Ο Δήμος σχεδιάζει καλλιέργειες και εξαγωγές στο εξωτερικό

 Προεκλογικά… οράματα Δημάρχου για αρωματικά φυτά στα Γιάννενα!

Στελέχη του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη» θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής μας

• «Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο», δήλωσε χθες ο Θ. Μπέγκας

ARWMATIKA FYTA

 Είναι φυσικό, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι υποψήφιοι δήμαρχοι να… πλειοδοτούν σε σχέδια και οράματα, συχνά ιδιαίτερα πρωτότυπα, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις και τις ψήφους των πολιτών.

Από αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ξεφύγει και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος αυτή τη φορά, μέσα στη γενικότερη προεκλογική «έξαψη», προανήγγειλε αξιοποίηση εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων της πόλης για την παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, με απώτερο στόχο την τόνωση της απασχόλησης.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που είναι σε απολύτως πρώιμο στάδιο, σχεδόν στα χαρτιά, με τον Δήμο να έχει απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη» προκειμένου να μελετήσει τις σχετικές δυνατότητες του Λεκανοπεδίου, ενώ ο Δήμαρχος έκανε χθες λόγο για ένα οραματικό σχέδιο υποσχόμενος ότι «θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη»!
Για προεκλογική αξιοποίηση
Δύο μήνες έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», φορέας του οποίου ο Δήμος Ιωαννιτών είναι μέλος, προκειμένου να μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής μας ως προς τις διαθέσιμες εκτάσεις αλλά και τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών θεραπευτικών φυτών και να προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.
Το διάστημα αυτό είναι αρκετό προκειμένου να δρομολογηθεί ένα έργο που μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή για τους σκοπούς της προεκλογικής της εκστρατείας, αν και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τη θετική γνωμοδότηση των ειδικών! Φυσικά, θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αφού εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στον Δήμο Ιωαννιτών, όπως υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα ανεργίας. Ωστόσο, όπως ήδη τονίστηκε, οι εκλογές πιέζουν για καινοτόμα «οράματα»!
Μέχρι το εξωτερικό!
Το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, όσον αφορά στις προεκτάσεις του! Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα του ΕΟΕΣ, ομάδες νέων ανέργων θα εκπαιδευτούν ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα προϊόντα θα επεξεργάζονται και θα τυποποιούνται και στη συνέχεια θα διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά!
Όπως δήλωσε χθες σχετικά ο Θωμάς Μπέγκας, «η Ήπειρος έχει εξαιρετικές συνθήκες για ποιοτικά προϊόντα και διαθέτει χιλιάδες αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γνωστά από την αρχαιότητα. Παρόλα αυτά, υστερεί κατά πολύ σε παραγωγή, αφού δεν διαθέτει οργανωμένη παραγωγική βάση τέτοιων φυτών ούτε υποδομές επεξεργασίας και τυποποίησης. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου κύκλου από τη παραγωγή έως τη διάθεση μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα σε δεκάδες νέους παραγωγούς με συνοδά οφέλη και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές».
Ο Δήμαρχος συμπλήρωσε πως «στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου» και επικαλέστηκε μελέτες με βάση τις οποίες το παραγόμενο έσοδο, με αντιστοιχία 25 στρέμματα ανά ωφελούμενο, αποδίδει ετήσιο εισόδημα 8 - 10.000 ευρώ! «Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη’ θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Η Βάσω Μέγα
Από την πλευρά της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα θυμίζοντας πως ο Δήμος έχει ήδη εξετάσει εναλλακτικές για την αξιοποίηση αδρανών δημοτικών γεωργικών εκτάσεων με παραχωρήσεις σε νέους αγρότες. Διαδικασία πάντως που δεν έχει ολοκληρωθεί! «Ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας υστερεί», σημείωσε.
Τα στελέχη του ΕΟΕΣ
*Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΕΣ Γιώργος Παππούς, ευχαρίστησε το Δήμο Ιωαννιτών για τη συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα προγράμματα του Ομίλου που αφορούν την περιοχή μας και έχουν να κάνουν το ένα με τον Τουρισμό και το άλλο με την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια.
*Ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΟΕΣ, Δρ Νίκος Κριμνιανιώτης, από την πλευρά του επισήμανε τη διάθεση που υπάρχει για συνεργασία τόσο σε ότι αφορά την προετοιμασία των μελετών όσο όμως και στις επόμενες διαδικασίες μέχρι την καλλιέργεια, την τυποποίηση και την διάθεση των προϊόντων.
*Τέλος, η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων στάθηκε στην αξία που έχει η σωστή αξιοποίηση των αδιάθετων αγρών σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αρωματικών – θεραπευτικών φυτών αλλά και καρπών, συνδέοντας το εγχείρημα του Δήμου Ιωαννιτών, εντελώς άστοχα, με την… μείωση των φαινομένων των ληστρικών, όπως τις χαρακτήρισε, επιδρομών από κατοίκους γειτονικών χωρών στα βουνά της Ηπείρου!