Ενώ κατά τον Πρόεδρο είναι «όλα καλώς καμωμένα»…

Έντονες οι αντιπαραθέσεις στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων!

- «Σφυροκόπημα» Γρηγόρη Γκίκα κατά Ι. Μήτση – Δημ. Δημητρίου με αφορμή τον απολογισμό πεπραγμένων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ.

EPIMELHTHRIO IOANNINON EISODOS

• Οι έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Διοίκηση του φορέα και κυρίως του Προέδρου του Ιωάννη Μήτση και του Αντιπροέδρου Δημήτρη Δημητρίου, με τον επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Γρηγόρη Γκίκα, σημάδεψαν την πορεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων τον τελευταίο χρόνο.
Αυτό φάνηκε και προχθές κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου όπου ο κ. Μήτσης, στο πλαίσιο του απολογισμού πεπραγμένων που έκανε, βρήκε την αφορμή να επιτεθεί κατά του κ. Γκίκα, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει αφήσει τη Διοίκηση σε… χλωρό κλαρί!
Από τη μεριά του ο Γρηγόρης Γκίκας, μιλώντας χθες σχετικά στον «Π.Λ.», προέβη σ’ ένα πραγματικό… σφυροκόπημα κατά των κ.κ. Μήτση και Δημητρίου για τα έργα και τις ημέρες τους, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που τους ενοχλεί είναι η διαρκής ανάδειξη θεμάτων, καθώς είχαν συνηθίσει να λειτουργούν ως «κλειστό κλαμπ»!

Επίθεση από Μήτση
Στην έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του έτους 2018, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με τον οικονομικό απολογισμό και τον ισολογισμό να ψηφίζονται κατά πλειοψηφία. Συνολικά, για την περασμένη χρονιά τα έσοδα ανήλθαν σε 667.513,61 ευρώ και τα έξοδα ήταν 592.064,49 ευρώ. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στις 75.000 ευρώ.
Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων της παρούσας Διοίκησης, ο Πρόεδρος Ιωάννης Μήτσης βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Αντιπολίτευση, την οποία χαρακτήρισε «εμμονική», «εμπαθή» και «καταστροφική» για την πρόοδο των επιμελητηριακών θεμάτων, ενώ για τον επικεφαλής της, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν συνεισέφερε ούτε κατ’ ελάχιστον με προτάσεις στα θέματα που μας απασχόλησαν. Τον εν λόγω συνάδελφο απασχόλησε μόνο ένα θέμα, μόνο μια καταγγελία και στόχος του ήμουν πάντα εγώ, ασχέτως αν η ουσία της καταγγελίας δε με αφορούσε». Παράλληλα, προκάλεσε τον κ. Γκίκα να αποδείξει με στοιχεία το βάσιμο των καταγγελιών που κάνει εδώ και ένα χρόνο σε βάρος του.

«Σφυροκόπημα» Γκίκα!
Σκληρή απάντηση έδωσε χθες ο Γρηγόρης Γκίκας, τονίζοντας στον «Π.Λ.» ότι «αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι αναδεικνύονται θέματα και γίνονται προτάσεις, Είχαν μάθει το Επιμελητήριο να είναι ένα κλειστό κλαμπ. Όμως εγώ θα εξακολουθήσω να κάνω αυτό στο οποίο με έταξαν οι Γιαννιώτες επιχειρηματίες, θα αναδεικνύω θέματα και θα προσπαθώ να φέρω πιο κοντά το Επιμελητήριο».
Ο κ. Γκίκας επιμένει ότι η σημερινή Διοίκηση του Επιμελητηρίου προήλθε μέσα από μία «ανίερη» συμμαχία, υπενθυμίζοντας ότι στη δεύτερη περσινή ψηφοφορία ο Δημ. Δημητρίου, ο οποίος στηρίχθηκε από τη σημερινή παράταξη της Αντιπολίτευσης, δεν ψήφισε καν τον εαυτό του!

Σύγκρουση συμφερόντων
Βασικά θέματα για τον ίδιο παραμένουν επίσης το αν ο Δημήτρης Δημητρίου, το χρονικό διάστημα που ήταν μέλος του Δ.Σ. της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου- Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, παρείχε και υπηρεσίες έναντι αμοιβής σε δικαιούχους των ενισχύσεων, γεγονός που σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων, αλλά και το αν υπάρχει συγγενική σχέση του Αντιπροέδρου με στέλεχος της Διαχειριστικής Πατρών που εργάζεται στα Γιάννενα. «Προχθές έθεσα επίμονα τα ερωτήματα αυτά στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, αλλά ούτε ο κ. Μήτσης ούτε ο κ. Δημητρίου μου απάντησαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Προτάσεις κάνουμε…»
Ο Γρ. Γκίκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιμονή του Προέδρου του Επιμελητηρίου να κάνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. κεκλεισμένων των θυρών, παρόλο που πρέπει να είναι δημόσιες. Όπως είπε, «μας έταξαν οι Γιαννιώτες επιχειρηματίες να κάνουμε προτάσεις, να προάγουμε τα επαγγέλματα κι αυτό κάνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, ζήτησα να υπάρχει συνεργασία του Επιμελητηρίου με τα ΙΕΚ και το Πανεπιστήμιο ώστε να μας βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστούμε κάποια μελέτη, χωρίς να ξοδεύουμε χρήματα. Επίσης προτείναμε να συνεργαστούμε με τα ΙΕΚ ώστε να συμπεριλάβουν κι άλλες ειδικότητες για να βγάζουν ανθρώπους με πιστοποίηση που θα απασχολούνται σε παραγωγικούς φορείς. Ούτε αυτό το θέμα συζητήθηκε».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, σε όλες τις έως ώρα συνεδριάσεις έχουν μπει πολύ συγκεκριμένα θέματα, όπως το φυσικό αέριο ή το Αεροδρόμιο, όμως ενέργειες από πλευράς του κ. Μήτση και του Επιμελητηρίου, πέραν κάποιας επιστολής στον υπουργό, δεν έχουν υπάρξει.

Ο απολογισμός
Στο απολογισμό του ο Ι. Μήτσης αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη αλλαγή στις σχέσεις επιχειρήσεων – Επιμελητηρίου, με δράσεις, όπως η τακτική ενημέρωση των μελών του μέσω newsletter και η διενέργεια έρευνας μέσω ερωτηματολογίου, για τα ενδιαφέροντα και τα αιτήματα των επιχειρήσεων, στις παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου για θέματα όπως το φυσικό αέριο, το Αεροδρόμιο, οι οδικές συνδέσεις κτλ. αλλά και σε θέματα που προέκυψαν το διάστημα αυτό, όπως οι μονάδες βιομάζας στη ΒΙΠΕ, το έργο της Λεωφόρου Νιάρχου κ.λ.π.. Μίλησε επίσης για τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε εμπορικές εκθέσεις, το Γραφείο της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ενημέρωσης Οφειλετών, αλλά και για την προώθηση ανέγερσης νέου επιμελητηριακού μεγάρου.