Σοβαρή απειλή αποτελεί η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους

«Συναγερμός» στα Γιάννενα  για να σωθούν τα πλατάνια!

Η Ελ. Βασιλείου ενημέρωσε τον Διοικητή της Πυροσβεστικής για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης • Αστικά αντικείμενα θα τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης

PARALIMNIOS MOLOS GIANNENA

 

• «Συναγερμός» έχει σημάνει στο Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που νεκρώνει πλατάνια σε όλη την Ήπειρο αποτελεί κίνδυνο και για τα δέντρα της πόλης, ειδικά εκείνα της Παραλιμνίου περιοχής, από την Πλατεία Μαβίλη ως την ακτή Μιαούλη που αποτελούν σήμα κατατεθέν της!
Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου είχε συνάντηση με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων. Σε δηλώσεις της χθες η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε ακόμα στην πρόθεση του Δήμου να «στολίσει» με αστικά αντικείμενα κοινόχρηστους χώρους της πόλης αλλά και σε εθελοντικές δράσεις αναβάθμισης πάρκων στα Γιάννενα που είναι σε εξέλιξη.

Συνάντηση για πλατάνια
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κυριολεκτικά δεν… προλαβαίνουν να καθαρίζουν ποτάμια και δρόμους σ’ όλη την Ήπειρο από πλατάνια που ξεράθηκαν εξαιτίας της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους. Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων δεν υπήρξαν προς το παρόν μεγάλες απώλειες, ωστόσο μόνο η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει την προσβολή δέντρων που στολίζουν κεντρικά σημεία της πόλης και κυρίως το Παραλίμνιο.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν η Ελένη Βασιλείου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Σαούγκος με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, Απόστολο Βασδέκη. Σ’ αυτήν η Αντιδήμαρχος ανέφερε στον κ. Βασδέκη ότι η διαχείριση και κοπή πλατάνων που πραγματοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες ώστε να προληφθεί η μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους, η οποία απειλεί τα πλατάνια σε όλη την Ήπειρο.

Η Ελένη Βασιλείου
«Ενημερώσαμε διεξοδικά τον κύριο Διοικητή για όλες τις παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζει η Υπηρεσία του για την κοπή πλατάνων, όπως είναι η ορθή απολύμανση των εργαλείων αλλά και η επικοινωνία με το Δασαρχείο ή το Τμήμα Πρασίνου», ανέφερε χθες σε δηλώσεις της η κ. Βασιλείου.
Όπως σημείωσε, το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας όταν προβαίνει σε κλάδεμα πλατάνων, ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία τόσο με το Δασαρχείο όσο και με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και δασικών οικοσυστημάτων και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, κάλεσε τους συμπολίτες μας να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες κοπές κλαδιών πλατάνων, να αποφεύγουν την καύση τους και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για ζητήματα που αφορούν την διαχείριση πλατάνων.
Στη συνάντηση με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής έγινε και συζήτηση σχετικά με πτώσεις δέντρων σε έκτακτες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Στολισμός» χώρων
Δράσεις με στόχο την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μέσω της χρήσης αστικών αντικειμένων προγραμματίζει το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου.
Όπως ανέφερε η κ. Βασιλείου, «πριν τρία χρόνια ο συμπολίτης μας, Γιάννης Κράβαρης δημιούργησε ένα αστικό αντικείμενο σχετικό με τα Χριστούγεννα. Αναφέρομαι στα γνωστά σε όλους μας ‘Δώρα’. Εμείς δεν βλέπουμε αυτή του δημιουργία απλώς σαν ένα χριστουγεννιάτικο σύμβολο, αλλά σαν ένα αστικό αντικείμενο που συμβολίζει την αξία του δώρου, το οποίο δίνεται χωρίς ανταλλάγματα για να εκφράσει την αγάπη μας και την διάθεσή μας για προσφορά. Έτσι το τοποθετήσαμε σε έναν κοινόχρηστο χώρο, στον κυκλικό κόμβο που βρίσκεται στο σπίτι του Αγίου Γεωργίου στη Λιμνοπούλα, για να μας θυμίζει την αξία της ζωής. Σχεδιάζουμε την δημιουργία και άλλων αστικών αντικείμενων για να αναβαθμίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους μας».

Δράσεις σε πάρκα
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, η Αντιδήμαρχος μίλησε και για τις εθελοντικές δράσεις που υλοποιεί το Τμήμα Πρασίνου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και εταιρίες στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα του «My Market» που ανέλαβε να υιοθετήσει ένα πάρκο στα Καρδαμίτσια. «Σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου, με αρχιτέκτονες και εθελοντικές ομάδες της, η εταιρία θα υλοποιήσει εργασίες εξωραϊσμού και ουσιαστικής αναβάθμισης του πάρκου. Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που αξίζει και άλλες εταιρίες να μιμηθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκανε γνωστό πως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει προς ψήφιση και ο κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία, ορθή χρήση και λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου.