Η Ε.Ε. «πετσοκόβει» τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ

1,2 δισ. χάνουν οι αγρότες μας από Ευρωπαϊκές ενισχύσεις!

- Ευθύνες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ολιγωρία και έλλειψη στρατηγικής καταλογίζει η αντιπολίτευση

- Μετά τις εκλογές η «επισφράγιση» της απόφασης

AGROTHS TRAKTER

• «Κακά μαντάτα» έρχονται για τους Έλληνες αγρότες από την προωθούμενη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027, καθώς πρόκειται να χάσουν συνολικά 1,2 διςσ. ευρώ από τις Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις!
Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τους αγρότες μας καθώς η ΚΑΠ είναι το βασικό εργαλείο που επηρεάζει αποφασιστικά τις δομές της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών.
Ειδικά δε για τους Ηπειρώτες αγρότες, αποτελεί το βασικό στήριγμά τους, καθώς χωρίς τις κοινοτικές ενισχύσεις ο πληθυσμός τους και ειδικά αυτός των ορεινών περιοχών, θα είχε συρρικνωθεί στα επίπεδα περί του μηδενός!
Η μείωση θεωρείται αναπόφευκτη, με τη μόνη διαφορά πως η οριστική απόφαση από την Ε.Ε., όπως είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είναι προφανές ότι αυτό βολεύει τα μέγιστα τη σημερινή υπό αποδόμηση Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα ήθελε να ψηφιστεί η νέα ΚΑΠ επί των ημερών της προσθέτοντας έναν ακόμη πρόβλημα που «θρυμματίζει» την εικόνα της στον αγροτικό κόσμο, καθώς μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει και οι Ελληνικές εθνικές εκλογές και έτσι η «καυτή πατάτα» θα παραδοθεί στην επόμενη Κυβέρνηση.
Αν και ο Υπουργός απέδωσε τη μείωση της ΚΑΠ που προτείνει η Ε.Ε. στο Brexit και τις αυξημένες δαπάνες για την ασφάλεια και το προσφυγικό, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στη Βουλή αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες του ιδίου, αλλά και της Κυβέρνησης συνολικότερα να παρέμβουν αποφασιστικά στις διαδικασίες.

Απούσα η Κυβέρνηση
Η βουλευτής της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, καταλόγισε πλήρη απουσία της Κυβέρνησης από τη διαπραγματευτική διαδικασία και έλλειψη στρατηγικής. Μέχρι και ο πρώην Υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου- είπε η βουλευτής της Ν.Δ.- αναγκάστηκε με άρθρο του να επισημάνει την αδιαφορία και τις ευθύνες της νυν πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος για τα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Τζελέπης, που επισήμανε το… επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, πως «για πρώτη φορά η χώρα μας θα πάρει μειωμένα κονδύλια. Από τα 19.5 δις της τρέχουσας περιόδου έχουμε μείωση 1,26 δις ευρώ. {…} Ποτέ μέχρι πρότινος οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει φέρει τόσο μειωμένο προϋπολογισμό στην Κ.Α.Π. ακόμη και στις δυσκολότερες περιόδους, κάτι που το πετυχαίνετε εσείς σήμερα. Είστε πραγματικά “πρωταθλητές” ενάντια στα συμφέροντα της χώρας σε οποιαδήποτε συμφωνία κάνετε σε όλα τα επίπεδα».

Τι (δεν) έκανε ο Τσίπρας;
Στο κάδρο των ευθυνών για τη δυσάρεστη τροπή που παίρνει η υπόθεση των ΚΑΠ, έχει μπει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Υπουργός Στ. Αραχωβίτης, υποστήριξε πως «η χώρα μας σε ανώτατο επίπεδο έχει εναντιωθεί στην οποιαδήποτε μείωση προϋπολογισμού, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και τρόπους για την απόκρουση της οποιασδήποτε μείωσης». «Που τα είπε αυτά ο κ. Τσίπρας. Δεν βρήκα πουθενά τέτοια παρέμβασή του. Θα ζητήσω τα επίσημα πρακτικά από τη Σύνοδο Κορυφής», ήταν η απάντηση της κ. Αραμπατζή, αμφισβητώντας τα λεγόμενα του Υπουργού.

Οι επιπτώσεις της μείωσης
Οι επιπτώσεις από την μείωση των πόρων της Κ.Α.Π. θα είναι πολύπλευρες, όπως επισήμανε ο κ. Τζελέπης, καθώς μεταξύ άλλων:
- Το 40% των άμεσων ενισχύσεων προτείνεται από την Επιτροπή, να καταβάλλεται μέσω δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το νούμερο είναι τεράστιο. Δημιουργούνται επίσης και ερωτήματα, όταν προτείνονται ενιαίες- οριζόντιες περικοπές για όλες τις χώρες, τη στιγμή που τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις ζώνες εντατικής βοοτροφίας και η Ελλάδα, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δεν συγκαταλέγονται σε αυτές.
- Αν τελικά ισχύσει ο προϋπολογισμός που έχει προτείνει η Επιτροπή, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι ο μεγάλος «χαμένος» αυτής της διαπραγμάτευσης, διότι μειώνεται κατά 15% σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.