Σειρά έχουν τα προγράμματα σπουδών και οι προσλήψεις

Τώρα… αρχίζουν τα δύσκολα για τη συνένωση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ

ΤΡΙΑΝΤ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ: Χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να πετύχει το εγχείρημα…

PANEPISTHMIO GLYPTO 8 1 19

• Τελικά, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου σε ένα ενιαίο και πλήρως λειτουργικό ίδρυμα, όπως εξάλλου είχαν έγκαιρα επισημάνει στελέχη της τοπικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Φυσικά, οι διαδικασίες προχωρούν, όσον αφορά στο διοικητικό κομμάτι της διαδικασίας, όμως τα πιο… δύσκολα είναι μπροστά όπως επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Τι έγινε μέχρι σήμερα
Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες η πρώτη φάση ενσωμάτωσης του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία αφορούσε στις πιο εύκολες διαδικασίες του όλου εγχειρήματος, δηλαδή στην διοικητική αναδιάρθρωση και τη συμπλήρωση του οργανογράμματος του ιδρύματος, προκειμένου να ενταχθούν σ’ αυτό οι μονάδες του ΤΕΙ.
Αυτό έκανε γνωστό χθες ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι σε αρκετά νέα τμήματα έχουν ήδη προκύψει γενικές συνελεύσεις, πρόεδροι και κοσμήτορες. Το πιο δύσκολο κομμάτι πάντως, ήταν η ενοποίηση των συστημάτων ώστε να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις, όπως είπε ο Πρύτανης και αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο θα εκδώσει για το 2019 προϋπολογισμό ως ενιαίο ίδρυμα πλέον.

Τώρα τα… δύσκολα!
Η επόμενη φάση ωστόσο είναι η πιο δύσκολη, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολλές και η δουλειά που πρέπει να γίνει πολυσύνθετη, ενώ αναγκαία προϋπόθεση είναι η οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει να εκπονηθούν τα προγράμματα σπουδών για τα νέα τμήματα ώστε να λειτουργήσουν πλέον ως πανεπιστημιακά για όσους εισαχθούν σ’ αυτά από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Ο Πρύτανης ήταν χθες σαφής. Όπως επισήμανε, το εγχείρημα θα πετύχει εφόσον υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου ώστε αυτό να προκηρύξει 42 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ! Τόνισε δε ότι «είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την πορεία της ενοποίησης, όμως υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει».

Το Ερευνητικό Κέντρο
Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όπως έκανε γνωστό ο Πρύτανης, έχει ξεκινήσει ο κανονισμός λειτουργίας του και ένα κομμάτι από τα 990.000 ευρώ που δόθηκαν πριν λίγες ημέρες ως έκτακτη επιχορήγηση στο ίδρυμα θα διατεθούν εκεί. «Το Ινστιτούτο απαιτεί πόρους και καλή οργάνωση», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως για τη φιλοξενία του υπάρχουν κάποιοι πρώτοι χώροι στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ στα Γιάννενα, όμως απαιτείται διοικητικό προσωπικό και σε δεύτερη φάση θα γίνει η προκήρυξη για διευθυντή και τρία μέλη για το καθένα από τα έξι ινστιτούτα που θα περιλαμβάνει το Κέντρο.
Η διαχείρισή του θα γίνεται από την Επιτροπή Ερευνών και το Κέντρο θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο της Συγκλήτου.