Έχοντας νωπή την εντολή του Γιαννιώτικου λαού…

Να αποφασίσει η νέα Δημοτική Αρχή για την τελική μορφή της πλατείας!

- Ζητούμενο η ομοφωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων για τον τελικό σχεδιασμό της

- Τι ειπώθηκε στο Δημοτ. Συμβούλιο

GIANNENA PLATEIA MAKETA 5 3 19

• Στον… τοίχο έστησε η Αντιπολίτευση την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την παραλαβή των μελετών για τις παρεμβάσεις στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων και το παραλίμνιο μέτωπο. 

Τις περισσότερες αντιδράσεις εισέπραξε η ανάπλαση της πλατείας, με τις παρατάξεις να καταγγέλλουν την Δημοτ. Αρχή για την στάση που κρατά πάνω σ’ ένα θέμα, για το οποίο μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας έχει εκφράσει ενστάσεις από την πρώτη στιγμή που οι μακέτες είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ούτε το γεγονός ότι το «μαύρο» που επιλέχθηκε αρχικά, στην τελική μακέτα εμφανίστηκε γκρι, μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις των διαφωνούντων για την συνολική εικόνα της πλατείας!

Γιατί τόση βιασύνη;
Και είναι πράγματι άτοπο τόσο σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη για τις οποίες εκφράζονται πολλές αντιρρήσεις και δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων να προωθούνται με διαδικασίες – εξπρές, όταν μάλιστα αυτές θα κληθούν να υλοποιηθούν από την επόμενη Δημοτική Αρχή.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιούνται συμπολίτες γιατί η Δημοτ. Αρχή Μπέγκα βιάζεται να παραλάβει τις μελέτες, ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν θα ήταν πιο σωστό, έχοντας νωπή την εντολή του Γιαννιώτικου λαού, να αποφασίσει η νέα Διοίκηση του Δήμου για την τελικά μορφή της πλατείας;
Από την μια ακούει κανείς τον Δήμαρχο Θ. Μπέγκα να κάνει λόγο για «πλατεία με… αυτοπεποίθηση» και από την άλλη την Αντιπολίτευση να εξαπολύει φαρμακερά βέλη κυρίως για τον τρόπο που επέλεξε η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει την διαδικασία. Οι ενστάσεις και οι καταγγελίες των παρατάξεων πολλές, γι’ αυτό το λόγο και μόνο θα έπρεπε να μην μπαίνουν σημαντικές παρεμβάσεις της πόλης στο προεκλογικό παιχνίδι των επίδοξων διεκδικητών του Δήμου.

Η Δημ. Αρχή
Κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφερόμενος στις δυο μελέτες (ανάπλαση κεντρικής πλατείας και της παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή «Μάτσικας»), τόνισε ότι «παρεμβαίνουμε με σχέδιο, με όραμα και με συνέπεια για να αναπλάσουμε, να αναβαθμίσουμε και τελικά να παραδώσουμε δύο κοινόχρηστους χώρους που για χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί από λάθος επιλογές».
Για την παραλαβή της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την κεντρική πλατεία ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θ. Μανταλόβας στην εισήγησή του σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η Δημοτική Αρχή υλοποιεί ένα εμβληματικό έργο και πιστεύει τεκμηριωμένα, ότι το συνολικό αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι υψηλής ποιοτικής στάθμης, σύγχρονο, με πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πάνω από όλα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας «νέας περιόδου» για την πλατεία μας…».
Στη συνέχεια ο Παύλος Βλαστός, εκ μέρους της ομάδας που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου και του σκεπτικού του γύρω από τη νέα πλατεία που οραματίστηκε και σχεδίασε η ομάδα του.

Αλαζονική συμπεριφορά
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και υποψ. δήμαρχος Ν. Γκόντας, κατήγγειλε την Δημοτική Αρχή για αλαζονική συμπεριφορά, καθεστωτική αντίληψη και ότι λειτουργεί πάντοτε παρασκηνιακά, αγνοώντας το σώμα, το οποίο είναι το κυρίαρχο και το οποίο πρέπει να έχει τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την πόλη. «Μας φέρνετε για έγκριση την μελέτη ανάπλασης της πλατείας Πύρρου, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει η ανάλογη ενημέρωσή μας. Είναι μόνιμη η τακτική σας, κάτι που δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε και είναι φυσικό να αρνηθούμε συμμετοχή σε τέτοιου είδους αλχημείες. Προκύπτουν ένα σωρό ζητήματα από την εφαρμογή μιας τέτοιας μελέτης, όπως είναι η εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης, και οι εν γένει παρεμβάσεις στην πόλη μας. Εντελώς αυθαίρετα γίνονται παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, όπως πρόσφατα έγινε με την πλατεία Αίγλης, κάτι που ουδέποτε ήλθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Γκόντας.

Αντιδημοκρατική συμπεριφορά
Ως βαθιά αντιδημοκρατική χαρακτήρισε την συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, καταγγέλλοντάς την ότι αντιμετωπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο ιδιοκτησιακά και με καθεστωτικές νοοτροπίες, αφού -όπως αναφέρει- δεν απέστειλε καμία εισήγηση για το σοβαρότατο ζήτημα της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, το οποίο απασχολεί βαθύτατα την πόλη.
Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και δημόσια «την απαράδεκτη μεθόδευση, την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δημιουργία τετελεσμένων από τη Δημοτική Αρχή, η οποία προφανώς αντιλαμβάνεται την επερχόμενη παταγώδη ήττα της και σπεύδει να “τακτοποιήσει εκκρεμότητες”».

Εσπευσμένες αποφάσεις…
Το δικό της σχόλιο για όσα διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο σχολίασε με ανακοίνωσή της η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» με επικεφαλής και υποψ. Δήμαρχο τον Μ. Ελισάφ. «Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων, με την απουσία δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες ζήτησαν περισσότερο χρόνο ώστε να ενημερωθούν αφού δεν είχαν λάβει έγκαιρα καμία εισήγηση. Η συζήτηση με τους θεσμοθετημένους φορείς ανύπαρκτη. Η συζήτηση με τους πολίτες δεν έγινε ποτέ. Ούτε υπήρξε διαβούλευση, την οποία αρέσκεται να προβάλει για ελάσσονα ζητήματα η Δημοτική Αρχή. Η κεντρική πλατεία της πόλης δεν είναι πεδίο πειραματισμών. Ούτε μπορούν τόσο κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου», τονίζεται μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.
Και καταλήγοντας επισημαίνει: «Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας απαιτεί συναίνεση. Ως έργο που δεν επείγει, καθώς υπάρχουν δεκάδες άλλα προβλήματα στην πόλη που απαιτούν λύσεις, πρέπει να εξεταστεί με ηρεμία και με συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην κοινωνία».