Νέες ευοίωνες προοπτικές ανοίγονται για την ακριτική περιοχή

Η Κόνιτσα πρότυπος περιφερειακός «πόλος» Έρευνας και Εκπαίδευσης!

- Στα κτίρια της Αναγνωστοπουλείου θα στεγαστούν τα Κέντρα Αρωματικών Φυτών και Καινοτομίας Κρέατος της Περιφέρειας Ηπείρου

- Προωθείται επίσης η ίδρυση «Κειμηλιοαρχείου»…

ANAGNOSTOPOYLEIO

• Ανοίγοντας τις πύλες της το μακρινό 1917, η Aναγνωστοπούλειος Σχολή Κόνιτσας ήταν η πρώτη γεωργική σχολή της χώρας μας. Έναν αιώνα αργότερα, τα εντυπωσιακά κτίριά της στην ακριτική κωμόπολη ετοιμάζονται να αποκτήσουν ξανά ζωή και δραστηριότητα!
Εκεί θα λειτουργήσουν τόσο το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που ετοιμάζει η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος, το οποίο θα «μοιραστεί» ανάμεσα σε Κόνιτσα και Άρτα. Οι καινοτόμες αυτές πρωτοβουλίες αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση, εκπαιδευτική, οικονομική και κατ’ επέκταση αναπτυξιακή, σε μία ακριτική περιοχή που την έχει σήμερα μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανή και Κονίτσης, προωθείται προς υλοποίηση άλλο ένα μεγάλο έργο, πολιτισμού αυτή τη φορά, για την περιοχή, το λεγόμενο «Κειμηλιοαρχείο» Κόνιτσας – Πωγωνίου, με στόχο την προστασία των εκκλησιαστικών της θησαυρών.

Περιφερειακό κέντρο…
Η Κόνιτσα, με βάση τον σχεδιασμό του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, θα μετατραπεί σε πολυδύναμο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, γεγονός που αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα για ολόκληρη την Ήπειρο και όχι μόνο. Κομβικός στην προσπάθεια αυτή είναι ο ρόλος του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις, ενώ τον γενικό συντονισμό της όλης προσπάθειας έχει η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη.

Σχολή οδηγών βουνού!
Ήδη, χάρη στη συνεργασία που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Ηπείρου με τη Διοίκηση του Αναγνωστοπούλειου Ιδρύματος, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση του ισογείου του μεγάλου κτιρίου του στην Κόνιτσα και η μετατροπή του στην πρώτη σχολή στα Βαλκάνια για την εκπαίδευση, με Ευρωπαϊκή πιστοποίηση, οδηγών βουνού, rafting, Kayak, αλεξιπτώτου πλαγιάς και fly-fishing. Όπως έχει ξαναγράψει ο «Π.Λ.», στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου κατασκευάζονται επίσης 120 αναρριχητικές διαδρομές με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια και σε συνεργασία με τον Δήμο Κόνιτσας και τον Δήμο Πρεμετής της Αλβανίας. Η χρηματοδότηση είναι μέσω του προγράμματος Interreg «Ελλάδα - Αλβανία».

Ερευνητικά Κέντρα
Πέρα από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, στα κτίρια της Αναγνωστοπούλειου θα στεγαστούν και δύο πολύ σημαντικά ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα της Περιφέρειας Ηπείρου, οι μελέτες σκοπιμότητας για τα οποία είναι σε εξέλιξη με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη και της κ. Καλογιάννη και την συνεργασία της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.
Τις σχετικές αποφάσεις έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας στο οποίο προεδρεύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ενώ στελεχώνεται από επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας όπως ο Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής Άρτας Γιάννης Σκούφος και ιδιώτες επιχειρηματίες όπως ο κτηνίατρος Γιώργος Τάσσος, υπεύθυνος του «Bourazani Wildlife Resort.

Για αρωματικά φυτά
Έτσι λοιπόν το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών της Περιφέρειας θα εγκατασταθεί στην Κόνιτσα και συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα κτίρια στο Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα.
Εκεί θα μπορούν να έρχονται καλλιεργητές απ’ όλη την Ήπειρο με την παραγωγή τους σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, να κάνουν την απόσταξη και να τους παραδίδεται το αιθέριο έλαιο. Παράλληλα, θα γίνεται διάχυση γνώσης στους ενδιαφερόμενους, για το πώς μπορούν να κάνουν τοπικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τα αιθέρια έλαια, θα μαθαίνουν για τα είδη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση στην διεθνή αγορά και μπορούν να παραχθούν στα εδάφη της Ηπείρου, για τον τρόπο καλλιέργειας νέων ειδών μέσω των πειραματικών καλλιεργειών του Κέντρου, ενώ αυτό σε συνεργασία με τη Γεωπονική σχολή Άρτας, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το ΕΚΕΤΑ θα κάνει τη βασική έρευνα για την παραγωγή νέων προϊόντων.

…Και καινοτομία κρέατος
Εξάλλου, βάσει της μελέτης σκοπιμότητας που ήδη έχει παραδοθεί, προτείνεται να αναπτυχθεί στο τμήμα Γεωπονίας στους Κωστακιούς στην Άρτα αλλά και στο Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα και το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος Ηπείρου. Έτσι, οι εγκαταστάσεις στην Κόνιτσα θα μετατραπούν σε πιλοτική μονάδα παραγωγής προϊόντων φυσικής ωρίμανσης, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί το κτίριο του παλαιού τυροκομείου με τα υπόγειά του, αλλά και το κτίριο του μηχανουργείου ως εργαστήριο υποστήριξης της παραγωγής.
Στόχος εδώ είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας για την παραγωγή προϊόντων φυσικής ωρίμανσης, ιδιαίτερα από το κρέας των μικρών μηρυκαστικών, αλλά και η παραγωγή συγκεκριμένων οξυγαλακτικών καλλιεργειών κρέατος ανά είδος προϊόντος και η διάχυση της γνώσης σε κρεοπώλες, αλλαντοποιούς, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες μέσω των υποδομών εκπαίδευσης που δημιουργούνται στο κεντρικό κτίριο του Αναγνωστοπουλείου.
Τα παραγόμενα προϊόντα φυσικής ωρίμανσης θα είναι αντίστοιχα των Ισπανικών Γαλλικών και Ιταλικών (Prosciutto, Coppa, Culatello, Lonza, κ.λ.π.). Τα δύο αυτά Περιφερειακά Ερευνητικά Κέντρα θα είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Μελέτη για το «Κειμηλιοαρχείο»
Στο μεταξύ, από τη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Ηπείρου ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία του «Κειμηλιοαρχείου» Κόνιτσας - Πωγωνίου.
Σ’ αυτό θα εκτεθεί και θα συντηρηθεί ένα μεγάλο μέρος των βυζαντινών – εκκλησιαστικών κειμηλίων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κλοπές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της παραμεθόριας Μητρόπολης. Η μελέτη έγινε μετά από σχετικά παρότρυνση, προ διετίας περίπου, του Αλέκου Καχριμάνη προς τον Μητροπολίτη Ανδρέα.
Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι την Μουσειολογική - Μουσειογραφική μελέτη εκπόνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Η πιθανή χρηματοδότηση του έργου θα δημιουργήσει ένα τοπικό Βυζαντινό μουσείο που μαζί με το υπό ένταξη, στο πρόγραμμα «Leader», Μουσείο Πέτρας και Μαστόρων στην Πυρσόγιαννη θα δημιουργήσουν καινούργια δεδομένα πολιτιστικής ανάπτυξης στον ακριτικό Δήμο.