Οι φόροι και η ακρίβεια λύγισαν τα νοικοκυριά!

Εφιάλτης τα χρέη προς τράπεζες και Εφορίες, αφού ζητούν χρήματα ακόμη και από… πεθαμένους

• Αδύνατη η αποταμίευση για επτά στους δέκα πολίτες

FOROI XREH

• Οι χαμηλές αποδοχές των εργαζομένων στις μέρες μας, ειδικά αυτών του ιδιωτικού τομέα, οι «ψαλιδισμένες» συντάξεις, οι υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις όσων έχουν εισοδήματα, έστω και μεσαίου επιπέδου και φυσικά η ακρίβεια ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, κυριολεκτικά έχουν λυγίσει τα νοικοκυριά στη χώρα μας.
Οι περισσότεροι πολίτες βλέπουν τις τράπεζες και τις οικονομικές Εφορίες στον… ύπνο τους, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν έχουν οφειλές, ενώ στις μέρες μας βρίσκουν το μπελά τους ακόμα και οι κληρονόμοι, καθώς τα χρέη των πεθαμένων συγγενών περνούν σε εκείνους. Ως αποτέλεσμα, πληθαίνουν οι αποποιήσεις κληρονομιών!
Όσο για την αποταμίευση, παλιά καλή συνήθεια του Έλληνα, αυτή μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες έχει γίνει απαγορευτική, ακόμα και ως σκέψη για τους περισσότερους.
Κρατιούνται με το ζόρι!
Με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, αν όντως τα βγάζουν, τα περισσότερα νοικοκυριά στις μέρες μας. Από τη μία, είναι τα εισοδήματά τους, τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικά ως προς αυτό όσα αποτυπώνουν οι φορολογικές δηλώσεις του 2018, με βάση τις οποίες έξι στις 10 οικογένειες, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά, εμφανίζονται να ζουν με λιγότερα από 10.000 ευρώ τον χρόνο!
Από την άλλη, είναι η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την οποία όχι μόνο δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν οι κυβερνήσεις από το 2010 κι έπειτα, δηλαδή μέσα στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά αντίθετα, εντάθηκε και εξακολουθεί να «καλπάζει»! Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ ή στο μπακάλικο της γειτονιάς είναι αρκετή για να πειστεί κανείς για του λόγου το αληθές.
Μεγάλη «πληγή»…
Τρίτη «πληγή» είναι οι δυσβάστακτοι φόροι που επωμίζονται οι πολίτες στο σύνολό τους. Οι δεκάδες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια παραμένουν στη θέση τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του ΕΝΦΙΑ που μπορεί να μειώνεται για τους μικροϊδιοκτήτες, όμως έρχονται νέες επιβαρύνσεις για να τους πάρουν ακόμη περισσότερα, όπως, για παράδειγμα, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αλλά και η αύξηση των τιμών ζώνης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη χρονιά.
Κάπως έτσι, τα χρέη προς τις Εφορίες αυξάνουν και τείνουν να μεταβληθούν σε… εφιάλτη για πολλούς ασφαλισμένους, όπως εξάλλου και αυτά προς τις τράπεζες από δάνεια που μία μεγάλη μερίδα δανειοληπτών αδυνατεί σήμερα να αποπληρώσει κανονικά.
Χρέη από κληρονομιά!
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Πριν από μερικά χρόνια η κληρονομιά, ειδικά ενός ακινήτου, ήταν όνειρο ζωής για τους κληρονόμους. Σήμερα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Χιλιάδες ανυποψίαστοι φορολογούμενοι, ακόμα και ανήλικα παιδιά, γίνονται, από τη μια στιγμή στην άλλη, όμηροι της Εφορίας και των τραπεζών.
Είναι οι κληρονόμοι ενός αδερφού που είχαν χρόνια να μιλήσουν ή ενός μακρινού θείου που δεν γνώριζαν την ύπαρξή του και ξαφνικά πληροφορούνται ότι κληρονόμησαν, αντί για χρήματα ή ακίνητα, μόνο χρέη χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες και Δημόσιο. Εμφανίζονται να οφείλουν φόρους και δάνεια που είχε αφήσει απλήρωτα ο θανών σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά απειλούνται και με κατάσχεση των δικών τους τραπεζικών καταθέσεων και ακινήτων.
Τα χρέη δεν σβήνονται, αλλά κληρονομούνται από τους απογόνους. Πολλοί αγνοούν ότι ο συγγενής τους δεν είχε αφήσει διαθήκη, με αποτέλεσμα να χάνουν την τετράμηνη προθεσμία για να αποποιηθούν την κληρονομιά, ή έχουν ανήλικα παιδιά για τα οποία δεν είχαν πληροφορηθεί ότι μέσα στην τετράμηνη προθεσμία πρέπει να αποποιηθούν και αυτά την κληρονομιά με άδεια από το δικαστήριο.
Δεν αποταμιεύουν
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, κάθε σκέψη για αποταμίευση, που κάποτε ήταν πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη χώρα μας, καθίσταται απαγορευτική για τους περισσότερους Έλληνες σήμερα.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη σχετική έρευνα, η πλειονότητα των πολιτών δεν μπορεί να αποταμιεύσει. Σύμφωνα με την έρευνα, επτά στους 10 απαντούν ότι δεν έχουν καταφέρει να αποταμιεύσουν τους τελευταίους μήνες μεγάλο ή έστω μικρό ποσό.
Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank σε πρόσφατο εβδομαδιαίο σχόλιό της επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η φορολογία εμποδίζει την αποταμίευση, κάτι που αποδεικνύει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λυγίζουν υπό το βάρος της μείωσης των μισθών, των υπέρογκων φόρων, αλλά και των επιβαρύνσεων.
Το γεγονός ότι τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποταμιεύσουν επηρεάζει και την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας, καθώς οι καταθέσεις αποτελούν την κύρια πηγή τραπεζικού δανεισμού.
Αποκαλυπτικά ως προς αυτό είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία μειώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά 1,5 δισ., αντανακλώντας αυξημένες ανάγκες πληρωμών και μείωσης διαθεσίμων.