Προεκλογικές παροχές με… ξένα κόλλυβα

Δεν έχει τέλος η κοροϊδία Τσίπρα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

- Αυξάνει τον κατώτατο μισθό, που όμως εξαϋλώνεται από την υπερφορολόγηση - Χωρίς μέτρα στήριξης μένουν οι ΜμΕ

EPIXEIRHSH ERGAZOMENOI

• Στις παροχές και στις υποσχέσεις αναζητά πλέον διέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας στην ασφυκτική πίεση που δέχεται στο εσωτερικό της Ελλάδος για την συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία την οποία πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι από τα 153 «ναι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων οκτώ προθύμων, καταπατά κατά προκλητικό τρόπο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ μιλώντας μόνο σκέτα για «Μακεδονία».
Το τελευταίο 24ωρο έχει επενδύσει τις ελπίδες του για να ξεχάσουν οι Έλληνες την τραγική του στάση στο ζήτημα της Μακεδονίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που είχε στόχο την άμβλυνση της ανεργίας στους νέους.
Ο τρόπος που αποφασίστηκε, το «εντέλλεσθε» δηλαδή, αποτελεί την επιτομή της πολιτικής κοροϊδίας του Πρωθυπουργού σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων και των εργοδοτών. Κυρίως όμως, προσβάλει την κοινή λογική των Ελλήνων, καθώς… διαφημίζει παροχές με χρήματα άλλων, των επιχειρήσεων δηλαδή που τις υποχρεώνει να δώσουν αυξήσεις, χωρίς να εξετάζεται και να λαμβάνεται υπόψη ούτε η αντοχή τους, ούτε πολύ περισσότερο να συνοδεύεται η απόφαση αυτή με σειρά μέτρων που θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δεν θα οδηγήσουν έναν αριθμό από αυτές σε «λουκέτο».

Με δύο χρόνια καθυστέρηση!
Ενδεικτικό της κοροϊδίας του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί και το γεγονός πώς η αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι νομοθετημένη από το 2013, επί Κυβέρνησης Σαμαρά, την οποία τότε ο σημερινός πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε καταψηφίσει, αλλά σήμερα την οικειοποιείται. Η εφαρμογή της, πέραν της καθυστέρησης δύο ετών (προβλεπόταν να γίνει το 2017), γίνεται κάτω από πολύ δυσμενείς όρους για τους εργαζόμενους, καθώς στο διάστημα που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνδρομή μέχρι πρόσφατα των ΑΝΕΛ, κυριαρχούν πλέον οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ήτοι το 56,22%), ενώ το 1/3 των εργαζομένων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ αμείβεται με 319 ευρώ!

Τους περιμένει η…εφορία!
Η κοροϊδία των εργαζομένων έχει όμως και συνέχεια: Όσοι θα μπορέσουν να αμειφθούν τελικά με τον αναπροσαρμοσμένο κατώτατο μισθό, στην πράξη θα αντιληφθούν πώς «ο θησαυρός είναι άνθρακες», καθώς η αύξηση θα «εξαφανιστεί» από την φορολογία, με δεδομένο πώς Τσίπρας και Καμένος έχουν ψηφίσει τη μείωση του αφορολογήτου από την επόμενη χρονιά.

Στα «κάγκελα» οι επιχειρήσεις
Στα «κάγκελα» όμως βρίσκονται και οι επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που καλούνται να πληρώσουν τις… παροχές Τσίπρα.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αν και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αναγκαία, η επιλογή της Κυβέρνησης να υιοθετήσει το ανώτατο όριο που πρότεινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, αφού δεν συνοδεύεται με παράλληλα μέτρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών. «Κατά συνέπεια- εκτιμά ο ΣΒΒΕ- το προτεινόμενο ποσοστό αύξησης, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους, για μεγάλο ποσοστό ανειδίκευτων εργαζομένων και κυρίως, για τις παραγωγικές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας».

Ο Πρόεδρος του
Επιμελητηρίου
Τον προβληματισμό του εξέφρασε με γραπτή του δήλωση και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης. Μεταξύ άλλων σημειώνει, πώς ενώ η αύξηση ήταν αναμενόμενη, αιφνιδίασε το ύψος της. Επισημαίνει δε πως αυτή αντιστοιχεί στη σταδιακή αύξηση σε βάθος τριών ετών που είχε γίνει στην επίσης μνημονιακή Πορτογαλία! «Πρέπει ωστόσο, να είναι κατανοητό στην κεντρική διοίκηση πως η αγορά δε ρυθμίζεται με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου και ξερά “εντέλλεσθε”», υπογραμμίζει.

Κανένα μέτρο στήριξης!
Kοινή συνισταμένη των εργοδοτικών οργανώσεων, είναι το γεγονός ότι στην απόφαση της Κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, όπως άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, ειδικά στη μεταποίηση και στους λιγότερους αναπτυγμένους νομούς, αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς εργασίας, προκείμενου να αποτραπούν φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και λήψη μέτρων για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ν.Δ.: Κραυγαλέα η υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ
Οι ανακοινώσεις Τσίπρα, εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις και από τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, τονίζει πώς ο κ. Τσίπρας τις έκανε «σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουν οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών», επισημαίνοντας παράλληλα πώς καθυστέρησε δύο χρόνια να την εφαρμόσει και αυτό «γιατί διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της». Σε άλλο σημείο προσθέτει: «Η Ν. Δ. έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Οι κυβερνητικές όμως θριαμβολογίες αποτελούν ακόμη μια κραυγαλέα περίπτωση εμπαιγμού και υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εργαζόμενους».

Ερήμην εργαζομένων και εργοδοτών
Αποκαλυπτική ήταν όμως και η τοποθέτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην Υπουργού Γιάννη Κουτσούκο στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «λειτουργεί σαν χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις ευρωπαϊκές χώρες οι μισθοί αποφασίζονται από διαπραγμάτευση εργαζομένων και εργοδοτών». Υπενθύμισε ακόμη πώς ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχονταν το 2015, «πως με έναν νόμο και ένα άρθρο θα φέρει στα 751 ευρώ τον κατώτατο μισθό», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν αντέξει η αγορά την αύξηση, καθώς όπως είπε την ίδια ώρα έχουμε «την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων με τους συντελεστές να έχουν πάει στο 29% και τη σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με τον κατώτατο μισθό. Εάν δεν υπάρξουν αντίμετρα που να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα βεβαίως θα έχουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις».

Η Ν.Δ. Ιωαννίνων
Χθες βράδυ ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Οργάνωση Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία επισημαίνεται πως το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η υπερφορολόγηση. «Η χώρα μας είναι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, πρωταθλήτρια στην αύξηση των άμεσων, όσο και των έμμεσων φόρων για το 2017», αναφέρει για να προσθέσει πως η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μειωθούν τα βάση από τη μείωση του αφορολόγητου, έχει δεσμευτεί να θεσπίσει εισαγωγικό φορολογικό συνετελεστή 9% (από 22% σήμερα) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο.