Να τους δοθούν χρηματοδοτικά «εργαλεία»

Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από προσέλκυση επενδύσεων…

- Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Το συγκεντρωτικό Κράτος της έχει αφαιρέσει «οξυγόνο»…

- Στα προβλήματα που θα δημιουργήσει η απλή αναλογική αναφέρθηκε ο Αλ. Καχριμάνης

EYRO KLEIDI

• Ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στον πυρήνα τους την παροχή χρηματοδοτικών «εργαλείων» προς την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης, κατά την ομιλία του στο οικονομικό «φόρουμ» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στους Δελφούς.
Στη θεματική συζήτηση με θέμα «Προκλήσεις μίας ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» ο Πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι το συγκεντρωτικό κράτος έχει αφαιρέσει το «οξυγόνο» από τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή τους προοπτική, γι’ αυτό και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Πρέπει να γίνει εδώ και τώρα η μεγάλη αλλαγή»!
Μάλιστα ο Γ. Πατούλης ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου Περιφέρειες και Δήμοι ν’ αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση της Περιφερειακής και Τοπικής ανάπτυξης, προσδιόρισε την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα διασφαλίσουν την αυτονομία της.

Δυσδιάκριτα τα όρια
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε επίσης πως αυτή τη στιγμή τα όρια στις σχέσεις μεταξύ του κράτους με τις Περιφέρειες, των Περιφερειών με τους Δήμους αλλά και του κράτους με τους Δήμους, είναι δυσδιάκριτα και ενισχύουν τις παθογένειες και ανέφερε πως πολιτεία και Αυτοδιοίκηση πρέπει να ομονοήσουν ότι απαιτείται ένα κράτος πολυεπίπεδο και επιτελικό, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Κληθείς να σχολιάσει τους ρυθμούς απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων σημείωσε πως πρέπει να επιταχυνθούν και υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ισότιμη ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εξαιτίας της καθυστέρησης σε πολλές περιπτώσεις, ωρίμανσης των σχετικών μελετών, συνέπεια της έλλειψης προσωπικού.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Πατούλης επισήμανε: «Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώνουν άλλο οι πολίτες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και να ενισχύσουμε το επιχειρείν, αν θέλουμε να μην χάσει η Ελλάδα τον τρένο της ανάπτυξης».

«Παρών» και ο Αλ. Καχριμάνης
Το «παρών» στο οικονομικό «φόρουμ» έδωσε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος μιλώντας στην Ενότητα «Τοπική και Περιφερειακή Διακυβέρνηση και Περιφερειακά Ταμεία της Ε.Ε.», τόνισε ότι «το κεντρικό Κράτος ποτέ δεν στήριξε και δεν είδε με καλό μάτι διαχρονικά την Αυτοδιοίκηση, είτε Α’ είτε Β’ βαθμού. Ένα Κράτος το οποίο δεν είναι αποτελεσματικό, όπως είναι το ελληνικό, έχει ανάγκη από πολύ δυνατή αυτοδιοίκηση».

Για την απλή αναλογική
Ειδική αναφορά έκανε και στην απλή αναλογική, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει αποτελεσματικότητα! «Μέχρι να ισορροπήσουν οι παρατάξεις που θα συμμετέχουν είτε σ’ ένα περιφερειακό συμβούλιο, είτε σ΄ ένα δημοτικό, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια. Ούτε προϋπολογισμό δεν θα έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Καχριμάνης.