Χιλιάδες Γιαννιώτες παρακολούθησαν την καθιερωμένη παρέλαση

Λαμπρές οι επετειακές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων

Θερμή υποδοχή σε μαθητές, συλλόγους, εθελοντές, Στρατό, Αστυνομία αλλά και στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου»

• Μηνύματα ενότητας έστειλαν οι εκπρόσωποι των Αρχών

ELEYTHERIA 2019

• Μπορεί να ήταν… υποβαθμισμένη φέτος η κυβερνητική εκπροσώπηση στις εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων και αυτές να έγιναν χωρίς την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως συνέβη πέρυσι, ωστόσο ο εορτασμοί για την 106η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης υπήρξαν λαμπροί.
Το αποκορύφωμά τους ήταν φυσικά η μεγάλη παρέλαση την οποία, χάρη στον καλό καιρό, παρακολούθησε περισσότερος κόσμος από ποτέ! Όσο για τους βουλευτές και τις τοπικές Αρχές, όλοι ανεξαιρέτως στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για την ανάγκη η χώρα να λάβει υπόψη το παράδειγμα των αγωνιστών του 1912 – 13 και να προχωρήσει μπροστά με ενότητα!
Λαμπρές εκδηλώσεις
Παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, του πρ. Υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, αυτοδιοικητικών παραγόντων και εκπροσώπων στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας τελέστηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων η επίσημη δοξολογία για την 106η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Σ’ αυτήν χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μάξιμος.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων δίπλα από το Ρολόι παρουσίας σύσσωμων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών Αρχών, οι οποίες επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Τους επισήμους υποδέχθηκε με σύντομο χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος χάρισε στην κ. Τζούφη ένα βιβλίο.
Εντυπωσιακή παρέλαση
Εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Την παρακολούθησε πλήθος Γιαννιωτών που κατέκλυσε το κέντρο της πόλης από το ύψος της Στρατολογίας στη Λεωφόρο Δωδώνης και μέχρι την κάτω Πλατεία.
Παρέλασαν μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, πρόσκοποι, χορευτικά συγκροτήματα, Κύπριοι φοιτητές, Μανιάτες, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας κ.λ.π., τους οποίους και καταχειροκρότησαν οι πολίτες. Για πρώτη φορά φέτος συμμετείχαν στην παρέλαση και τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής και Κόνιτσας, τα οποία επίσης υποδέχθηκαν οι Γιαννιώτες με πολύ θερμό χειροκρότημα!
Τα μηνύματα
Την ανάγκη ενότητας και δουλειάς προκειμένου η χώρα να πορευθεί σ’ ένα καλύτερο δρόμο τόνισαν με τα μηνύματά τους οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι Περιφέρειας και Δήμου στο πλαίσιο των προχθεσινών επετειακών εκδηλώσεων.
• Η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η οποία εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα νέα παιδιά αλλά και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».
• Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ως εκπρόσωπος της Βουλής, σημείωσε πως «με μεγάλη αυτοπεποίθηση πια μπορούμε ως χώρα να προχωρήσουμε μπροστά, με ένα προοδευτικό πρόσημο για την επόμενη ημέρα».
• Ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος τόνισε πως «σήμερα είμαστε μια πόλη με εξαιρετικές δυνατότητες και ολοκληρωμένες υποδομές. Μία πόλη που κάνει τεράστια προσπάθεια για την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά».
• Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας υπογράμμισε πως «όπως κατακτήσαμε την ελευθερία μας μετά από 483 χρόνια σκλαβιάς με αγώνα και σύνεση, έτσι καλούμαστε να ξανακατακτήσουμε και να εδραιώσουμε την προκοπή που μας λείπει. Μέσα στο 2019 θα κληθούμε με σύνεση να αποφασίσουμε για τη δρομολόγησή της».
• Η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου δήλωσε χαρούμενη που ξαναβρέθηκε στην πόλη, τονίζοντας με έμφαση πως «υποχρέωσή μας είναι να δουλέψουμε ώστε να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων».
• Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε ότι «έχουμε υποχρέωση απ’ τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, όλοι μαζί να αλλάξουμε σελίδα. Αν όμως δεν κάνουμε δουλειά ουσίας δε θα βγούμε ποτέ απ’ τα μνημόνια, δε θα φτιάξουμε μια Ελλάδα δυνατή, με αξίες και αρχές».
• Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας επισήμανε πως «η εσωτερική ηθική και οι αρχές που είχαν οι αγωνιστές του 1912 – 13 και οδήγησαν τη χώρα στην επόμενη μέρα πρέπει να είναι και οι δικές μας αρχές ώστε να πάμε τον τόπο μπροστά».