Από το κυβερνητικό αλαλούμ και τον καιρό…

«Παγωμένη» η αγορά στην πρεμιέρα των εκπτώσεων

«Σφιγμένοι» οι καταναλωτές παρά τις μεγάλες προσφορές στα εμπορικά καταστήματα των Ιωαννίνων

• Η πολιτική αστάθεια επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής

AGORA KOSMOS

• Η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατούσε στον εμπορικό κόσμο για μερική έστω αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης με την ευκαιρία των εκπτώσεων, έδωσε χθες τη σειρά της στην απογοήτευση και στον προβληματισμό. Οι πολιτικές εξελίξεις «πάγωσαν» ακόμη περισσότερο και από τις πολικές θερμοκρασίες τους καταναλωτές, που συνήθως στις πρεμιέρες άλλων εκπτωτικών περιόδων έσπευδαν να κάνουν τις πρώτες και στοχευμένες αγορές.
Η κίνηση στην αγορά των Ιωαννίνων, αλλά και των άλλων μεγάλων πόλεων της Ηπείρου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπόρων ήταν κάτω του… μηδενός. Η αυξημένη κίνηση στο εμπορικό κέντρο το περασμένο Σάββατο, με τους καταναλωτές να κάνουν τις πρώτες έρευνες αγοράς -ή ακόμη και κάποιες αγορές από καταστήματα που έκαναν προεκπτώσεις- είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι χθες θα υπήρχε «έκρηξη» αγοραστικού ενδιαφέροντος. Στην εκτίμηση αυτή συντελούσε και το γεγονός ότι πολλά εμπορικά καταστήματα ήδη είχαν ανακοινώσει εκπτώσεις κατά μέσο όρο 50%.

Σε «τεντωμένο σχοινί»
Τελικά η αίσθηση, αποδείχθηκε χθες ψευδαίσθηση. Ελάχιστη η κίνηση, πολύ κάτω του αναμενομένου οι αγορές. Και ο λόγος εκτός του γενικά ψυχρού καιρού, όπως η συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου εκτιμά, είναι η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την «αποχώρηση» Καμμένου από την Κυβέρνηση και την ανακοίνωση εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, της προσφυγής στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης.
Πρόκειται για στάση που εμφανίζεται πάντοτε σε περιόδους κρίσεων, αλλά η τωρινή είναι πρωτόγνωρη και όλοι σχεδόν οι πολίτες έχουν «κουμπωθεί», καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι επιφυλάσσουν οι επόμενες εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη και τις προειδοποιήσεις ξένων και ελλήνων οικονομολόγων ότι η Ελληνική Οικονομία βαδίζει σε «τεντωμένο σχοινί».

Η ζημιά έγινε…
Ακόμη όμως και αν η Κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο, όπως είναι αναμενόμενο σύμφωνα με τις χθεσινές εξελίξεις, η προϊστορία έχει δείξει- όπως ανέφερε έμπορος με πολυετή παρουσία στην πόλη των Ιωαννίνων – η ψυχολογία στους καταναλωτές αργεί παρά πολύ να επανέλθει, ενώ για έναν κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο αριθμό, το διαθέσιμο εισόδημα για αγορές τελικά κατευθύνεται προς άλλες ανάγκες που εν τω μεταξύ προκύπτουν.
Η κατάσταση που έχει προκληθεί, ενδεχομένως να οδηγήσει αρκετούς εμπόρους να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις. Κι εδώ όμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή από τους καταναλωτές γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο παραπλανητικών ποσοστών για αυτό και συνιστούν να γίνεται ενδελεχής έρευνα τιμών.
Από την πτώση ή τη μείωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών στη χθεσινή πρεμιέρα, οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης, που παραδοσιακά τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων αποσπούν τη μερίδα του λέοντος του τζίρου.
Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές, αν και το κυβερνητικό αλαλούμ σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά.
Σαφής εικόνα ενδεχομένως να σχηματιστεί την Κυριακή, όταν και τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά.

Γενική η αβεβαιότητα
Οι εξελίξεις σε Κυβερνητικό επίπεδο, ακόμη και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν πρόκειται να διώξουν την αβεβαιότητα πάνω από τους Έλληνες, καθώς είναι αντιληπτό σε όλους πώς η πολιτική σταθερότητα θα κρίνεται καθημερινά.
Το κλίμα αυτό διαχέεται ήδη προς κάθε κατεύθυνση και επηρεάζει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες, ενώ ήδη γίνονται συζητήσεις για «πάγωμα» προγραμματισμένων δράσεων ή και για αναβολή προώθησης επενδυτικών σχεδίων, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ακόμη και αν οι εκλογές διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο, μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές, ο χρόνος θεωρείται πολύ μακρύς για την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία, που δύσκολα θα αντέξουν στις «αναταράξεις».
Προοπτική και εκτίμηση που ουδόλως απασχολεί και προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τους παλιούς και νέους «151» συνοδοιπόρους του.