Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κύρτσος τόνισε χθες απ’ τα Γιάννενα

«Η αλλαγή κυβέρνησης πρέπει να σημάνει επανεκκίνηση της χώρας»!

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ενώ τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει ξανά το έδαφος που έχασε στο εσωτερικό της Ε.Ε.

KOMISION SHMAIES

• Στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα δεν έχει απομείνει πια πολύς χρόνος για να λυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματά της. Η κυβερνητική αλλαγή λοιπόν που διαφαίνεται στον ορίζοντα θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησης και αναστροφής της αρνητικής πορείας, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει ξανά το χαμένο έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα η οικονομία και η κοινωνία να πάρουν «ανάσα»!
Τα παραπάνω τόνισε χθες από τα Γιάννενα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος, γνωστός στην πόλη μας από τα άρθρα του που κάθε Πέμπτη δημοσιεύονται στον «Π.Λ.», ο οποίος ξεκίνησε ήδη τον προεκλογικό του αγώνα με περιοδείες στην περιφέρεια, αν και ακόμα κανείς δεν ξέρει με ποιο σύστημα (λίστα ή σταυρό) θα διεξαχθούν οι φετινές ευρωεκλογές.
Ο κ. Κύρτσος μίλησε ακόμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιφέρειες όπως η Ήπειρος επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην κρίση του πρωτογενούς τομέας και της μικρομεσαίας επιχείρησης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ισχυροποιείται η Ν.Δ.
Η διαφορά της επόμενη Ευρωβουλής από τη σημερινή είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει σήμερα πέντε ευρωβουλευτές, θα τους αυξήσει σημαντικά, φτάνοντας ίσως και στους οκτώ, εκτίμησε χθες ο Γιώργος Κύρτσος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ. Όπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Παράλληλα, σημείωσε ότι, αν συνεχιστεί η καλή δουλειά από την παράταξη, τότε σύντομα αυτή θα έρθει στην εξουσία και η νέα ομάδα ευρωβουλευτών της Ν.Δ. θα είναι ομάδα κυβερνητικού κόμματος και όχι αντιπολίτευσης, κάτι που για τις Βρυξέλλες έχει τεράστια σημασία.

Χάσαμε έδαφος!
Ποια όμως είναι σήμερα η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.; Όπως ανέφερε ο κ. Κύρτσος, «την τελευταία δεκαετία της κρίσης έχουμε πέσει ως χώρα πολύ στην οικονομική κατάταξη στο εσωτερικό της Ε.Ε.. Χώρες που θεωρούσαμε ότι είναι σαν εμάς όπως η Ιρλανδία έχουν πλέον διπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα, καθώς βγήκαν γρήγορα απ’ τα μνημόνια, ενώ οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης μας έχουν πιάσει σε επίπεδο ανάπτυξης και μας πλησιάζουν σε οικονομική δυναμική χωρίς μάλιστα να έχουν το φορτίο του υπέρογκου χρέους».
Επομένως, όπως σημείωσε, «όχι μόνο πρέπει να καταλάβουμε τοπικά και περιφερειακά τι μας γίνεται, αλλά να συνδέσουμε το γενικό Ευρωπαϊκό με το Ελληνικό γίγνεσθαι ώστε να ανέβουμε στην κατάταξη της Ε.Ε., γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία. Όσο πιο χαμηλά πέφτεις, τόσο περιορίζεται η δυνατότητά σου να επηρεάζεις τις εξελίξεις. Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι δεν είναι μόνο εταίροι, αλλά και σκληροί οικονομικοί ανταγωνιστές».
Aυτόν λοιπόν περιέγραψε ως σκοπό της περιοδείας που έχει ξεκινήσει ανά την Ελλάδα. Να καταλάβει τα προβλήματα και να δει ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν, πρώτα για να ανασάνουμε ως κοινωνία και οικονομία και στη συνέχεια για να βρούμε έναν γρήγορο βηματισμό προς την ανάπτυξη.

