Αδυνατούν να εξοφλήσουν ακόμη και 500 ευρώ

Τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία «πνίγουν» τους μισούς Έλληνες!

Όλοι τώρα… προσβλέπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

«Καμπανάκι» από ΕΚΠΟΙΖΩ: Απροστάτευτη η α’ κατοικία από 1η Μαρτίου

XREH

• Ως μοναδική… σωτηρία για να γλιτώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, λόγω των συσσωρευμένων χρεών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, θεωρούν την ρύθμιση των 120 δόσεων εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!
Μέχρι βέβαια να τεθεί σε ισχύ και επίσημα (Μάρτιο ανακοίνωσε η Κυβέρνηση), οι φορολογούμενοι κρατούν… μικρό καλάθι, καθώς πολλές παρόμοιες «ευνοϊκές» ρυθμίσεις, τελικά αφήνουν εκτός πολλούς οφειλέτες, οι οποίοι δεν πληρούν τα εκτός πραγματικότητας κριτήρια που συνήθως θέτουν!
Την ίδια ώρα, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ κρούει το καμπανάκι κινδύνου για το Νόμο περί προστασίας της α’ κατοικίας, επισημαίνοντας ότι από την 1η Μαρτίου θα είναι παντελώς απροστάτευτη!

Τους «πνίγουν»!
Τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην Κυβέρνηση για περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς ήδη τα χρέη «πνίγουν» τους μισούς Έλληνες!
Χαρακτηριστικό της δεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ότι ένας στους δυο οφειλέτες αδυνατεί να καταβάλλει χρέη που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ! Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, σε σύνολο οφειλετών 4.064.750 κατά το δ΄ τρίμηνο του 2018, 2.219.151 χρωστούν κάτω από 500 ευρώ (το 54,6% του συνόλου των οφειλετών), αριθμός αυξημένος κατά 17.241 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017. Οι οφειλέτες από 500 έως 10.000 ευρώ ανέρχονται σε 1.545.901 (το 38% του συνόλου), οι φορολογούμενοι με χρέη άνω των 100.000 ευρώ έφθασαν τους 42.897 ή το 1,05% του συνόλου των οφειλετών, ενώ αυτοί που χρωστούν ποσά από 10.001 έως 100.000 ευρώ ανέρχονταν σε 256.821 ή στο 6,32% του συνόλου.
Το εντυπωσιακό που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι οι εννιά στους δέκα οφειλέτες έχουν χρέη στην Εφορία που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ!
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση διαμορφώθηκε στα 104,36 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 και ήταν αυξημένο κατά 4,44 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και κατά 1,27 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Εκτός από τις οφειλές προς την Εφορία, αύξηση καταγράφηκε (το τελευταίο τρίμηνο του 2018) και στα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση σύμφωνα με την 4η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2018 του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκε στα 34.786 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 433 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 64 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές.

Καμπανάκι για α’ κατοικία!
Στο μεταξύ η ΕΚΠΟΙΖΩ με ανακοίνωσή της μιλά για παντελώς απροστάτευτη α’ κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από την 1η Μαρτίου. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει «αυτό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο Κατσέλη. Ο νόμος Κατσέλη δίνει τη δυνατότητα, σε όποιον αποδεδειγμένα περιέρχεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, να ρυθμίσει το σύνολο των χρεών του, με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες, και να διασώσει την κατοικία του, αφού καταβάλλει στους πιστωτές τους, εντόκως, με μία μακρόχρονη ρύθμιση το ποσόν το οποίο θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της. Στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης δεν πρόκειται για θεσμό συλλογικής ρύθμισης των χρεών του οφειλέτη αλλά για ένα τραπεζικό προϊόν, για ένα πρόγραμμα ρύθμισης κάποιων δανείων, το οποίο οι τράπεζες θα προσφέρουν ως συμβολικό αντίτιμο για την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη όσον αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας».

Επισημάνσεις
Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα, η οργάνωση των καταναλωτών επισημαίνει, προς το παρόν, και μέχρι να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων τα εξής:
4 Αφορά ενυπόθηκα εξασφαλισμένες οφειλές που την 31.12.2018 ήταν ληξιπρόθεσμες. Επομένως, η ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν αφορά οφειλέτες που θα είναι σε αδυναμία στο μέλλον να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Δεν αφορά οφειλέτες που είναι ήδη σε αδυναμία και βρίσκονται την 31.12.2018 σε μία προσωρινή ρύθμιση (π.χ. καταβολής μόνο τόκων) και συνεπώς δεν είναι η οφειλή τους ληξιπρόθεσμη. Δεν αφορά υπερχρεωμένους οφειλέτες οι οποίοι έχουν πολλές άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως, το στεγαστικό τους δάνειο, για προφανείς λόγους, συνέχιζαν να το αποπληρώνουν.
4 Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται αν οι ενυπόθηκες εξασφαλισμένες οφειλές υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσόν των 130.000 ευρώ. Πρόκειται για την προϋπόθεση που αποκλείει τη μεγάλη κατηγορία των οφειλετών.
4 Προστατεύεται κατοικία με αξία έως 250.000 ευρώ, ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση έχει ελάχιστη πρακτική αξία, λαμβάνοντας υπόψη τους λοιπούς περιορισμούς, και ιδίως το ύψος των οφειλών και των εισοδημάτων.
4 Το εισοδηματικό κριτήριο 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο και μέχρι 3, θα είναι ένας ακόμη κόφτης που δεν θα επιτρέψει την ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση πολλών υπερχρεωμένων.
4 Δεν προκύπτει καταρχήν καμία συμφωνία διαγραφής υπολοίπου οφειλής. Αυτό που αντίθετα προκύπτει είναι ότι το μη εντασσόμενο στη ρύθμιση ποσόν οφειλής παραμένει, η τράπεζα μπορεί να το διεκδικήσει με άλλους τρόπους (υπόλοιπη περιουσία, εγγυητές).