Για να συνδεθεί η θητεία της Δημοτ. Αρχής Μπέγκα με ένα μεγάλο έργο…

Τα Γιάννενα δε θα γλιτώσουν τελικά από μια «μουντή» Κεντρική Πλατεία!

Έγιναν αλλαγές στο αρχιτεκτονικό σχέδιο αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα δε διαφοροποιείται ιδιαίτερα «Σκεπτόμενοι Πολίτες»: Θα σπαταλήσουν εκατομμύρια καταστρέφοντας περιουσία της πόλης…

PLATEIA GIANNENA

• Δεν θα τη… γλιτώσει τελικά η Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων την «ανάπλαση», καθώς η μελέτη που κέρδισε τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, θα λάβει τελικά σάρκα και οστά, με ορισμένες πάντως διαφοροποιήσεις που δεν αναμένεται να αλλάξουν ιδιαίτερα το αποτέλεσμα.
Η Δημοτική Αρχή Μπέγκα προφανώς βιάζεται να συνδέσει την τρέχουσα θητεία της με ένα μεγάλο έργο και αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η αλλαγή της Πλατείας, γι’ αυτό και υπέγραψε πριν λίγες ημέρες τη σύμβαση ανακατασκευής της που μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης.
Ωστόσο, είναι πολλοί οι Γιαννιώτες που συνεχίζουν να διαφωνούν με αυτή την προοπτική. Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες», οι οποίοι θεωρούν ότι η Κεντρική Πλατεία μπορεί να βελτιωθεί, χωρίς ολοκληρωτικό ξήλωμα που θα κοστίσει ακριβά, αλλά με μικρές παρεμβάσεις.

Με μικρές αλλαγές…
Μπορεί να μην γίνει πολύ… μαύρη τελικά η Κεντρική Πλατεία, όπως προέβλεπε το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο που επιλέχθηκε κατά τον διαγωνισμό για την ανάπλασή της, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι… μουντό!
Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι αρχιτέκτονες στον τηλεοπτικό σταθμό ITV και στην εφημερίδα «Ελευθερία», θα υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις, οι οποίες όμως δεν κάνουν μεγάλη διαφορά. Η σημαντικότερη εξ’ αυτών είναι το γεγονός ότι αντί του μαύρου, θα τοποθετηθεί τελικά γκρι κυβόλιθος Καβάλας στο δάπεδο της Πλατείας, οπότε θα… ανοίξει λίγο το χρώμα. Αυτό ζήτησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.
Επίσης, πίσω από την «Όαση» θα κατασκευαστεί σκάλα που θα κατεβαίνει στη διασταύρωση του Δημοτικού Ωδείου και θα συνδέει την Πλατεία με το κάτω κομμάτι της πόλης. Αυτή η αλλαγή δεν έχει να κάνει φυσικά με την αισθητική εικόνα της Πλατείας. Τέλος, ο δρόμος μπροστά από την Περιφέρεια θα ανυψωθεί μερικά εκατοστά πάνω από το επίπεδο της Πλατείας και η διαχωριστική νησίδα θα κατασκευαστεί από πέτρα και θα είναι χωρίς φυτά!

Μουντό αποτέλεσμα!..
Όπως εύκολα αντιλαμβάνονται όσοι έχουν δει τη μακέτα με την αρχιτεκτονική ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, ακόμα και με αυτές τις αλλαγές το αποτέλεσμα δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Και πάλι τα Γιάννενα θα έχουν μία Πλατεία «άχρωμη» σε γενικές γραμμές και μουντή, που δε συνάδει ούτε με την ιστορία ούτε με τον σημερινό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της πόλης.
Φυσικά, το έργο θα κριθεί όταν ολοκληρωθεί, όμως τότε θα είναι πλέον αργά για ενστάσεις κι αντιρρήσεις, αφού το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ που θα δαπανηθεί για την ανάπλαση της Πλατείας είναι μεγάλο και δύσκολα θα εξευρεθούν έξτρα πόροι για βελτιώσεις.

Πολλές οι αντιρρήσεις
Πολλές αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί για τους σχεδιασμούς του Δήμου, από την ημέρα που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική πρόταση. Μέσα ενημέρωσης, φορείς και ομάδες πολιτών απέρριψαν ως ακατάλληλη αισθητικά την προτεινόμενη ανάπλαση, ζητώντας περισσότερο χρώμα και πιο πολύ πράσινο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, που αποτελεί εξάλλου σημείο συνάντησης για όλους.
Οι αντιρρήσεις εστιάζονται σε διάφορες παραμέτρους του εγχειρήματος. Χαρακτηριστικά είναι, για παράδειγμα, όσα αναφέρουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» σε ανάρτησή τους.
Όπως σημειώνουν, «ο κ. Μπέγκας, αφού «έλυσε» τα προβλήματα της πόλης αποφάσισε ότι ήρθε καιρός να χαλάσει και την πλατεία μας. Γιατί περί αυτού ακριβώς μιλάμε. Να ξηλώσει δηλαδή τα πεζοδρόμια που πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκαν, να ξηλώσει την πλακόστρωση, να κόψει τα δέντρα από την πλευρά της Νομαρχίας, να χαλάσει τα ωραία πέτρινα παγκάκια, να εξαφανίσει τα σιντριβάνια. Και όλα αυτά γιατί; Για να τοποθετήσει κυβόλιθο παντού, να φτιάξει ένα ξύλινο λέει χαγιάτι στο πίσω μέρος και μια μεγάλη γούρνα στη μέση. Κι όλο αυτό πλασάρεται ως νέα άποψη στην αισθητική του χώρου»!

Μικρές παρεμβάσεις
Οι «Σκεπτόμενοι πολίτες» δεν αρνούνται την αναβάθμιση του χώρου. Όπως τονίζουν, «η πλατεία μας είναι μια χαρά και με μικρές παρεμβάσεις θα μπορούσε να γίνει ακόμη καλύτερη. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν (με τόσες ανάγκες που υπάρχουν) να "σπαταλά" κάποιος εκατομμύρια ευρώ (όχι από το δικό του πορτοφόλι, φυσικά) γκρεμίζοντας κυριολεκτικά και καταστρέφοντας περιουσία της πόλης, πόσω μάλλον δέντρα και υποδομές».
Κάνουν δε και μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «Στόχος -λέει- είναι η ενοποίηση, δηλαδή όλη η πλατεία -ένθεν και ένθεν- του δρόμου να γίνει ένα. Όπως, όμως, δείχνει και η μακέτα, δρόμος υπάρχει κανονικά, γιατί όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν φτάσαμε ακόμη στην κοινωνία χωρίς αυτοκίνητο. Για ποια ενοποίηση, μιλάμε, λοιπόν;».