Πρωτογενής τομέας - ΜμΕ
Ερωτηθείς για τα βασικά προβλήματα που του τέθηκαν στις πόλεις της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας όπου περιόδευσε αυτές τις μέρες, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. μίλησε για την κρίση την οποία διέρχεται ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής, ο εθνικός μας πλούτος, όπως είπε. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην κρίση όσον αφορά στην τιμή του γάλακτος, στο υψηλό κόστος της κτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω φορολογίας κ.λ.π., ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα της μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας.
«Βλέπω μία καθίζηση της οικονομίας παρά ένα κυβερνητικό αφήγημα που θέλει να πηγαίνουμε πολύ καλύτερα, χωρίς αυτό να μπορεί να τεκμηριωθεί τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικής οικονομίας και τοπικής κοινωνίας», σημείωσε, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίσκεψη που έκανε στον τόπο καταγωγής του Πρωθυπουργού όπου διαπίστωσε πως άλλοι ήθελαν να πουλήσουν τα κοπάδια τους, ενώ άλλοι του περιέγραφαν το πρόβλημα ερήμωσης της υπαίθρου.
«Αυτά δε λύνονται με μία απλή ψηφοφορία και αλλαγή κυβέρνησης. Το πρόβλημα της Ελλάδας πλέον είναι διαρθρωτικό με την έννοια ότι ενώνονται τα οικονομικά και τα κοινωνικά, από τη δημογραφική γήρανση μέχρι την ερήμωση της περιφέρειας και δημιουργείται μία εκρηκτική αρνητική δυναμική», πρόσθεσε ο κ. Κύρτσος.

Μια επανεκκίνηση…
Όπως έσπευσε να προσθέσει, «δεν έχουμε πολύ χρόνο για να λύσουμε τα προβλήματα. Επομένως, η κυβερνητική αλλαγή που προβλέπω, θα ήθελα να είναι ένα σημείο επανεκκίνησης. Δηλαδή, η επόμενη κυβέρνηση να δείξει ότι έχει αφομοιώσει τα λάθη του παρελθόντος κι έχει καταλάβει τα προβλήματα, κάτι που ισχύει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δε φτάνει όμως μόνο η κυβερνητική αλλαγή. Χρειάζεται δραστηριοποίηση των καλύτερων οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων, των πιο δραστήριων συμπολιτών μας γιατί το φορτίο που έχουμε να σηκώσουμε όλοι μαζί είναι τεράστιο».
Σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κρίση στη χώρα μας κράτησε πολλά χρόνια με αποτέλεσμα η κοινωνία που έχουμε σήμερα να είναι πολύ διαφορετική από αυτή του 2008.

Σταυρός ή λίστα;
Κληθείς να σχολιάσει το σύστημα των ευρωεκλογών, ο Γιώργος Κύρτσος, τόνισε πως ο σταυρός που ίσχυσε την προηγούμενη φορά δίνει πολιτικό ανάστημα στον ευρωβουλευτή. Από την άλλη ωστόσο, επειδή είναι σταυρός σε εθνική περιφέρεια προσφέρει αβαντάζ στους αναγνωρίσιμους υποψηφίους, όπως ο ίδιος. Έτσι, αξιόλογοι υποψήφιοι, που δεν είναι ευρέως γνωστοί και δε μπορούν να συγκριθούν με όσους ξέρει ο κόσμος!
«Ζυγίζοντας τα πράγματα, προτιμώ το σταυρό από τη λίστα για να μπορούμε να περπατάμε πιο άνετα στο δρόμο και να μπορούμε να επικοινωνούμε με τους πολίτες», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιλογή ανήκει στον πρωθυπουργό.
Όπως εκτίμησε, ο Αλ. Τσίπρας έχει το κίνητρο να επαναφέρει τη λίστα βλέποντας ότι η Ν.Δ. έχει πολλούς ισχυρούς «σταυροφόρους» για τις ευρωεκλογές, οι οποίοι της δίνουν δυναμική τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυναμωθεί.
Εξάλλου, ενδιαφέρεται να εκλέξει ευρωβουλευτές ελεγχόμενους για να μην του φύγουν οι μισοί όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται η προσπάθειά του να κάνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά.