Όπως προέκυψε χθες βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

Θέλει… δρόμο ακόμη το Π.Δ. για τη λίμνη Παμβώτιδα!

Περιλαμβάνει θετικές διατάξεις, έχει όμως σοβαρές ελλείψεις για Μάτσικα, γεωργικές δραστηριότητες κ.α. Κατόπιν… εορτής το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης

LIMNH MOLOS PARALIMNIOS

• «Ναι μεν αλλά», είχε χθες βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδος. Εντόπισε θετικά σημεία, αλλά και αρκετά άλλα που χρήζουν «διορθώσεων», ενώ εκτίμησε πώς ίσως τελικά να μη εγκριθεί καν.
Η βασικότερη, ως προς το διαδικαστικό επισήμανση έχει να κάνει με το γεγονός πώς στηρίζεται σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 2001 που είχε εκπονηθεί για τις ανάγκες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2003, που στη συνέχεια ακυρώθηκε από το ΣτΕ το οποίο έκρινε πως θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Όπως αποκάλυψε μάλιστα η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Αναπληρωτής Υπ. Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος ανέθεσε σε εταιρία μελετών την εκπόνηση έντεκα Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που αφορούν περιοχές του δικτύου Narura 2000, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η λίμνη Ιωαννίνων. Με βάση το γεγονός αυτό, θα έπρεπε το Σχέδιο Π.Δ. να επιστραφεί στο Υπουργείο, σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Τ. Καλογιάννη. Εκτός από το διαδικαστικό μέρος, υπάρχει και το ουσιαστικό: Και αυτό όπως ανέφερε τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και ο βασικός εισηγητής Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Σιώλος, πρέπει να εξεταστεί στη βάση της κοινής πρότασης που είχαν καταλήξει το 2013 Περιφέρεια, Δήμος Ιωαννιτών, Φορέας Διαχείρισης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Στα θετικά καταγράφονται το γεγονός ότι υπάρχει πλέον συγκεκριμένη οριοθέτηση, μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναχώματα, ως επίσης και το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά σε αποστάσεις για κατασκευές κλπ. Υπάρχουν όμως και πολλά ανοικτά ζητήματα και ελλείψεις, που αφορούν την περιοχή του Μάτσικα και τις γεωργικές δραστηριότητες.

Ο Περιφερειάρχης
«To Σχέδιο Π.Δ. για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας έχει θετικά στοιχεία, έχει όμως και αρνητικά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προτείνοντας «να ληφθεί υπόψη η από κοινού πρόταση Περιφέρειας - Δήμου Ιωαννιτών - Φορέα Διαχείρισης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είχε κατατεθεί επί της διαβούλευσης του προηγούμενου Π.Δ., που όπως είπε- ήταν μια συλλογική εργασία και απόρροια κοινής λογικής».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί διαχρονικά από την Περιφέρεια για την προστασία της λίμνης, στις προσφυγές που είχαν υποβληθεί για τα αναχώματα, αλλά και στο υπό εκτέλεση master plan το οποίο προτείνει σπάσιμο του αναχώματος μόνο στο Ανατολικό τμήμα (κάτω από την Αμφιθέα) της λίμνης. Υπογράμμισε επίσης πώς είναι αδήριτη ανάγκη να συνδεθούν όλες οι κατοικίες της πόλης των Ιωαννίνων και της Νήσου με το αποχετευτικό δίκτυο.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Σιώλος, ο οποίος έκανε και την κεντρική εισήγηση, αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό του Π.Δ. και στην ενιαία πρόταση που είχαν καταθέσει του 2013 Περιφέρεια, Δήμος, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εξήγησε πως η ΚΥΑ του 2003, είχε θετικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας, πως μετά την απόφαση ακύρωσής του ΣτΕ για τυπικούς λόγους εξαιτίας προσφυγής του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, άρχισαν να εκπονούνται πληθώρα Π.Δ..
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας ανέφερε πώς το υπό συζήτηση σχέδιο Π.Δ. έχει απαλλαγεί από ορισμένες αγκυλώσεις του παρελθόντος, όπως είναι η οριοθέτηση της λίμνης με την τελεσιδικία των αναχωμάτων και ξεπεράστηκε -το ανεφάρμοστο- όριο των 300/100 μέτρων για εγκαταστάσεις από τη Λίμνη, ενώ μειώθηκαν οι ζώνες παραγωγικότητας και διατηρούνται μόνο για τις περιοχές Λογγάδων και Αεροδρομίου. Οι δύο μεγάλες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν -και πέρα από το γεγονός ότι το Π.Δ. στηρίζεται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 2001- είναι η ανεξήγητη απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή του Μάτσικα, χωρίς να γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη χρήση, υπενθυμίζοντας πως στην Κοινή Πρόταση Περιφέρειας, Δήμου, κλπ., αναφέρεται η εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης.

Η απόφαση
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εκτενή συζήτηση, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να επικαιροποιηθεί η πρόταση του 2013, με ενσωμάτωση και των προτάσεων των φορέων, κατοίκων, κλπ., όπως κατατέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος.