Άφαντη η Δημοτική Επιτροπή για το σκάνδαλο...

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ: Καιρός να μάθουν οι Γιαννιώτες πώς χάθηκαν εκατομμύρια!..

- Εξώδικη πρόσκληση Σπ. Εργολάβου και Χ. Λεοντάρη με σκληρή γλώσσα για την τακτική που ακολουθεί η Δημ. Αρχή Θ. Μπέγκα

KAPLANEIO

• Τελικά, θα μάθουν ποτέ οι Γιαννιώτες πώς… εξαϋλώθηκε ουσιαστικά μία περιουσία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αυτή των Κληροδοτημάτων που άφησαν στην πόλη οι μεγάλοι Ευεργέτες του παρελθόντος;
Ευθύνες υπάρχουν και πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν γιατί η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και το πλήγμα για την πρωτεύουσα της Ηπείρου μεγάλο. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή είναι προφανές πως κωλυσιεργεί και σίγουρα έχει τους λόγους της γι’ αυτό. Παρά τις δεσμεύσεις της σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Στο ζήτημα των Κληροδοτημάτων και τη διαχείρισή τους από τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων επανέρχονται οι πρ. δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης, οι οποίοι σε εξώδικη πρόσκληση χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την πρακτική που ακολουθεί ο Θωμάς Μπέγκας και γενικότερα η Δημοτική Αρχή.

Κακοδιαχείριση δεκαετιών
Μερικές δεκαετίες αποδείχθηκαν αρκετό διάστημα για να συρρικνωθεί η περιουσία των Κληροδοτημάτων που άφησαν στα Γιάννενα Εθνικοί Ευεργέτες όπως οι αδελφοί Ζωσιμάδες, ο Ζώης Καπλάνης κ.α.. Αιτία γι’ αυτό, η κακοδιαχείρισή της από τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης και οι λανθασμένες έως… εγκληματικές αποφάσεις παλαιότερων διοικήσεων που οδήγησαν στην «εξαΰλωση» των μετοχών που διέθεταν αυτά στην Εθνική Τράπεζα και ακολούθως στη σύναψη υπέρογκων δανείων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που σήμερα έχει καταστεί πλέον αδύνατο να αποπληρωθούν.

Επιβεβαίωση Μάξιμου
Ο «Π.Λ.» έχει αναφερθεί ξανά στα προβλήματα αναφορικά με τα Κληροδοτήματα που διαχειρίζονται τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης τα οποία είναι πολλά, φέρνοντας μάλιστα πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας σχετικό έγγραφο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, Προέδρου των Αγαθοεργών, προς τον Δήμο Ιωαννιτών και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Εν τω μεταξύ, εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για να αποκαλυφθούν οι «αμαρτίες» του παρελθόντος και να ριχθεί άπλετο φως στο καθεστώς διαχείρισης των Κληροδοτημάτων. Σ’ αυτόν έχουν πρωτοστατήσει και συνεχίζουν, οι κ.κ. Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης, που ως πρ. δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν σε βάθος το θέμα κι έχουν στην κατοχή τους πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για όλα όσα έχουν γίνει από τα Αγαθοεργά τις τελευταίες δεκαετίες.

Απόφαση για επιτροπή
Το ζήτημα των Κληροδοτημάτων συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων τον περασμένο Οκτώβριο. Εκεί η Δημοτική Αρχή με τη στήριξη και της παράταξης του Λάζαρου Νάτση, έλαβε την απόφαση να συγκροτηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Ο δε Δήμαρχος είχε εμφανιστεί… συγκαταβατικός, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μιλάμε για μια περιουσία των Γιαννιωτών και οφείλουμε να βρούμε τρόπους για να τη διασφαλίσουμε. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε χωρίς αποδείξεις για σκάνδαλα και κακή διαχείριση. Δεν μπορούμε να εξελίξουμε το διάλογο μένοντας σε εμμονικές απόψεις και σενάρια συνομωσίας»!

Εξώδικη πρόσκληση
Πέρασαν ωστόσο πέντε ολόκληροι μήνες και επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα Κληροδοτήματα δε συγκροτήθηκε ακόμα, με την ευθύνη για την κωλυσιεργία να βαραίνει και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Παπαδιώτη. Σε εξώδικη πρόσκλησή τους προς τον Θωμά Μπέγκα οι κ.κ. Εργολάβος και Λεοντάρης του υπενθυμίζουν τη δέσμευσή του για την επιτροπή και διαμαρτύρονται έντονα για την τακτική που ακολουθεί, την οποία χαρακτηρίζουν επιζήμια για την πόλη.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι στον Δήμαρχο, «με τη μέχρι σήμερα απαράδεκτη αυτή τακτική σας γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα της περιουσίας των Ευεργετών της πόλης μας έχετε ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής των σκεπτόμενων πολιτών αυτής της πόλης. Επιβεβαιώνετε με αυτήν την τακτική σας αυτό που από την αρχή είχαμε υποψιαστεί, ότι δηλαδή με την εισήγησή σας για σύσταση επιτροπής επιδιώξατε όχι απλώς την αναβολή, αλλά τη ματαίωση, εν όψει και των προσεχών εκλογών, της συζήτησης για τα συγκεκριμένα Κληροδοτήματα. Αυτό μας παρέχει κάθε δικαίωμα να καταλήξουμε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι εσείς και η Παράταξή σας δεν είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε με ένα τόσο σοβαρό για την πόλη θέμα, χωρίς να αναλογίζεστε τις ευθύνες που επωμίζεστε από τη μη εφαρμογή στην πόλη μας -και μονάχα σ’ αυτήν από ολόκληρη την Ελλάδα-ρητών διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων που συμφωνούν με αυτό, με βάση τις οποίες ορκιστήκατε να ενεργείτε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, καθώς επίσης τις ηθικές δεσμεύσεις που έχουμε όλοι μας απέναντι στην ιερή βούληση των Ευεργετών μας, που προσβάλλεται κατά τρόπο βάναυσο στην πόλη μας».
Οι δύο πρ. δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζουν ακόμα τον προβληματισμό τους για την ανοχή που δείχνουν απέναντι στη Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου και απευθύνουν ύστατη έκκληση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τονίζουν δε, ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο για να δοθεί μία λύση στο θέμα.