσο, ανήμερα των Χριστουγέννων, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται αλλαγή του σκηνικού με μία ψυχρή εισβολή και στην Ήπειρο, η οποία θα έρθει τελικά μία ημέρα νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και θα ρίξει κατακόρυφα του υδράργυρο, κατά 8 - 10 βαθμούς Κελσίου! Για την ημέρα των Χριστουγέννων προβλέπονται βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις πρώτες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, τα οποία φέτος θα είναι… λευκά σε αρκετές περιοχές της χώρας!