Τρεις στους τέσσερις μικρούς ασθενείς φτάνουν σήμερα στην ίαση

Με τη «Φλόγα» δίπλα τους τα παιδιά κερδίζουν τη… μάχη με τον καρκίνο!

«Έχουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία και τους φορείς της», τονίζει στον «Π.Λ.» η εκπρόσωπος του Συλλόγου στα Γιάννενα Ευανθία Καρρά Συναυλία αγάπης την Κυριακή από τους «Paguristas»

FLOGA SPITI ATHNA

• Εκατοντάδες οικογένειες στη χώρα μας ανεβαίνουν κάθε χρόνο το δικό τους… Γολγοθά, καθώς κάποιο παιδί τους έχει την ατυχία να νοσήσει από καρκίνο. Ωστόσο, δεν είναι μόνες. Έχουν δίπλα τους, συμπαραστάτη σε ό,τι χρειαστούν, τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» που είναι γεγονός ότι προφέρει πολύτιμες υπηρεσίες μέσω των ξενώνων που λειτουργεί στην Αθήνα και του ιατρικού προσωπικού που διαθέτει στα Νοσοκομεία.
Κάπως έτσι, φτάσαμε στην Ελλάδα τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν να θεραπεύονται, όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας.
Με αυτή την αφορμή μίλησε στον «Π.Λ.» η κ. Ευανθία Καρρά, «ψυχή» και εκπρόσωπος της «Φλόγας» Ιωαννίνων, που ενισχύει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια του Συλλόγου. Εξάλλου, συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες με αφορμή τη συναυλία που διοργανώνουν οι «Paguristas» την ερχόμενη Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων για την ενίσχυση της «Φλόγας».

Εκατοντάδες παιδιά…
Περίπου 350 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο στη χώρα μας. Από αυτά, τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, ποσοστό της τάξης του 75%, δηλαδή τρία στα τέσσερα παιδιά, που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να ιαθεί. Αυτό φυσικά ισχύει για τις αναπτυγμένες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μιλάμε για το 20% του συνόλου των μικρών ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού το υπόλοιπο 80% δεν έχει πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα.
Είναι αρκετά, δυστυχώς και τα Ηπειρωτόπουλα που μπαίνουν σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια με τις οικογένειές τους να δοκιμάζονται πολύπλευρα, αφού η θεραπεία των παιδιών απαιτεί μετακίνησή τους στην Αθήνα για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 16 μήνες!

Πολύτιμες υπηρεσίες
Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν τι έξοδα θα απαιτούνταν για τη «μετακόμιση» μιας οικογένειας στην Αθήνα προκειμένου να ιαθεί το παιδί της απ’ τον καρκίνο, αν δεν υπήρχαν οι τρεις ξενώνες που έχει ιδρύσει και λειτουργεί με δικά της χρήματα η «Φλόγα».
Ο Σύλλογος εκπροσωπεί σήμερα χιλιάδες οικογένειες σ’ όλη την Ελλάδα και έχει καθιερωθεί ως βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων. Γι’ αυτό και απολαμβάνει της εκτίμησης και δέχεται τη συνδρομή σύσσωμης της κοινωνίας.

Από το 1994…
Στα Γιάννενα η παρουσία της «Φλόγας» ξεκίνησε το μακρινό 1994 με την κ. Ευανθία Καρρά και μέσα σ’ αυτά τα 25 χρόνια κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας Σύλλογος με ουσιαστική και πολύτιμη κοινωνική προσφορά. Σήμερα υπάρχει παράρτημα Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα και εκπροσώπους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας.
«Είναι δίπλα μας και οι φορείς και η τοπική κοινωνία που μας στηρίζουν πολύ. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν έχουμε να επιδείξουμε κάποιο έργο εδώ, αφού αυτό που κάνουμε είναι να συντηρούμε τους τρεις ξενώνες της Αθήνας και να βοηθάμε τις οικογένειες που πηγαίνουν εκεί για τη θεραπεία των παιδιών τους», τονίζει η κ. Καρρά με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και προσθέτει: «Για μας οι καλύτεροι πρεσβευτές της ‘Φλόγας’ είναι οι γονείς που γυρίζουν πίσω μετά από πολλούς μήνες στα Νοσοκομεία της Αθήνας όπου φιλοξενούνται στους ξενώνες του Συλλόγου». Στους συγκεκριμένους ξενώνες της Αθήνας φιλοξενούνται σταθερά περίπου πέντε – έξι Ηπειρωτόπουλα με καρκίνο…
Πέρα από αυτές τις δομές, η «Φλόγα» αμείβει σήμερα 10 επικουρικούς γιατρούς στα Ογκολογικά Νοσοκομεία, κοινωνική λειτουργό και παιδοψυχολόγο που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μικρούς ασθενείς και κατ’ επέκταση στις οικογένειές τους.

Αίτημα για ογκολογικό
Κατά καιρούς η κ. Καρρά επαναφέρει το αίτημα για ίδρυση ογκολογικού τμήματος για παιδιά και στα Γιάννενα, το οποίο, όπως λέει, παραμένει διαχρονικό. «Δεν κουραστήκαμε να το ζητάμε, όμως καταλαβαίνουμε ότι διανύουμε ως χώρα δύσκολες εποχές. Δε θα ήταν άσχημο όμως να γίνει το τμήμα σήμερα ή αύριο. Οι Ηπειρώτες υπήρξαν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν αφού είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι. Θα είχαμε φτιάξει ένα καλό τμήμα εδώ όπως έφτιαξαν και στο Ηράκλειο και στη Θεσσαλονίκη όπου νοσηλεύονται αρκετά παιδιά», τονίζει με έμφαση.

Συναυλία για τη «Φλόγα»
Μια σημαντική μουσική βραδιά διοργανώνουν οι «Paguristas» την ερχόμενη Κυριακή με σκοπό τη στήριξη της «Φλόγας». Πρόκειται για συναυλία με το συγκρότημα των Χαγιάλ που θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Τα έσοδά της θα διατεθούν στον Σύλλογο.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες, ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας Αποστόλης Τζελέτας σημείωσε ότι πρόκειται για μία βραδιά αγάπης για τα παιδιά με καρκίνο. Όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κάτι για τη ‘Φλόγα’, μπορεί να αργήσαμε αλλά θα παρουσιάσουμε μία πολύ όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Χαγιάλ που βοηθούν στην προσπάθεια και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής των πολιτών στην εκδήλωση. «Θέλουμε να γεμίσουμε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Σας περιμένουμε όλους», σημείωσε με έμφαση.
H Eυανθία Καρρά τόνισε από την πλευρά της ότι «θέλουμε να έχουμε πολύ κόσμο στη συναυλία και για να αισθανθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας και για τους μουσικούς που θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς και φυσικά για τους Paguristas που έχουν κάνει τόση κινητοποίηση. Εξάλλου, το ποσό των 5 ευρώ που κοστίζει κάθε εισιτήριο θα πάει καθαρά στη ΄Φλόγα’».