Στα… αζήτητα κοινοτικά χρήματα

Οι αγρότες μας έχασαν 350 εκατ. για επενδύσεις και ανάπτυξη!

- Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ανικανότητα, ολιγωρίες και ολέθριοι κυβερνητικοί χειρισμοί…

TRAKTER XORAFI

• Την επενδυτική άπνοια που επικρατεί γενικότερα στην χώρα μας, γεγονός που αναδείκνυε στο χθεσινό κύριο θέμα του ο «Π.Λ.», με αφορμή τα στοιχεία που κατατάσσουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης, πληρώνει σε μεγάλο βαθμό ο αγροτικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας.
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας μας συρρικνώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του κλάδου να ανεβαίνουν σήμερα τον δικό τους Γολγοθά, αναζητώντας εναγωνίως λύσεις στα αδιέξοδά τους.
Ωστόσο, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να εκμεταλλευτεί κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι αν και προορίζονται για την χώρα μας, μένουν στα… αζήτητα!
Λιμνάζουν 350 εκ. ευρώ!
Για ανικανότητα, ολιγωρίες και ολέθριους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αξιοποίηση των Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 κάνει λόγο ο τ. Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, καταθέτοντας και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δύο μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, κοινοτικά χρήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δυναμική ενίσχυση του αγροτο-διατροφικού και μεταποιητικού τομέα και, βέβαια, στην αύξηση των πολυπόθητων επενδύσεων έχουν αφεθεί τέσσερα χρόνια τώρα αναξιοποίητα στις Βρυξέλλες!

Δύο Μέτρα…
Πρόκειται για μέτρα που η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ., επί υπουργίας του Γ. Καρασμάνη είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και είναι:
α) Μ4.2 με κονδύλια 280.000.000 για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή και στον αγροδιατροφικό τομέα για μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, που χωρίζεται σε δύο σκέλη, δηλαδή ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έως 600.000) - και μεγάλων επιχειρήσεων (άνω των 600.000 ευρώ). Το μέτρο αυτό – αναφέρει ο τ. Υπουργός - προκηρύχθηκε με καθυστέρηση… τριών ετών (Οκτώβριο 2017) και μόνον για τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. Ακόμη δόθηκαν τουλάχιστον πέντε αδικαιολόγητες παρατάσεις, που οδήγησαν στην κατάθεση τουλάχιστον 500 νέων επενδυτικών προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 550 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ούτε μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση (!), ούτε έχουν προκηρυχθεί τα επενδυτικά σχέδια κάτω των 600 χιλ. ευρώ!
β) Μ6 με αρχικό προϋπολογισμό 72.000.000 για εκκίνηση νέων επιχειρήσεων σε γεωργικές περιοχές (start ups) με αυξημένο όριο επιλέξιμης ενίσχυσης έως 50.000 € ανά δικαιούχο. Και επισημαίνει ο Γ. Καρασμάνης: η σημερινή Κυβέρνηση αφού πρώτα το πετσόκοψε από 72 εκατ. στα 40 εκατ. ευρώ, πριν από δύο μήνες (Φεβρουάριο φέτος) το… κατάργησε!

Να απαντήσει ο Υπουργός
Απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γ. Καρασμάνης ζητά απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
- Πότε επιτέλους προτίθεστε να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων των δικαιούχων άνω των 600.00 ευρώ, του μέτρου 4.2; Πόσες προτάσεις έχουν αξιολογηθεί; Πώς θα καλύψετε τα κονδύλια των νέων επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν λόγω των συνεχών παρατάσεων φθάνοντας τον προϋπολογισμό στα 550 εκ. ευρώ, όταν η σχετική προκήρυξη προέβλεπε μόλις 150 εκ.;
- Πότε θα προκηρύξετε τα επενδυτικά σχέδια κάτω των 600.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την χρηματοδότηση των επιλέξιμων σχεδίων και των δύο κατηγοριών;
- Ποιες οι πιθανότητες ολοκλήρωσης των διαδικασιών έγκρισης και χρηματοδότησης αυτών των επενδυτικών προτάσεων εντός της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020; Και ποιο το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στη νέα περίοδο 2021-2027 ως ανειλημμένες υποχρεώσεις;
- Ποιοι ήταν οι λόγοι της αρχικής περικοπής και εν συνεχεία της κατάργησης του μέτρου Μ6 σχετικά με ενισχύσεις εκκίνησης νέων επιχειρήσεων για μη γεωργικές δραστηριότητες σε γεωργικές περιοχές (start ups) στερώντας 72 εκ. ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές; Και τα χρήματα αυτού του Μέτρου, πού έχουν καταλήξει;