Αν και έγιναν πριν περίπου μισό αιώνα…

ΣτΕ: Νόμιμο το ανάχωμα και οι τάφροι στη λίμνη Παμβώτιδα!

Τη Δευτέρα συζητά για το Π.Δ. το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και στις 28 Ιανουαρίου ειδική συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου Ιωαννίνων

LIMNH GIANNINA NHSI

 

• Η λίμνη Παμβώτιδα βρίσκεται στο επίκεντρο της τοπικής πολιτικής επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς υπάρχουν αλλεπάλληλες εξελίξεις: Άρχισαν με τη διαβούλευση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της, συνεχίστηκαν με το διορισμό (και τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν) του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης και χθες «ολοκληρώθηκαν» με τη δημοσιοποίηση δύο αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμα τα αναχώματα και όλα τα έργα που είχαν γίνει την περίοδο 1970-1971 και πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975.
Πρόκειται για την κατάληξη μια πολυετούς εκκρεμότητας που υπήρχε μετά από προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, που έθετε και ζήτημα νομιμότητας του ποδηλατοδρόμου - πεζόδρομου που είχε κατασκευάσει στην περιοχή Ανατολής - Κατσικά η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας δημοσιεύτηκαν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Συγκεκριμένα η 2172/2018 δέχεται ότι το ανάχωμα που κατασκευάστηκε την περίοδο 1970-1971 έγινε πριν από το Σύνταγμα του 1975, μαζί με άλλα τεχνικά έργα που απέβλεπαν στην προστασία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από πλημμύρες και είναι νόμιμο σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τον χρόνο κατασκευής του νομοθεσία.
Η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου επί του αναχώματος δεν ασκεί καμία επιρροή ως προς το ζήτημα της οριογραμμής, αφού το τεχνικό έργο που επιδρά στον κυματισμό και διαμορφώνει την όχθη (ανάχωμα) είναι νόμιμο.
Η απόφαση 2060/2018 δέχεται ότι τα τεχνικά έργα (ανάχωμα, τάφροι, διώρυγες, υπερχειλιστής) πραγματοποιήθηκαν για την προστασία της πεδιάδας και της πόλης των Ιωαννίνων από τις πλημμύρες της λίμνης στο παρελθόν με νόμιμες διοικητικές πράξεις, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και του ν. 1650/1986. Συνεπώς η νομιμότητά τους κρίνεται με το τότε νομοθετικό καθεστώς και σύμφωνα με τα τότε νομοθετικό καθεστώς και σύμφωνα με τότε ισχύοντα είναι νόμιμες».

Διαβούλευση για το Π.Δ.
Η συζήτηση για το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη, γίνεται πλέον και με βάση τις ανωτέρω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετοί από όσους εκφράζουν ενστάσεις για το περιεχόμενό του τις εστίαζαν στα αναχώματα και ιδίως σε αυτό της Αμφιθέας. Η διαβούλευση για τους πολίτες λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο οι φορείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και μετέπειτα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι με βασικό θέμα το Π.Δ. για τη Λίμνη, με εισηγητές τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Δημήτρη Σιώλο.
Ειδική συνεδρίαση για το Π.Δ. ορίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στις 28 Ιανουαρίου και αφού ολοκληρωθεί η υπηρεσιακή εισήγηση.
Ερωτηματικό παραμένει και το οποίο θα απαντηθεί στις συνεδριάσεις των δύο Σωμάτων, αν Περιφέρεια και Δήμος Ιωαννιτών εξακολουθούν να έχουν την ίδια κοινή στάση, όπως την είχαν εκφράσει στην προηγούμενη Διαβούλευση που όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Προβληματισμοί και ενστάσεις
Οι βασικότερες ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν τις περιοριστικές διατάξεις για τις καλλιέργειες και τις παραγωγικές μονάδες στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Σημειώνεται πώς με το σχέδιο καθορίζονται τέσσερις ζώνες προστασίας, με αρκετές υποζώνες και προσδιορίζονται οι χρήσεις, οι δραστηριότητες, τα μέτρα, οι όροι προστασίας και διαχείρισης. Οι αρμοδιότητες για την εφαρμογή του Π.Δ. μεταφέρονται στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, ο οποίος -σε αντίθεση με ο,τι έχει συμβεί σε άλλες περιφέρειες- δεν έχει τεθεί υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Ηπείρου.