Αγγίζουν το 100 % οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης

Τα Γιάννενα κορυφαίος προορισμός και για το τριήμερο της Αποκριάς!

- Πόλος έλξης οι πατροπαράδοτες Τζαμάλες, τονίζει στον «Π.Λ.» ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Στάθης Σιούτης

- Υψηλή επισκεψιμότητα θα έχουν Μέτσοβο, Ζαγόρι, Τζουμέρκα • Ξεκινούν και οι σχολικές εκδρομές…

MOLOS KAFETERIES KOSMOS

• Την τιμητική τους θα έχουν για μία ακόμη χρονιά, για το τριήμερο της Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας, τα Γιάννενα και γενικότερα ο Νομός Ιωαννίνων, με την επισκεψιμότητα φέτος να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Με βάση τις κρατήσεις, στα ξενοδοχεία της πόλης αλλά και στα ορεινά δε θα πέφτει… καρφίτσα, αφού οι πληρότητες αγγίζουν το 100%, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης. Φυσικά, πόλο έλξης τουριστών αποτελούν οι πατροπαράδοτες Τζαμάλες που θα ανάψουν σ’ όλη την πόλη το βράδυ της Κυριακής, με τα ταξιδιωτικά γραφεία ανά την Ελλάδα να τις αναφέρουν ως ένα από τα κορυφαία αποκριάτικα δρώμενα της χώρας, ενώ το δικό του ρόλο παίζει και ο καιρός, ο οποίος θα είναι καλός!
Τα Γιάννενα δε θα… αδειάσουν όμως από επισκέπτες μετά την Αποκριά, καθώς ξεκινάει η περίοδος των σχολικών εκδρομών! Στο μεταξύ, με βάση στοιχεία του ΣΕΤΕ, η Ήπειρος (όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.») κατέχει για τον Ιανουάριο την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών της.

Υψηλές πληρότητες
Τις υψηλότερες πληρότητες των τελευταίων ετών καταγράφουν τα καταλύματα στην πόλη των Ιωαννίνων για το τριήμερο Αποκριάς – Καθαράς Δευτέρας. Μέχρι χθες, οι κρατήσεις στην πόλη άγγιζαν το 95%, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Στάθης Σιούτης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι τα λίγα δωμάτια που είχαν απομείνει θα κλείσουν σήμερα! Κάπως έτσι, συνεχίζεται η ανοδική τουριστική πορεία της περιοχής μας την περίοδο της Αποκριάς.
Οι πιο πολλοί επισκέπτες θα είναι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, βασικό ρόλο παίζουν τόσο οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν βγάλει τα Γιάννενα από τη γεωγραφική απομόνωση, όσο και οι αυξημένες πτήσεις από και προς το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων μετά την έναρξη δρομολογίων και από την εταιρία «Sky Express».

Πόλος έλξης οι Τζαμάλες!
Οι παραδοσιακές Τζαμάλες, οι φωτιές που θ’ ανάψουν την ερχόμενη Κυριακή στις περισσότερες γειτονιές της πόλης, αλλά και εκτός αυτής, γύρω από τις οποίες οι μασκαρεμένοι θα στήσουν χορούς είναι το γιορτινό δρώμενο που ελκύει τους περισσότερους τουρίστες στα Γιάννενα.
Σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία απ’ όλη την Ελλάδα κατατάσσουν σταθερά τα Γιάννενα στους καλύτερους προορισμούς για τις Απόκριες (μαζί με Πάτρα, Ξάνθη, Νάουσα κ.λ.π.) και προσφέρουν και φέτος τουριστικά «πακέτα» με επίκεντρο τις Τζαμάλες, ένα έθιμο ξεχωριστό, όπως τις περιγράφουν, που αναβιώνει κάθε χρόνο την Κυριακή της Αποκριάς. Yπάρχουν φυσικά και πολλά άλλα δρώμενα, όπως το Καρναβάλι του Κατσικά, χοροί, πάρτι κ.λ.π. που επίσης συγκεντρώνουν πολύ κόσμο (η πλήρης ατζέντα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του τριημέρου στη σελίδα 5).
Όσο για τις τιμές, αυτές στα καταλύματα της πόλης παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι και είναι για κάθε βαλάντιο. Για παράδειγμα, τα δίκλινα δωμάτια με πρωινό ξεκινούν απ’ τα 50 και φτάνουν ως τα 180 ή και 220 ευρώ!

Στον υπόλοιπο Νομό…
Φυσικά, ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών βρίσκεται και το Μέτσοβο, το οποίο, πέρα από τη φυσική ομορφιά, διαθέτει σε λειτουργία και Χιονοδρομικά Κέντρα, αλλά και το Ζαγόρι, τα χωριά του οποίου επίσης δέχονται πλήθη επισκεπτών γιορτινά τριήμερα όπως αυτό που έρχεται. Μιλώντας χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου τόνισε ότι η εικόνα όσον αφορά στην τουριστική κίνηση των ημερών είναι καλή και οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι ικανοποιημένοι. Πολλούς επισκέπτες εξάλλου θα υποδεχθούν και τα γραφικά Τζουμέρκα, τα οποία ακολουθούν ανοδική τουριστική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Οι σχολικές εκδρομές
Και μετά τις Απόκριες τι; Από τα μέσα Μαρτίου ξεκινούν οι σχολικές εκδρομές, πράγμα που σημαίνει ότι τα καταλύματα των Ιωαννίνων θα είναι γεμάτα τα τριήμερα, όπως ανέφερε ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων. Φέτος, μάλιστα, αναμένεται να έρθουν στην πόλη ακόμα περισσότερα σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτό μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε σταματούν οι εκδρομές. Πάντως, τα Γιάννενα έχουν περάσει στη δεύτερη θέση του καταλόγου των δημοφιλέστερων προορισμών για σχολικές εκδρομές μετά τη Θεσσαλονίκη και σ’ αυτό βοηθούν τόσο οι οδικοί άξονες όσο και το γεγονός ότι μπορεί κανείς να συνδυάσει την εκδρομή εδώ με επίσκεψη σε Ζαγόρι και Μέτσοβο, ενώ ρόλο παίζουν τα αξιοθέατα της πόλης, το καλό φαγητό και οι πολλές ευκαιρίες που προσφέρει για διασκέδαση.