Αντί να βάλει φρένο στη διαρκή υποβάθμιση του οικοσυστήματος

Με το Π.Δ. επιχειρείται περιβαλλοντικό «έγκλημα» σε βάρος της Παμβώτιδας!

Καταστροφική χαρακτηρίζει ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αρ. Σωτηριάδης τη διατήρηση των αναχωμάτων Κατσικά και Αμφιθέας και καλεί σε πανστρατιά για τη σωτηρία της λίμνης

LIMNH PAMBOTIDA KALAMIA

• Μπορεί κανείς να φανταστεί τα Γιάννενα χωρίς τη λίμνη τους; Δύσκολο… Είναι η Παμβώτιδα που δίνει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου τη μοναδική της φυσιογνωμία και έχει συντελέσει καθοριστικά στη μετατροπή της σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Η λίμνη όμως δεν είναι μόνο ένα στολίδι. Πάνω απ’ όλα είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός, ένα σπάνιο οικοσύστημα, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί τα… πάνδεινα εξαιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης παρέμβασης πάνω του που ευθύνεται για την ορατή υποβάθμισή της, αλλά και για την αισθητή συρρίκνωση της έκτασής της.
Πολλοί θεωρούν ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα δοθεί η δυνατότητα προστασίας της Παμβώτιδας από περαιτέρω κακοποίηση. Ωστόσο, πολλοί επίσης είναι εκείνοι, οι οποίοι τονίζουν ότι το Π.Δ. για τη λίμνη θα επισφραγίσει την καταστροφή της. Ένας από αυτούς τους τελευταίους είναι ο επί σειρά ετών πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων Αριστείδης Σωτηριάδης.

Κάποτε έπιναν νερό!
Παλιότερα και τουλάχιστον ως τη δεκαετία του ΄60, οι Γιαννιώτες κολυμπούσαν, έπλεναν τα ρούχα τους στα νερά της Παμβώτιδας αλλά και έπαιρναν νερό από αυτήν για να πιουν και για οικιακή χρήση. Σημάδι του πόσο καθαρή ήταν η λίμνη!
Μετά όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η πόλη γιγαντώθηκε, εκατοντάδες αποχετεύσεις βγήκαν στην Παμβώτιδα, τα όμβρια ύδατα που ξεπλένουν τους ρύπους από τους δρόμους της πόλης επίσης καταλήγουν σ’ αυτήν, όπως και τα απόβλητα πτηνοτροφικών μονάδων κι άλλων επιχειρήσεων του Λεκανοπεδίου.
Κάπως έτσι, ήρθε η ρύπανση και η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών της, που έφτασε σήμερα σε σημείο να… φοβάται κανείς να βάλει χέρι μέσα σ’ αυτά!

Το Π.Δ. για τη λίμνη
Σήμερα τα πράγματα είναι δύσκολα για τη λίμνη και τα τελευταία 20 χρόνια περίπου... καλά κρατούν οι συζητήσεις για το πώς αυτή θα προστατευθεί αποτελεσματικά.
Ωστόσο, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, με βασικότερα τον Βιολογικό Καθαρισμό, ο οποίος όμως δεν επαρκεί πλέον και το μεγάλο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, αν και εξακολουθούν να καταλήγουν λύματα στην Παμβώτιδα!
Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη, το οποίο, έχοντας περάσει από… σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια, δόθηκε τελικά πρόσφατα σε διαβούλευση, φαντάζει ως η τελευταία και πιο ουσιαστική ευκαιρία για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία και να προστατευθεί το οικοσύστημά της.

Ο Άρης Σωτηριάδης
Αντιμετωπίζει όμως το νέο Π.Δ. τα ουσιαστικά προβλήματα της Παμβώτιδας; Πιθανώς κάποια από αυτά, όχι όμως τα σημαντικότερα, που κατά τον Αριστείδη Σωτηριάδη είναι τα αναχώματα του Κατσικά και της Αμφιθέας, τα οποία στερούν από τη λίμνη τη δυνατότητα του αυτοκαθαρισμού και της επικοινωνίας με τοπικές πηγές. Σε εκτενή επιστολή του προς τον «Π.Λ.» (δημοσιεύεται ολόκληρη στη σελίδα 7) ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, άνθρωπος ο οποίος έχει δώσει τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλες μάχες για την Παμβώτιδα, τονίζει πως με το Διάταγμα το οικοσύστημα της λίμνης οδηγείται σε μη αναστρέψιμη καταστροφή.

«Περιβαλλοντικό έγκλημα…»
Ο κ. Σωτηριάδης σημειώνει ότι με το Π.Δ. επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η λίμνη για την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, για την μετατροπή της παρόχθιας ζώνης της σε οικιστική περιοχή... ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και κάνει λόγο για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα που δεν έχει προηγούμενο», καθώς ύψιστης οικολογικής αξίας υγροβιότοποι μετατρέπονται σε χερσαία έκταση. Προειδοποιεί δε, ότι αν καταστραφεί το οικοσύστημα της Παμβώτιδας, τότε αυτή δε θα ξαναγίνει ποτέ φυσική λίμνη.
Κλείνοντας, ο πρ. Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων καλεί όλους τους φορείς της πόλης, όπως το Πανεπιστήμιο, τους βουλευτές, τα Επιμελητήρια κλπ. να πάρουν θέση και να εμποδίσουν την καταστροφή της λίμνης.