Συνδέουν με καινοτόμο τρόπο αρχαία Θέατρα, παράδοση, τοπικά προϊόντα

Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» μπορούν να αναδείξουν την Ήπειρο διεθνώς!

- Εκτενή αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Στ. Μπένος σε συνέδριο της ΚΕΔΕ

- «Πρόκειται για μία νέα μορφή διαχείρισης της προίκας μας…»

DODONH THEATRO EPISKEPTES

• Oι «Πολιτιστικές Διαδρομές στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» αποτελούν αναμφίβολα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ολιστικού τουριστικού προϊόντος που μπορεί να αναδείξει την περιοχή μας στα πέρατα του κόσμου.
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε επίσημα στα Γιάννενα τον περασμένο Νοέμβριο, έχει όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να πετύχει τον στόχο του, που είναι φυσικά η σύνδεση των μνημείων με την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Έχοντας συνολικό μήκος 344 χιλιόμετρα, η «Διαδρομή» διατρέχει τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, περνάει από πέντε αρχαιολογικούς χώρους (Δωδώνη, Νικόπολη, Αμβρακία, Κασσώπη και Γίτανα) και «γεφυρώνει» συνολικά 2.300 χρόνια ιστορίας!

Παράδειγμα προς μίμηση!
Το συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο της χώρας που εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ (2014 – 20) με χρηματοδότηση 37 εκατ. ευρώ, ενώ ανεκτίμητη είναι η προσφορά του «Διαζώματος» και του Προέδρου του Στ. Μπένου, ο οποίος έχει ταυτίσει το όνομά του με τις «Πολιτιστικές Διαδρομές». Μάλιστα, κατά την διάρκεια συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με θέμα «Πολιτισμός - Αθλητισμός: Αναπτυξιακά πρότυπα πόλεων και ποιότητα ζωής», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Δήμο Αλμωπίας, Πέλλας, ο κ. Μπένος αναφέρθηκε στο εγχείρημα αυτό ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιοχές!
«Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα μορφή διαχείρισης της σημαντικότερης προίκας που διαθέτει η χώρα μας, του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού της αποθέματος, με επίκεντρο, πάντα, τη μαγική λέξη "συνέργειες"», εξήγησε ο κ. Μπένος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Διευκρίνισε παράλληλα ότι σε μια τέτοια προσπάθεια ενεργό ρόλο έχουν όλοι: από τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέχρι το κεντρικό κράτος, τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα, τους φορείς του πολιτισμού και της τέχνης και τους πολίτες.

Παράλληλες δράσεις
Με πόλο έλξης τα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, μπορούν να αναδειχθούν και παράλληλες δράσεις, σχετικές με την παράδοση και τις τοπικές γεύσεις, δημιουργώντας έτσι ένα ολιστικό τουριστικό προϊόν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΑΠΕ, ο επισκέπτης που θα ακολουθήσει την «Πολιτιστική Διαδρομή» στα αρχαία Θέατρα της περιοχής, θα μπορεί για παράδειγμα να επισκεφθεί παράλληλα και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, να παρακολουθήσει ένα καλλιτεχνικό δρώμενο λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής και να δει από κοντά πώς γίνεται το τυρί σε ένα παραδοσιακό τυροκομείο. Θα δοκιμάσει το ντόπιο κρασί στο οινοποιείο, τα γλυκά του συνεταιρισμού γυναικών και τις Ηπειρώτικες συνταγές στην ταβέρνα που θα επιλέξει από έναν κατάλογο επιχειρηματιών.

Ταξιδιώτες από Ισπανία!
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών από το εξωτερικό, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον, καθώς βασική επιδίωξη όλων όσων εμπλέκονται, είναι να καταστεί ο καλύτερος πρεσβευτής για την ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής μας.
Η MelodrakmaUniversal παίρνει πρώτη τη σκυτάλη και προσκαλεί σε ένα πρωτότυπο ταξίδι εμπειρίας, ανθρώπους που αγαπούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό, με στόχο να «παντρέψει» για τρεις μέρες το Ταξίδι με το Θέατρο. Η εταιρεία είναι ισπανική, έχει έδρα τη Μαδρίτη, αλλά ως εταιρεία Ελλήνων της διασποράς κάθε χρόνο οργανώνει ένα θεματικό τριήμερο στην Ελλάδα για Έλληνες. Φέτος αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα της «Πολιτιστικής Διαδρομής» της Ηπείρου ως ένα θεατρικό μπουλούκι το οποίο κουβαλάει μαζί του και τους θεατές!
Οι ταξιδιώτες, μέσα σε τρείς ημέρες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαία θέατρα και με το τέλος της ξενάγησής τους να παρακολουθήσουν ένα θεατρικό δρώμενο. Έτσι, οι «τουρίστες» θα μετατρέπονται σε «θεατές» και ο χώρος από «Μνημείο» σε «Θέατρο». Το μοναδικό αυτό Πολιτιστικό Ταξίδι, θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο τις Απόκριες, από 9 έως 11 Μαρτίου. Οι ταξιδιώτες θα γνωρίσουν από κοντά το Θέατρο Δωδώνης, το Θέατρο Κασσώπης και το Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης.