Από το χιόνι αρχικά και τις καταιγίδες στη συνέχεια…

«Νέκρωσαν» τα πάντα χθες στο Νομό Ιωαννίνων

Στα σπίτια τους έμειναν χιλιάδες μαθητές, υπολειτούργησαν υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Στο ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά

- Ποτάμια οι δρόμοι στην πόλη Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Δωδώνης

XIONI EKXIONISTIKO GIANNENA 9 1 19

• «Νεκρή πολιτεία» θύμιζε χθες ο Νομός Ιωαννίνων, καθώς η ισχυρή χιονόπτωση που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και η καταιγίδα που ακολούθησε στη συνέχεια και μέχρι αργά το βράδυ, μετατρέποντας σε ποτάμια τους δρόμους, σταμάτησαν ουσιαστικά κάθε δραστηριότητα. Σχολεία παρέμειναν κλειστά, υπηρεσίες υπολειτούργησαν, επιχειρήσεις μάταια περίμεναν πελατεία καθώς ελάχιστοι ήταν εκείνοι που τόλμησαν να «ξεμυτίσουν» από τα σπίτια τους. Το χιόνι στην πόλη έφτασε τα 20-25 εκατοστά, ενώ στα ορεινά έχει ξεπεράσει ακόμη και το ένα μέτρο, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Πολλά τα προβλήματα
Στα προβλήματα αυτά προστέθηκαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές εκτός Λεκανοπεδίου, όπως Μέτσοβο - Πωγώνι, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετή ώρα ο Υ/Σ Αώου ενώ το βράδυ σημειώθηκε διακοπή τηλεοπτικού σήματος. Επίσης χρήστες του Internet, έκαναν λόγο για προβληματική λειτουργία του, που ωστόσο δεν ήταν διαπιστωμένο αν οφειλόταν αποκλειστικά στον καιρό ή σε κάποιο άλλου είδους πρόβλημα.
Χθες το πρωί και μετά τη διαπίστωση της χιονόπτωσης, οι Δήμοι Ιωαννιτών, Δωδώνης, Ζίτσας και Πωγωνίου ανακοίνωσαν τη μη λειτουργία των σχολείων στα διοικητικά τους όρια. Κλειστοί έμειναν επίσης οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ δεν λειτούργησαν ούτε τα εκπαιδευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Κλειστά παρέμειναν χθες βράδυ στα Γιάννενα και τα φροντιστήρια.

Κλειστά τα σχολεία
Παρά τη σχετική καλυτέρευση των συνθηκών, χθες βράδυ ο Δήμος Ιωαννιτών, ανακοίνωσε πώς τα σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί του για προληπτικούς λόγους θα μείνουν κλειστά και σήμερα. Επικαλείται μάλιστα και σχετική συνεννόηση με τους φορείς της Εκπαίδευσης. Κλειστά θα μείνουν επίσης τα σχολεία Πωγωνίου, Ζαγορίου και Δωδώνης.

Απαγορεύσεις
κυκλοφορίας
Ο μεγάλος όγκος χιονιού, οδήγησε χθες την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, να εκδώσει απόφαση προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων στην Εγνατία Οδό, στην Ιόνια Οδό και στις εθνικές οδούς Ιωαννίνων - Άρτας, Ιωαννίνων - Κοζάνης και Ιωαννίνων (Καλπάκι) - Κακαβιά.
Για αρκετή ώρα απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλα τα οδικά δίκτυα εφόσον δεν έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επιμένει ο χιονιάς στα ορεινά
Εκτός όμως από τα προβλήματα, από τη χθεσινή ημέρα προέκυψε και ένα θετικό, που είναι η άνοδος του υδράργυρου, βάζοντας έτσι τέλος σε μια εβδομάδα πολικών θερμοκρασιών, που ταλαιπώρησε τον κόσμο και «τίναξε στον αέρα» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για τις πρόσθετες ανάγκες θέρμανσης.
Αυτό βέβαια ισχύει κυρίως για τα πεδινά, καθώς για τα ορεινά οι προβλέψεις είναι «απαισιόδοξες», καθώς προβλέπεται συνέχιση των χιονοπτώσεων -πότε ασθενών, πότε έντονων- τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα με το θερμόμετρο τις νυχτερινές ώρες να πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Στα πεδινά για σήμερα και αύριο, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, με ενδεχόμενο ασθενών χιονοπτώσεων κατά διαστήματα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο, μεταξύ 5 και 6 βαθμών την ημέρα, αλλά από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου να σημειώνονται και αρνητικές θερμοκρασίες, όχι όμως στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών.

4.000 τόνοι αλατιού σε μια εβδομάδα!
«Υπομονή και προσοχή» ζήτησε χθες από τον κόσμο και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας να εγκρίνει την προμήθεια συμπληρωματικής ποσότητας 450 τόνους αλατιού για την αντιμετώπιση προβλημάτων παγετού. Τις ημέρες που προηγήθηκαν εξαιτίας των ακραίων και συνεχόμενων φαινομένων χιονόπτωσης και χαμηλών θερμοκρασιών, διατέθηκαν 4.000 τόνοι αλατιού που είχε στη διάθεσή της η Περιφέρεια, τόσο ως υπόλοιπο από το 2018, όσο και από την προμήθεια που είχε προβλεφθεί για το τρέχον έτος.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία που υπήρξε την περίοδο αυτή με δήμους και άλλους φορείς, υπογραμμίζοντας πως για τους αποχιονισμούς και τους καθαρισμούς των οδικών δικτύων διατέθηκαν όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και όλα τα ιδιωτικά που ήταν διαθέσιμα.
«Η Περιφέρεια έχει συνδράμει όλους ανεξαιρέτως τους δήμους και τους φορείς που έχουν υποβάλλει αιτήματα, διαθέτοντας μηχανήματα και μεγάλες ποσότητες αλατιού», σημείωσε, εξαίροντας για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Δεν υπήρξε αίτημα Δήμου, φορέων ή πολίτη να μην απαντηθεί και να μην αναζητηθεί λύση είτε άμεσα από την Περιφέρεια, είτε σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους», πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης.
Στην παραλιακή Ήπειρο, τα χιόνια μπορεί να «απασχόλησαν» για λίγο την Άρτα, όμως τις υπόλοιπες ώρες σημειώθηκαν έντονες καταιγίδες, με την Ηγουμενίτσα μάλιστα να έχει το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην Ήπειρο και να ακολουθεί η Άρτα.