Αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν, όμως η Ήπειρος θα πάρει…

Πρώτη «γεύση» από αντισταθμιστικά οφέλη για τους υδρογονάνθρακες!

Ξεκινά η υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης στελεχών Δημόσιας Διοίκησης όπως προβλέπουν οι συμβάσεις με τους Αναδόχους

•Οι υποψήφιοι για Περιφέρεια – Δήμους, να τοποθετηθούν για τις έρευνες...

PETRAILEA EKSORIKSH

 

• Αρκετοί στην Ήπειρο δηλώνουν αντίθετοι στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μάλιστα, μία ομάδα «ενεργών πολιτών» διερευνά τελευταία τη δυνατότητα σύστασης περιφερειακής παράταξης, βασισμένης σ’ αυτή την αντίδραση!
Όμως, είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι οι πολίτες και φορείς που θέλουν τις έρευνες, ποντάροντας σε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν μία καλή ευκαιρία για όλους τους υποψηφίους, είτε για την Περιφέρεια είτε για τους Δήμους, να τοποθετηθούν επί του θέματος με επιχειρήματα κι αυτή η διαδικασία είναι σαφές ότι θα έχει ενδιαφέρον.
Στο μεταξύ, όμως, η τοπική κοινωνία θα αρχίσει να απολαμβάνει τα πρώτα αντισταθμιστικά οφέλη από αυτή τη διαδικασία, καθώς οι εταιρίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες ξεκινούν την υλοποίηση σχετικού προγράμματος, εκπαιδεύοντας σε πρώτη φάση στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.
Παράταξη στα… σκαριά!
Η αντίθεση ομάδας πολιτών από την περιοχή μας που αυτοπροσδιορίζονται ως «ενεργοί» στις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τους ωθεί στο να διερευνήσουν τη δυνατότητα συγκρότησης περιφερειακής παράταξης, με κύρια προγραμματική θέση αυτή ακριβώς την αντίδραση. Δεν μπορεί κανείς να πει αυτή τη στιγμή με σιγουριά αν θα τα καταφέρουν. Πάντως, ευήκοα ώτα θα βρουν, αφού υπάρχουν πολίτες στην Ήπειρο και οργανώσεις που έχουν πει «όχι» για τους υδρογονάνθρακες, προβάλλοντας επιχειρήματα όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Να πάρουν θέση!
Όπως και να ‘χει, με αφορμή τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον Νομό Ιωαννίνων θα πρέπει να αποτελέσουν ένα από τα κύρια θέματα στην «ατζέντα» όλων των υποψηφίων. Όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος αφού βεβαίως πρώτα θα έχουν ακούσει τους επιστημονικούς φορείς για το πώς στοιχειοθετήσουν με επιχειρήματα το «ναι» ή το «όχι» στην εκμετάλλευση των ορυκτών κοιτασμάτων που ενδέχεται να εντοπιστούν στην περιοχή μας.
Αν, ωστόσο, κρίνει κανείς από τη μέχρι τώρα στάση της Περιφέρειας, των τοπικών Δήμων, (πλην του Ζαγορίου), οικονομικών φορέων κλπ., η μεγάλη πλειοψηφία είναι θετική στις έρευνες για τον αυτονόητο λόγο ότι θα τονωθεί η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ήπειρο.
Αντισταθμιστικά οφέλη
Ήδη στο πλαίσιο των συμβάσεων παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Νομό Ιωαννίνων, ξεκινάει ένα πρόγραμμα με αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του. Το ΥΠΕΚΑ κάνει μνεία στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης που αφορά υποχρεώσεις του Αναδόχου (Repsol και Energean) προς το Δημόσιο στη σύμβαση μίσθωσης για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.
«Η παρούσα ενέργεια αποτελεί το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν άμεσα κι άλλα, στο πλαίσιο παρόμοιων προγραμμάτων που εφαρμόζονται και αφορούν στην καταβολή αποζημιώσεων και ανταλλαγμάτων από τους Αναδόχους με σκοπό τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», υπογραμμίζει το υπουργείο.
Πρώτα εκπαίδευση...
Πιο συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση ρυθμίζεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων εκπαίδευσης του Μισθωτή με δαπάνη η οποία ορίζεται έως 50.000 ευρώ, προερχόμενα από τη δαπάνη για την εκπαίδευση και τη βελτίωση επαγγελματικών δεξιοτήτων του έτους 2014 έως και 2018.
Αφορά την εκπαίδευση 20 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, προερχόμενων από την Περιφέρεια Ηπείρου, Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Υπηρεσίες Υπουργείων της Περιφέρειας, τοπικούς Δήμους, Τοπικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (Ε.Δ.Ε.ΥΑ.Ε).
Προστασία και ασφάλεια....
Θεματικό αντικείμενο θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ο χρόνος της εκπαίδευσης και η προθεσμία υλοποίησής της ορίζεται σε κατ’ ελάχιστον τρεις ημέρες εκπαίδευσης, έως έξι μήνες από την υπογραφή της Υ.Α..
Ο Μισθωτής καλύπτει πλήρως τη δαπάνη του εν λόγω σχεδίου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του από τη σύμβαση, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ε.Δ.Ε.ΥΑ.Ε.. Το τελικό αναλυτικό σχέδιο εκπαίδευσης και επαγγελματικής επιμόρφωσης, εγκρίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.