Στα λευκά ντύθηκαν χθες τα Γιάννενα και τα ορεινά χωριά

Χιόνι χωρίς πολλά προβλήματα έφερε η «Σοφία» στην Ήπειρο!

- Πολιτική Προστασία και Δήμοι φρόντισαν για εκχιονισμό δρόμων και ρίψεις αλατιού 

- Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο - Συστάσεις προς οδηγούς από την «Εγνατία Οδό» και προς πολίτες από τη ΔΕΥΑΙ

 XIONI ZAGORI ALATIERA 3 1 19

• Δεν προκάλεσε τελικά μεγάλα προβλήματα στην Ήπειρο το… πολυδιαφημισμένο πέρασμα της «Σοφίας» όπως ονομάζεται το κύμα κακοκαιρίας που χτυπάει τη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Μπορεί ο Νομός Ιωαννίνων να ντύθηκε εξολοκλήρου στα λευκά, όπως εξάλλου και τα ορεινά των Νομών Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, όμως χάρη στην παρέμβαση με δεκάδες μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, των κατά τόπους Δήμων και της Τροχαίας έγινε αποχιονισμός στους δρόμους που έκλεισαν, αλλά και ρίψεις αλατιού αφού από σήμερα ακολουθεί ισχυρός παγετός. Πάντως με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν χθες η κυκλοφορία οχημάτων σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ηπείρου. Την προσοχή των οδηγών εφιστά η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ενώ συμβουλές απευθύνει και η ΔΕΥΑΙ στους πολίτες ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα σπίτια τους προβλήματα από το δριμύ ψύχος.

Στα… λευκά τα ορεινά
Λευκό τοπίο στα ορεινά όλου του Νομού Ιωαννίνων άφησε πίσω της η «Σοφία». Στο Ζαγόρι, για παράδειγμα, η χιονόπτωση από χθες τα ξημερώματα εκτός από τα ορεινότερα χωριά «έντυσε» στα λευκά και αυτά με χαμηλότερο υψόμετρο. Πολύ χιόνι έπεσε χθες τόσο στο Μέτσοβο όσο και στα γύρω χωριά, με τη Μηλιά να έχει την… πρωτοκαθεδρία. Το ύψος του χιονιού σ’ αυτή ξεπερνούσε τα 40 εκατοστά ενώ η θερμοκρασία έπεσε τα ξημερώματα έως και τους μείον 11 βαθμούς Κελσίου. Χθες το μεσημέρι με αλυσίδες γινόταν η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Βορείων Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας, της Ζίτσας, του Πωγωνίου, της Πυρσόγιαννης, του Ζαγορίου και της Δωδώνης.

Καθαρισμοί δρόμων
Μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια Ηπείρου για τον αποχιονισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και των ορεινών Δήμων του Νομού Ιωαννίνων από νωρίς χθες το πρωί έπιασαν δουλειά για να καθαριστούν οι δρόμοι και να δοθεί πρόσβαση στους οικισμούς και σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται έξω από αυτούς. Περίπου 35 μηχανήματα επιστρατεύθηκαν από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο αποχιονισμού του εθνικού και επαρχιακού δικτύου και κυρίως για να ριχτεί αλάτι πριν ο αναμενόμενος παγετός δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις τόσο των ντόπιων, όσο και των πολλών επισκεπτών της περιοχής μας.

Η Πολιτική Προστασία
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, «καθαρίζουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και ρίχνουμε αλάτι, γιατί το επόμενο στάδιο στο οποίο θα περάσουμε είναι ο παγετός, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Νάστος, τόνισε χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ότι πέρα από τα δικά του, ο Δήμος μίσθωσε και ιδιωτικά μηχανήματα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Πιο πολύ χιόνι έριξε στις υψηλότερες περιοχές του Δήμου, όπως Μάρμαρα, Ασβεστοχώρι, Μανολιάσα, Κόντσικα, Κοσμηρά, Δαφνούλα, Μάζια, Λιγκιάδες και Κρυόβρυση. Αλάτι μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το Δημαρχείο Ιωαννίνων, τα παλιά Δημαρχεία Πεδινής, Περάματος και Κατσικά, την Πλατεία Ομήρου, τα Λακκώματα, το εργοτάξιο του Δήμου και άλλα σημεία της πόλης.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
• Στα λευκά ντύθηκαν χθες τα ορεινά του Νομού Άρτας. Λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε για μερικές ώρες η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αθαμανίου – Μεσούντας – Τετρακώμου, όμως ο δρόμος καθαρίστηκε εγκαίρως. Η κίνηση οχημάτων γίνεται με χρήση αλυσίδων. Επίσης, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Άρτας – Καρδίτσας, στις επαρχιακές οδούς Διάσελλου – Σκουληκαριάς, και Βουλγαρελίου – Μικροσπηλιάς. καθώς και στο οδικό δίκτυο Ξηρόκαμπου, Κρανιών, Αστοχωρίου έως τις Πηγές και Πέρα Καλεντίνης έως Ζυγό.
• Αρκετό χιόνι έπεσε και στα ορεινά της Πρέβεζας, ιδιαίτερα στην Κρυοπηγή Ζαλόγγου και στα χωριά του Λούρου με μεγάλο υψόμετρο (Βρυσούλα, Ρεματιά, Σκιαδά). Τα μηχανήματα των Δήμων καθάρισαν εγκαίρως το οδικό δίκτυο, ενώ πραγματοποιήθηκε ρίψη αλατιού στα επικίνδυνα σημεία του.
• Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονταν χθες η κυκλοφορία οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ανάμεσα στην Λίστα και το Λια Θεσπρωτίας, καθώς επίσης και από τον Λια ως τον Τσαμαντά αλλά και στην Τοπική Κοινότητα Αμπελώνα. Σοβαρά προβλήματα λόγω του καιρού δεν καταγράφηκαν στην περιοχή.

Η Εγνατία Οδός
Έκκληση στους οδηγούς που πρόκειται να μετακινηθούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου ή στους κάθετους άξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Σερρών και Νυμφαίας Ροδόπης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάνει με χθεσινή της ανακοίνωση η «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
Η εταιρία συνιστά, μεταξύ άλλων, οι οδηγοί πριν ταξιδέψουν να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού και για τυχόν κυκλοφοριακούς περιορισμούς στη διαδρομή τους, να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους και να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα και αντιολισθητικές αλυσίδες. Ειδικά οι οδηγοί φορτηγών καλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις της Τροχαίας και του προσωπικού λειτουργίας της Εγνατίας. Υπάρχει φυσικά και ο αριθμό έκτακτης ανάγκης 1077 με τον οποίο μπορούν να επικοινωνούν όσοι χρειάζονται βοήθεια.

Συστάσεις από ΔΕΥΑΙ
Για να μην υπάρξουν προβλήματα από τον παγετό η ΔΕΥΑΙ δίνει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους δημότες:
- Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
- Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής του σπιτιού καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
- Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
- Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
- Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
- Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος.
- Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.