Με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής …

Ελπίδα για «σφράγισμα» των συνόρων με Αλβανία

Ελέγχοι, επαναπατρισμοί και διασυνοριακό έγκλημα στις αρμοδιότητες του νέου Σώματος

FRONTEX1

 

• Τις ελπίδες τους για ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, εναποθέτουν οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών της Ηπείρου, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την Τετάρτη συζητούνται στο Ευρωκοινοβούλιο τα μέτρα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, τα οποία θα ψηφιστούν την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη. Οι αλλαγές αφορούν στην αντιμετώπιση και στην καλύτερη ανταπόκριση στις πραγματικές προκλήσεις της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Αν και υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες, ήδη στην παραμεθόριο περιοχή του νομού Ιωαννίνων, τα μικτά κλιμάκια Ελλήνων αστυνομικών και αστυνομικών της Frontex, που προέρχονται από Γερμανία, Ρουμανία και Πολωνία, έχουν θωρακίσει εν μέρει την ύπαιθρο και άρχισαν να ανεβάζουν το ηθικό των κατοίκων. Όμως απομένει πολύς δρόμος ακόμη για να στεγανοποιηθούν τα σύνορα και να μπει τέλος στη δράση των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος και ιδίως της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Ε.Ε. το νέο μόνιμο σώμα θα υποστηρίξει τις χώρες της ΕΕ στην πράξη μέσω της διενέργειας ελέγχων και επαναπατρισμών, καθώς θα βοηθήσει στη μάχη κατά του διασυνοριακού εγκλήματος.
Θα ξεκινήσεις με δύναμη 5.000 φυλάκων το 2021 και θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2027 με 10.000 προσωπικό. Θα περιλαμβάνει επίσης δυνάμεις άμεσης ανταπόκρισης για περιστατικά έκτακτης ανάγκης.