Με τον Μπιζάνιο Δρόμο άρχισαν οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια»

- Στα χνάρια των Μπιζανομάχων έτρεξαν χθες χιλιάδες δρομείς στα Γιάννενα

- Αναλυτικά το πρόγραμμα του εορτασμού

MPIZANIOS GYNAIKES

• Με σύμμαχο τον καλό καιρό και ρεκόρ συμμετοχών (σχεδόν 2.200 δρομείς) πραγματοποιήθηκε χθες ο 22ος Μπιζάνιος Δρόμος, ο οποίος άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων, που θα κορυφωθούν ανήμερα της επετείου την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου.
Εκατοντάδες δρομείς από τα Γιάννενα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, έτρεξαν στα χνάρια των Μπιζανομάχων, σ’ έναν αγώνα που είναι αφιερωμένος στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για να ελευθερωθούν τα Γιάννενα από τον τουρκικό ζυγό.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο Μπιζάνιος Δρόμος, όπως είπε, βρίσκει ξανά τον βηματισμό του. «Για την πόλη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμβολικά είναι συνδεδεμένος με την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων», ανέφερε.

Οι πρώτοι νικητές
Πρώτοι στη μεγάλη διαδρομή τερμάτισαν ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης, ο Αλέξανδρος Δημάκος και ο Αλέξανδρος Τζουμάκας. Στις γυναίκες η Δήμητρα Τζαλοκώστα, η Δήμητρα Ανδρούτσου και η Νικολέτα Τζαβάρα.

Στα Τσερίτσανα
Εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα στα Τσερίτσανα, όπου στις 12 μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Αγωνιστριών Γυναικών. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Η δράση του Ελληνικού Στρατού στην απελευθέρωση της Ηπείρου κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο». Στις 7.30 μ.μ. η Χορωδία των Γιαννιωτισσών Κυριών «Η Αγία Μαρίνα» θα παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων παραδοσιακά γιαννιώτικα τραγούδια, συνοδεία λαϊκών οργάνων. Προλογίζει η κ. Μαίρη Κωστή. Παραδοσιακή ζυγιά: Βασίλης Παπαγεωργίου, Δ/νση Χορωδίας Γεωργία Καρβούνη.

Στα οχυρά Μπιζανίου
Αύριο, Τρίτη, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στα οχυρά Μπιζανίου. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση και θα ακολουθήσει στις 11.15 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μπιζανομάχων. Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου (1912-1913) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου.
Στην συνέχεια, στις 13.00 στην Τοπική Κοινότητα Μανωλιάσσας, στη θέση «Εικονίσματα» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
Στις 7 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί η μόνιμη έκθεση ζωγραφικής «Μνήμη Κώστα Μαλάμου» στην αίθουσα της ΕΗΜ.

Στο Στρατηγείο Εμιν Αγά
Μεθαύριο, Τετάρτη, στις 9.30 π.μ. θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του Εμίν Αγά, στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, στις 12.15 μ.μ. τελετή στη μνήμη των έξι παλλικαριών που έπεσαν στο Λόφο Δουρούτης και στις 13.00 τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Τύμβο Μπιζανομάχων στον λόφο Αβγού. Το βράδυ της ίδιας μέρας (7 μ.μ.) θα γίνει η πανηγυρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, που περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και ομιλίες της κ. Νεκταρίας Ζαγοριανάκου.
Στις 8.15 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο: «Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα» από την Συλλογή της Alpha Bank.

Ανήμερα της επετείου
Ανήμερα της επετείου, την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11.10 π.μ. κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στη συνέχεια δεξίωση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.