Η Εκπαίδευση στο… απόσπασμα!

- Μεγάλα θύματα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς

- Σφοδρές αντιδράσεις για τις αλλαγές του Κ. Γαβρόγλου

KINHTOPOIHSEIS EKPAIDEYTIKON

• Οι πολύ συχνές παλινωδίες στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε όλες τις βαθμίδες (προσχολική, στοιχειώδης, μέση και ανωτάτη) το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να υποβαθμίζουν την γενικότερη εικόνα της Ελληνικής Παιδείας.
Βέβαια μεγάλα θύματα δεν είναι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι γονείς, η πλειοψηφία των οποίων θυσιάζει τα πάντα για την μόρφωση των παιδιών της, κάτω από πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, ελπίζοντας ότι αυτή θα τα οδηγήσει στην εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς μόνιμης εργασίας.
Αυτό το όνειρο όλων των οικογενειών με παιδιά που σπουδάζουν έρχεται, για ακόμη μια φορά, ο Υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Γαβρόγλου να το… τινάξει στον αέρα, με τις απανωτές αλλαγές σε όλα τα στάδια της Εκπαίδευσης, ακόμη και στην πρωινή ώρα έναρξης των μαθημάτων!
Δεν τους υπολογίζει!
Σχολιάζοντας και μόνο αυτό το τελευταίο, που είναι τόσο απλό και… άκακο, εξοργίζονται οι περισσότεροι γονείς, διότι χωρίς καν διάλογο, ο Υπουργός προχωρά ετσιθελικά στην αλλαγή του ωραρίου, μη υπολογίζοντας όμως πόσο αλλάζει και η ζωή των γονιών που τρέχουν για το μεροκάματο, αλλά και των ίδιων των μαθητών που πρέπει να κάνουν… αναδιάρθρωση του καθημερινού προγράμματός τους, από την ώρα του φαγητού, μέχρι τα φροντιστήριά τους και τις όποιες άλλες δραστηριότητες έχουν.
Πέραν όμως των δυσκολιών που μπορεί να επιφέρει η αλλαγή του σχολικού ωραρίου, είναι τα προγράμματα και η εκπαιδευτική ύλη, που κάθε τόσο με Υπουργικές Αποφάσεις γίνονται «λάστιχο» για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Σα να μην φθάνει το γεγονός ότι οι ελλείψεις στα σχολεία είναι τεράστιες κι ενώ παλεύουν όλοι να τις καλύψουν, έστω και στοιχειωδώς, έρχεται ο Υπουργός να φέρει τα πάνω – κάτω, αγνοώντας μαθητές και εκπαιδευτικούς, που κάθε τόσο βρίσκονται «μετέωροι» από τις συχνές αλλαγές.
Δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει!
Όλα στον αέρα! Από την διδακτέα ύλη που κάθε τόσο… αυξομειώνεται, μέχρι και οι ελλείψεις που καλύπτουν, χρόνια τώρα, οι λεγόμενοι αναπληρωτές, κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί με αβέβαιο το μέλλον τους.
Σα να μην φθάνουν όλα τα παραπάνω, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε κάθε ιεραρχία, για να ελέγξει και όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης: Περιφερειακούς Δ/ντές, Δ/ντές Σχολείων, Σχολικούς Συμβούλους, ακόμη και Διοικητικούς Υπαλλήλους! Όλους τους αντιμετωπίζει με βασικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα, «αν είναι δικοί μας ή όχι»! Έτσι, τα πάντα υπολειτουργούν, υπάρχει μια ατονία σε όλους τους κλάδους, κάτι βεβαίως που πληρώνει ακριβά η ίδια η Εκπαίδευση, την οποία συνεχώς… πυροβολεί το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι», γι’ αυτό και δικαίως οι εκπαιδευτικοί αυτές τις μέρες βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για όλα τα παραπάνω, αφού όταν επανειλημμένα ζήτησαν να δουν τον Υπουργό, αυτός τους το αρνήθηκε.
Οι αλλαγές…
Όπως αναφέρει ο Παν. Φωτεινός στα «Παραπολιτικά» με τις νέες αλλαγές μειώνονται τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και επανέρχονται ουσιαστικά οι δέσμες, ενώ η Γ’ Λυκείου μετατρέπεται σ’ ένα προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο ενισχύει αυτόματα την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι και η δημιουργία του νέου απολυτηρίου, που θα απονέμεται ύστερα από εξετάσεις που θα γίνονται μέσα στο σχολείο, οι οποίες δεν θα είναι ίδιες για όλους τους μαθητές της χώρας, ούτε θα βαθμολογούνται από μια ενιαία Αρχή, όπως γίνεται στις Πανελλήνιες.
Με το νέο αυτό απολυτήριο θα εισέρχονται οι μαθητές στις χαμηλόβαθμες Σχολές, ενώ ο βαθμός θα επηρεάζει κατά 10% την τελική βαθμολογία για την εισαγωγή σε όλες τις Σχολές.
Η ΟΛΜΕ
Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου ανέφερε πως «με τη μείωση των ωρών των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, ουσιαστικά χάνεται ο γενικός ρόλος του Λυκείου, τον οποίο εμείς υποστηρίζουμε και θέλουμε να προστατευτεί…
Η Γ’ Λυκείου μετατρέπεται σ’ ένα έτος, στο οποίο ξεχωρίζουν τέσσερις κατευθύνσεις, όπως ήταν στις Δέσμες, με τέσσερα μαθήματα και θεσμοθετείται ο προπαρασκευαστικός ρόλος της τελευταίας τάξης, που προετοιμάζει τους μαθητές και ουσιαστικά καταργεί μια ολόκληρη τάξη από το σχολείο».
Το νέο απολυτήριο…
Όσον αφορά το νέο απολυτήριο Λυκείου σημείωσε ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας. «Με την απόκτηση του απολυτηρίου, ο μαθητής θα πηγαίνει απευθείας σε χαμηλής ζήτησης Σχολές και παράλληλα το δεύτερο σκανδαλώδες και αντισυνταγματικό που βάζει το Υπουργείο, είναι ότι θα μετράει αυτό το απολυτήριο κατά 10% στις Σχολές, μέσω Πανελλαδικών. Με όλα αυτά που βλέπουμε έχουμε φτάσει στο αμήν», κατάληξε ο κ. Κωνσταντίνου.
Η Συν/δια Γονέων
Ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος Δημήτρης Λάμπρου δήλωσε πως «είμαστε ένα θεσμικό όργανο, κατοχυρωμένο που μας αναγνωρίζει το Υπουργείο και ζητήσαμε να δούμε τον κ. Γαβρόγλου, για να ενημερωθούμε. Εκείνος όμως δεν δέχθηκε να μας δει… Ζητάμε να συνεχίζεται η μόρφωση των παιδιών έως το 18ο έτος και επίσης θέλουμε αποδέσμευση της διαδικασίας εισαγωγής των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».