Στο Υπουργείο (ΥΠΑΑΤ) με φορείς του κλάδου

Συσκέψεις επί… συσκέψεων χωρίς όμως λύση για τη Διεπαγγελματική Φέτας

Απροστάτευτο το εθνικό μας προϊόν, βορά στους ατσίδες που αλωνίζουν την αγορά με νοθευμένα τυριά

FETA ELLHNIKH SHMAIA

• Ένα και πλέον χρόνο «σέρνεται» η υπόθεση σύστασης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα και κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε τελικά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Οι συσκέψεις και οι συναντήσεις «πάνε και έρχονται», αλλά Υπουργείο, Βιομηχανίες και Κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη ποσόστωση για τη συμμετοχή του κάθε κλάδου στο νέο φορέα.
Την καθυστέρηση λήψης απόφασης, την «πληρώνει» το εθνικό μας προϊόν που παραμένει απροστάτευτο, η «πλαστογράφηση» συνεχίζεται και οι τιμές στο γάλα πιέζονται συνεχώς προς τα κάτω.
Τους τελευταίους μήνες είχε αναπτυχθεί κινητικότητα ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και να προχωρήσει η σύσταση της Διεπαγγελματικής. Υπήρχαν ενδείξεις πως τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή» και ότι ήταν θέμα χρόνου η σύστασή της.
Με την προοπτική αυτή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης συγκάλεσε χθες νέα σύσκεψη, η οποία ωστόσο κατέληξε και πάλι σε αδιέξοδο. Η διαφορά ως προς τον αριθμό εκπροσώπησης του κάθε ενδιαφερόμενου φορέα παραμένει «αγεφύρωτη», αφού κτηνοτρόφοι και μεταποιητικές επιχειρήσεις διεκδικούν να έχουν την πλειοψηφία και το «πάνω χέρι» στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Νέα προθεσμία
Από τον Υπουργό δόθηκε προθεσμία μιας εβδομάδας- μέχρι την Παρασκευή 12 Απριλίου- ώστε στο διάστημα αυτό να συνεχιστούν οι ζυμώσεις και να υπάρξει συμφωνία ως προς την εκπροσώπηση της κάθε πλευράς. Σε διαφορετική περίπτωση ο Υπουργός είναι εκείνος που θα κληθεί να πάρει την τελική απόφαση.
Στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία υπήρξε και ηπειρωτική παρουσία, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ) και τυροκομείων (ΟΔΙΠΠΑΦ, Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας) και οι κτηνοτρόφοι (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Ομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων, Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδος).
Κατά την έξοδό τους από τη συνάντηση απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες της συζήτησης, παρά μόνο ανέφεραν πως απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να «κλειδώσει» το ζήτημα της εκπροσώπησης των φορέων στη Γενική Συνέλευση. Οι «λεπτομέρειες» όμως είναι που ανησυχούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους κτηνοτρόφους, γιατί αυτές είναι η αιτία που εδώ και ένα χρόνο «εμποδίζουν» τη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα.
Η πρώτη προσπάθεια
Η προϊστορία άλλωστε είναι άκρως διδακτική: Η πρώτη προσπάθεια για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής έγινε τον πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν και είχε εκλεγεί Πρόεδρος ο Αντιπρόεδρος της «ΔΩΔΩΝΗΣ» Γιάννης Βιτάλης. Η Διεπαγγελματική όμως αυτή, δεν αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – κάτι που είναι απαραίτητο για να έχει νομική υπόσταση- καθώς τη σύσταση Διεπαγγελματικής διεκδικούσε και μια δεύτερη ομάδα παραγωγικών μονάδων και κτηνοτρόφων.
Όπως προαναφέρθηκε η καθυστέρηση, επιτρέπει στους «ατσίδες» να συνεχίζουν την παραγωγή και διακίνηση «ψευδεπίγραφων» τυριών ως φέτα, καθώς παρά τα βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν έχει στεγανοποιηθεί ακόμη το «σύστημα» διακίνησης και χρήσης γάλακτος από το εξωτερικό για την παραγωγή δήθεν «φέτας».
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο εξωτερικό, όπου από τρίτες χώρες (ακόμη και ευρωπαϊκές) διακινούνται τυριά με αγελαδινό γάλα με την ονομασία «φέτα», ενώ η «χάρη» της έχει φτάσει μέχρι και την μακρινή Αυστραλία που εκμεταλλεύεται το όνομα της ελληνικής φέτας για να προωθήσει τα δικά της λευκά τυριά.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας για τον απολογισμό της επιχειρηματικής αποστολής της Ηπείρου στη Σιγκαπούρη, ανέφερε πως από στοιχεία που συνέλεξε η εκεί Ελληνική πρεσβεία, προκύπτει πως διακινούνται τυριά με την ονομασία φέτα από την Αυστραλία, τη Δανία και άλλες χώρες.
Απαραίτητη η Διεπαγγελματική
Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, καθώς δεν μπορούν από μόνες τους οι διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδος να αναλάβουν την ενημέρωση και την καθοδήγηση του καταναλωτικού κοινού στις χώρες του εξωτερικού, κάτι όμως που μπορεί και πρέπει να κάνει η Διεπαγγελματική Φέτας, όπως συμβαίνει και με άλλα προστατευόμενα προϊόντα.
Συμπιέζονται οι τιμές
Η ανεξέλεγκτη κατάσταση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υπάρχει τα τελευταία χρόνια τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, οδηγεί συνεχώς σε συμπίεση της τιμής πώλησης των τυριών στην αγορά, που με τη σειρά της πιέζουν τις τιμές στο γάλα. Η τάση αυτή συνεχίζεται, οδηγώντας προ αδιεξόδου τους κτηνοτρόφους και της Ηπείρου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιείται στην αιγοπροβατοτροφία, αντιμετωπίζοντας εκτός των άλλων και το υψηλό κόστος διατροφής των ζώων εξαιτίας του παρατεταμένου χειμώνα.
Οι προοπτικές για την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο- αν δεν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου της νοθείας στη φέτα και αν δεν αυξηθεί η κατανάλωσή της- είναι ακόμη χειρότερες. Οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί, οι τιμές όμως στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμένουν καθηλωμένες. Η «ΔΩΔΩΝΗ» - η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία στις εξαγωγές φέτας- όπως και άλλες ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες (όπως ο ΚΑΡΑΛΗΣ) συγκράτησαν τις τιμές την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο, όμως υπάρχουν άλλες που ήδη άρχισαν να ενημερώνουν τους προμηθευτές[ παραγωγούς για περαιτέρω μείωση την ερχόμενη χρονιά.
Κενά στους ελέγχους
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την εντατικοποίηση των ελέγχων στη διακίνηση του γάλακτος κινείται μεν προς θετική κατεύθυνση, όμως υπάρχουν και κενά, επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι. Ένα από τα βασικότερα που θέτουν είναι να μη γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι με ηλεκτρονική σάρωση των παραστατικών διακίνησης των φορτίων γάλακτος στα σημεία εισόδου στη χώρα, όπως προβλέπει η απόφαση, αλλά καθολικοί έλεγχοι με ηλεκτρονική σάρωση σε όλα τα φορτία και τα είδη. Πρόκειται για ουσιαστική επισήμανση που αφορά την Ήπειρο, καθώς μια από τις βασικές πύλες εισόδου για το εισαγόμενο γάλα είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.