Μία… γέφυρα τεχνολογίας που θα συνδέει το «Χθες με το Αύριο»

Πρότυπες ψηφιακές ξεναγήσεις στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

- Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια με προϋπολογισμό 355.550 ευρώ

- Η πράξη περιλαμβάνει υπηρεσίες για φυσικούς και διαδικτυακούς επισκέπτες...

NIKOPOLH THEATRO

• Mία… γέφυρα που θα συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και δη τα πέντε αρχαία θέατρα της περίφημης «Πολιτιστικής Διαδρομής» με το μέλλον, που είναι η παροχή σε φυσικούς και διαδικτυακούς επισκέπτες προηγμένων υπηρεσιών ψηφιακής ξενάγησης, ετοιμάζεται να στήσει η Περιφέρεια Ηπείρου!
Το έργο με τίτλο «Ψηφιακές Υπηρεσίες στα Μνημεία» και έναν προϋπολογισμό που ξεπερνάει τις 350.000 ευρώ είναι φιλόδοξο, έχει ως στόχο την τουριστική προβολή του πολιτισμού της Ηπείρου και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση υποστήριξης των πρωτοπόρων, ως προς τη σύλληψή τους, «Πολιτιστικών Διαδρομών στα αρχαία Θέατρα» που ξεκίνησαν πρόσφατα με τη συμμετοχή και του Σωματείου «Διάζωμα».
Οι ψηφιακές δράσεις Marketing που ήδη ξεδιπλώνονται είναι το ένα σκέλος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Το άλλο, που είναι εξίσου σημαντικό, αφορά στην κινητοποίηση επιχειρήσεων του τουριστικού και αγροδιατροφικού κλάδου με σκοπό τη συμμετοχή στο όλο εγχείρημα.

Πρότυπες ξεναγήσεις
Στο Ε.Π. Ήπειρος 2014 – 20 εντάχθηκε, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και προϋπολογισμό 355.550 ευρώ, η πράξη που αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για τα μνημεία της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Πέρα από τα ίδια τα Θέατρα, οι ψηφιακές ξεναγήσεις αφορούν και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής που τα συνδέει.
Με το ποσό που θα αντληθεί από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ηπείρου στοχεύει στη δημιουργία πρότυπων ψηφιακών ξεναγήσεων στα πέντε αρχαία Θέατρα που συνδέονται μέσω της «Πολιτιστικής Διαδρομής».

Τι περιλαμβάνει το έργο
Πιο συγκεκριμένα, η σχετική πράξη περιλαμβάνει καταρχήν την παραγωγή διαδικτυακών και επιτόπιων ψηφιακών ξεναγήσεων επαυξημένης πραγματικότητας για τα πέντε Θέατρα, για χρήση από έξυπνες φορητές συσκευές που θα εκμεταλλεύονται τα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους.
Η λειτουργία των επιτόπιων ξεναγήσεων θα προϋποθέτει τη φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο των μνημείων. Η ξενάγηση θα μπορεί να είναι καθοδηγούμενη ή ελεύθερη και η ροή της θα εξαρτάται από την θέση του επισκέπτη και το σημείο ενδιαφέροντος που αναγνωρίζεται από την εικόνα της κάμερας της συσκευής.
Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις θα λειτουργούν χωρίς να προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο του μνημείου και ενσωματώνοντας περιορισμένο περιεχόμενο, θα αποτελούν μια πρώτη ελκυστική παρουσίαση των μνημείων με περιορισμένο περιεχόμενο.
Επίσης, πρόκειται να γίνει παραγωγή ψηφιακής ξενάγησης για το σύνολο της διαδρομής, βάση της θέσης του χρήστη, με παράλληλη προσαρμοσμένη απεικόνιση σημείων ενδιαφέροντος στο χάρτη αλλά και ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας διάθεσης περιεχομένου ψηφιακής προβολής της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» και των υπόλοιπων σημείων ενδιαφέροντος πέριξ της διαδρομής.
Τέλος, θα αναπτυχθεί περιορισμένο πρόσθετο ψηφιακό πολυμεσικό περιεχόμενο για τις ανάγκες των ψηφιακών ξεναγήσεων (ηχητικές αφηγήσεις, φωτογραφήσεις, εναέριες βιντεοσκοπήσεις, πανοράματα 360, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κτλ.).

Υποστηρικτικές υπηρεσίες
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, το έργο πλαισιώνεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες για την επιμέλεια του υλικού των ξεναγήσεων και τον έλεγχο του παραγόμενου ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσίες τεκμηρίωσης, παραγωγής και μετάφρασης κειμένων σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος της «Πολιτιστικής Διαδρομής». Οι ψηφιακές εφαρμογές θα φιλοξενηθούν στις δημόσιες υποδομές νέφους του G-Cloud.
Δικαιούχοι της πράξης είναι η Περιφέρεια και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.

Ένα νέο προϊόν
Η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» αποτελεί, όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», ένα νέο πολιτιστικό - τουριστικό προϊόν για την περιοχή μας, το οποίο συνδυάζει τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου με το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της αλλά και τη γευσιγνωσία.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη των Επιμελητηρίων. Σημαντικό ρόλο στο «στήσιμό» της έχει παίξει η στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια με το Σωματείο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου.

Εντυπωσιακά νούμερα
Τα νούμερα για την «Πολιτιστική Διαδρομή», η οποία ξεκίνησε το 2013, είναι εντυπωσιακά. Έχοντας συνολικό μήκος 344 χιλιόμετρα, διατρέχει τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, περνάει από πέντε αρχαιολογικούς χώρους και «γεφυρώνει» συνολικά 2.300 χρόνια ιστορίας. Εκτός από τα Θέατρα η Διαδρομή εμπεριέχει και μνημεία της φύσης, όπως το γεωπάρκο Βίκου – Αώου.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο της χώρας που εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ (2014 – 20) με χρηματοδότηση 37 εκατ. ευρώ, με το «Διάζωμα» να έχει προσφέρει με τη συνδρομή των εταιρικών του μελών το ποσό των 600.000 ευρώ για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών.